Bújj ágyba a bebalzsamozott férjeddel - Őrült Johanna története

Mindenki tudja, hogy a szerelem az 1400-as évek arisztokratái körében ritka kincs volt - legalábbis házasságon belül mindenképp. Ezért is különleges a spanyol hercegnőnek és férjének, Szép Fülöpnek a története.

Pedig az ő frigyük is a szülők egyezsége alapján köttetett, pusztán politikai érdekből. A mai napig rejtély, hogyan szeretett ilyen szenvedélyesen egymásba a két fiatal. Hiszen olyanok voltak, mint a tűz és a víz.

Egy szívtipró, aki ráadásul a császár fiának született

I. Miksa császár fiát nem hiába nevezték Szép Fülöpnek. Érzéki szájával és kék szemeivel imádták a nők, és ő sem tudott nekik ellenállni. Szeretett mulatni, borozni, sőt, olyannyira nem zárkózott el a világi örömöktől, hogy már életében is szájról szájra adták a kalandjait. 17 évesen aztán megkapta a szülői ukázt: a szűziesen nevelt, szigorúan vallásos Johannát kell feleségül vennie. Egy lányt, aki főként a templomban tölti az idejét, és valószínűleg fogalma sincs a hálószobatitkokról.

Kevesen fogadtak volna arra, hogy a két fiatal között szenvedély lobban, valamiért azonban mégis így történt. Már az első találkozáskor mágikus vonzalom támadhatott köztük, mert a beszámolók szerint a nászéjszaka után kifejezetten feldobottnak tűntek. Ezután évekig tartó idill következett - de sajnos nem éltek boldogan, míg meg nem haltak. Fülöpnek ugyanis a monogámia nem tartozott a jó tulajdonságai közé.

Forrás: Wikipédia

Csúnya udvarhölgyek előnyben!

Pedig Johanna mindent megtett, hogy távol tartsa férjét a kísértésektől. A túlságosan szép udvarhölgyeket például egyszerűen elűzte az udvarból. A férfi néhány évig becsületesen küzdött a vérével, de aztán elvérzett a hűség nevezetű kihíváson. Nőügyei pedig újabb és újabb veszekedések tárgyát képezték. Jelentkezőkben sem volt hiány, hiszen melyik nő ne akart volna a jóképű uralkodó ágyába bújni?

A kapcsolatuk innentől kezdve inkább viharosnak volt mondható, ám így is működött. Gyermekáldásban sem volt hiány, két fiuk és négy lányuk született. Sajnos azonban mégsem lett jó vége a házasságuknak.

Megőrülök nélküled!

A civakodó szerelmesek közös sorsának a halál vetett véget. Szegény Johannának alig volt ideje felfogni, mi történt, olyan gyorsan elvitte férjét a kor rettegett betegsége, a forróláz.

Az sem könnyítette meg a dolgát, hogy a mérgezés gyanúja is felmerült. Korábban is voltak már pletykák arról, hogy Johanna elmeállapota elég törékeny. Ráadásul a genetika is megspékelte az őrületre való esélyét, hiszen a családban már előfordult ilyesmi.  

Az özvegység aztán tényleg elvette az eszét. Mindenki elszörnyedt, amikor gyászában nem volt hajlandó kiadni férje testét, amit bebalzsamoztak. Inkább a szobájában tartotta - morbid és rosszindulatú pletykák szerint néha az ágyban is... Sőt, körmenetet szervezett az országban, és Fülöp földi maradványaival utazott.

Végül az apja unta meg a szerencsétlen nő egyre kínosabb húzásait. Házi őrizetbe záratta, később pedig saját fia parancsára kolostorba került. Az élet nem volt hozzá túl könyörületes: 75 éves koráig élt a világtól elzárva, megbomlott aggyal, szívében hordozva tragikus szerelme emlékét.

Nyitókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek