magazin Hollywood kibeszélő sztárok szexbotrány
Botrányok mindig voltak és mindig is lesznek, ám maga a szexbotrány kifejezés akkor kapott szárnyra, amikor pont száz évvel ezelőtt Virginia Rappe némafilmszínésznő rejtélyes körülmények között meghalt, miután részt vett egy hollywoodi partyn.

Virginia Rappe és Roscoe Arbuckle, azaz Fatty esete mélyen felkavarta Hollywood állóvizét 1921. szeptember 9-én, amikor Rappe ellentmondásos körülmények között meghalt, az ünnepelt sztár, Arbuckle pedig végleg búcsút mondhatott a filmes karrierjének.

Virginia Rappe – Az áldozat

Virginia Rappe élete nem volt tragédiáktól mentes, kezdve azzal, hogy 11 évesen elvesztette az édesanyját és ezután a nagyanyja nevelte, folytatva azzal, hogy fiatal nőként még a vőlegénye halálát is fel kellett dolgoznia. Rappe egyébként 21 évesen költözött Chicagóból San Franciscóba, majd a kedvese életét követelő baleset után Los Angelesbe. Eleinte modellként dolgozott, elsők között keresve a kenyerét ezzel a szakmával, később azonban beszippantotta a filmipar, s bár több alkotásban is szerepelt, igazán híressé csak a halálát követően vált.
Azt, hogy milyen is volt Rappe valójában, nem tudjuk.

A halála után egyes körök minél inkább igyekeztek bemocskolni a nevét, így szárnyra kapott a pletyka, hogy a fiatal nő nem csupán modellkedést és színészkedést vállat, de bizony prostituáltként is dolgozott,

valamint már tinédzserként több abortuszon átesett. Azt is beszélték, hogy gyermekei születtek, akiket nevelőszülőkhöz adott. Emellett hisztérikusként jellemezték és azt híresztelték, ha iszik, hajlamos arra, hogy botrányosan viselkedjen.

Egy biztos, Virginia krónikus húgyhólyaggyulladásban szenvedett, amit a rossznyelvek szerint az abortuszok és a nemi betegségek okoztak nála – ezzel kapcsolatban azonban konkrét bizonyítékot sosem tudtak felmutatni. Ám, ami még ennél is biztosabb, hogy Virginia Rappe 1921. szeptember 9-én, pár nappal egy hollywoodi party után, a mai napig rejtélyes körülmények között elhalálozott.

Roscoe Arbuckle – Szexuális ragadozó vagy szintén áldozat?

A történet másik főszereplője Roscoe Arbuckle, azaz Fatty, aki a maga korában fényes csillagként tündökölt Hollywood egén. A férfi a legkeresettebb és legjobban fizetett komikusok közé tartozott, népszerűségét és gázsiját, csak Chaplin múlta felül. Az ő gyerekkora sem indult túl idillikusan, az apja ugyanis ki nem állhatta, mivel úgy vélte, Roscoe nem az övé. Anyja korai halálát követően Roscoe egy szállodában vállalt munkát. Itt fedezték fel, hogy aztán a karrierje az egekig szárnyaljon.

Bár a sorsa jóra fordult és már-már hollywoodi filmbe illően alakult, a happy and mégis elmaradt:

köztudottan morfium- és alkoholfüggőségben szenvedett valamint előszeretettel kérkedett mind a vagyonával, mind a hedonista luxusélettel, amit élt, végül pedigszexuális erőszakkal és gyilkossággal is megvádolták.

Forrás: Photo by Wolf Tracer Archive / Photo12 via AFP

De mi történt a szexbotrányba fulladt partyn?

1921. szeptember 5-én Roscoe Arbuckle két barátjával partyt rendezett, ehhez pedig három szobát is kivettek a St. Francis Hotelben.

Az összejövetelen megjelent egy fiatal színésznő is, Virgnia Rappe, akit később Roscoe szobájába találtak meg igen rossz állapotban.

A nőhöz ugyan kihívták a szálloda orvosát, néhány nappal az események után mégis meghalt. Az, hogy pontosan mi történt Roscoe Arbuckle partyján, valószínűleg sosem tudjuk meg. Egyrészt maga a vádlott is kétféleképpen mesélt az estéről, másrészt még a tanúk vallomásai is ellentmondtak egymásnak.

Roscoe először azt állította, hogy sosem volt kettesben Virginiával, ugyanis – miután a lány néhány italt követően rosszul lett - két másik nővel együtt kísérte be a szobájába, ahol az említett nők vetkőztették le Virginiát és dugták ágyba. Mivel ezt a történetet senki nem igazolta, később már úgy emlékezett, hogy amikor belépett a szobájába, hogy átöltözzön, Rappe már ott volt és éppen hányt. Ez a történet azonban szintén sántított, mivel a nyomozás alkalmával nem találtak hányásra utaló jeleket. Tehát már az is kérdéses, hogy egyáltalán miképp került Virginia Roscoe szobájába, az pedig végképp rejtély, hogy pontosan mi történt ott vele.

Az egyik tanú, Maude Delmont azt állította, hogy a férfi betessékelte a lányt a szobájába, bezárta az ajtót, majd rá néhány percre bentről keserves sikoltozást lehetett hallani. Amikor a hosszas dörömbölést követően a színész végre kinyitotta az ajtót, Rappe meztelenül hevert az ágyon és vérzett. Ám, Delmont szavahihetőségében sokan kételkedtek. Egyrészt, mert az ő vallomása is meg-megváltozott az idő folyamán, másrészt pedig, mert zsarolási gyanúba is keveredett.
A sajtó természetesen imádta a botrányt és sorra jelentek meg a cikkek, amikben állítólagos tanúk arról vallottak, hogy a fiatal nőt nemcsak simán megerőszakolta Arbuckle, hanem pezsgősüveggel kínozta – ennek következtében repedt meg a húgyhólyagja, amely végül hashártyagyulladáshoz és a halálához vezetett.

Az ügyben három tárgyalást tartottak, ám minden kétséget kizáróan sosem derült ki, mi történ a St. Francis Hotelben.

Végül Roscoe Arbuckle felmentést kapott, igaz a karrierje teljesen tönkrement. Virginia Rappe halála pedig még ma is Hollywood rejtélyei közé tartozik.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.