irodalom kibeszélő magazin Illyés Gyula József Attila Petőfi Sándor
A magyar irodalom legnagyobb alakjai közül többen olyan emberbe szerettek bele, aki nem tudta viszonozni az érzéseiket. Egyesek magánélete maga volt a hullámvasút: korkülönbség, szerelmi háromszög, de még a féltékenység is terítékre került.

Kozmutza Flóra és a szerelmi háromszög bűvköre

Két hazai költőnk, József Attila és Illyés Gyula is versengett a gyógypedagógus kegyeiért. József Attila visszavonhatatlanul szerette, de Flóra szíve Illyés Gyuláért dobogott, aki a megismerkedésük elején még házas ember volt. Hirtelen egy szerelmi háromszög közepén találták magukat, amiből számukra nem volt kiút. Végül Flóra eltemette az érzéseit, és igent mondott József Attilának, aki ekkor már idegrendszeri problémákkal küzdött.

Illyés Gyulával való kapcsolata csak a költő tragikus halála után bontakozhatott ki, azonban sokáig bujkálniuk kellett. Illyés Gyulát egész életében bántotta, hogy későbbi verseiben már nem nevezhette meg Flórát, mivel József Attila korábban megtette ezt:

"Tudnál-e, Flóra, annyira szeretni,
erényeidből épül-e szerencse,
hogy mind a kínt, mit nem lehet feledni,
hű szeretőd munkáján elfelejtse?"

Kozmutza Flóra Forrás: frhu20.iti.btk.mta.hu

54 év korkülönbség?

Valóban, Jókai Mór regényírónk és Nagy Bella színésznő között 54 év volt a korkülönbség. Az író felkarolta a színésznőt, és egészen halála bekövetkeztéig támogatta őt karrierje alakulásában. Nagyon szerették egymást, és annak ellenére is kitartottak szerelmük mellett, hogy Jókai családja egyáltalán nem támogatta a házasságukat. Végül minden kapcsolatot megszakított velük, vagyonát pedig fiatal kedvesére hagyta. A házasságuk csupán öt évig tartott, Jókai halála után pedig a család beperelte Bellát a végrendelet miatt.

Krúdy, aki nem volt a hűség mintapéldánya

Krúdy Gyula és írónő felesége, Spiegler Bella húsz évig éltek házasságban, de az író továbbra is szívesen töltötte idejét szebbnél szebb nők társaságában. A sors úgy hozta, hogy romantikus viszonya lett Várady Gyula festő feleségével, Reginával, ám a románcnak végül a nő lánya vetett véget. Krúdynak annyira megtetszett Zsuzsika, hogy elvált feleségétől és megszöktette a fiatal lányt, végül pedig egy közös gyermekük is született.

Érdekesség, hogy négy évvel azelőtt írta a Szinbád-történetet – amelyben egy füstbe ment lányszöktetés cselekményét ismerhetjük meg –, mielőtt találkozott volna a kis Zsuzsival.

Krúdy Gyula Forrás: Wikipédia

Petőfi Sándor féltékenységből kérte meg Prielle Kornélia kezét

A féltékenység és a zöld szemű szörny olykor meggondolatlan tettekre készteti az embert. Így történt Petőfi Sándor esetében is, aki annyira féltékeny volt Szendrey Júlia miatt, hogy végül megkérte Kornélia kezét. Végül nem házasodtak össze, sőt a színésznő magánélete igazán viharosan alakult: az első házassága hamar véget ért, a második házassága szintén nem volt sikeres, aztán visszament első férjéhez, de annak is válás lett a vége. Legnagyobb meglepetésére 75 esztendősen talált rá az igaz szerelem, mégpedig a 45 évvel fiatalabb Rozsnyay Kálmán személyében.

Petőfi Sándor portréja, Barabás Miklós litográfiája (1848) Forrás: Wikipédia

Nyitókép: frhu20.iti.btk.mta.hu

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.