Karl Lagerfeld, akinek a cicája lett a múzsája

A divat ikonok élettörténetére mindannyian kíváncsiak vagyunk, hiszen utánozhatatlan és megismételhetetlen örökérvényű kincset hoztak létre a divatfanatikusok számára.

Karl Lagerfeld, aki az arcképével tette magát híressé az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb alakja volt a divatszakmában. A legtöbb divattervezőre Istenként tekintünk, és az általuk tervezett ruhákra, cipőkre és kiegészítőkre a legtöbb divatguru nem egy átlagos darabként, sokkal inkább egy múlhatatlan ereklyeként gondol - és ha sikerül beszereznie, féltve őrzi a gardrób szentélyének a mélyén.

Karl Lagerfeld nem mindennapi stílusát semmi mással nem tudjuk összekeverni. Lagerfeld ugyanis olyan darabokat álmodott meg, amiket nem az aláírásával, hanem a saját képmásával díszített. Természetesen karrierje elején még senki sem mászkált hatalmas Karl arccal díszített papucsban és pólóban, de már az első divatbemutatójával is beírta magát a divatvilág nagykönyvébe, ahol már a védjegyévé vált fekete napszemüvegben jelent meg.

A divattervezőről elég meglátni egyetlen skiccet, azonnal tudni fogjuk, hogy az ő arca néz vissza ránk. A makulátlan hófehér copfba fogott haja, a már említette fekete napszemüveg, a nyakkendő, és a kesztyű, valamit az állandó fekete-fehér outfit maga lett a márka lelke és esszenciája.

Karl, már kisgyermekként is különc, magának való kisfiú volt, aki imádott a csendes szobájába elvonulni és órákon át olvasgatni. Már akkor is csak a divatlapok kötötték le a figyelmét, sőt olyannyira meghatározta a mindennapjait, hogyha nem tetszett neki az, ahogy az osztálytársai öltözködnek, akkor kendőzetlenül megmondta a véleményét. Ezen szokásait maximálisan megőrizte felnőtt éveire is, nem csak egyedi öltözködése, de szókimondó stílusa miatt is nagyon megosztó személyiség volt. Csak kevesen tudják, de Karl Otto Lagerfeldt néven született 1933-ban, Hamburgban. Egy hegedűművész, és egy jómódú tejgyáros gyermekeként látta meg a napvilágot.

Forrás: Getty Images/WireImage/Antonio De Moraes Barros Filho

Egészen fiatal volt, amikor eldöntötte, hogy ő bizony híres divattervező lesz. Ettől a pillanattól kezdve nevét csak Karl Lagerfeld-ként „t"-betű nélkül írta, mert úgy vélte, hogy így sokkal menőbb, keresettebb és eladhatóbb lesz a saját márkája. Sokan ekkor még nem hittek benne, de hamar kiderült, hogy az Isten is a divatszakmába teremtette. Sikert sikerre halmozott, és amellett, hogy éveken át dolgozott a Chanel kreatív igazgatójaként, számtalan világmárkának tervezett egyedi kollekciókat.

Tizenévesen a divat egyik fővárosába, Párizsba költözött, ahol beküldte divatrajzait egy versenyre, majd meg is nyerte azt. Ekkor találkozott először Yves Saint Laurent-tel, aki a másik győztese volt a pályázatnak. Szinte azonnal hatalmas barátok lettek, majd az évek múlásával egymás riválisaivá váltak.

Karl karriere tulajdonképpen ennek a rajzversenynek köszönhetően vette kezdetét. Hamarosan munkát kapott Pierre Balmainnál, de olyan nagy márkáknak is tervezett, mint Fendi, Chloé, vagy Jean Patou.

Ám az igazi ismertséget az 1972-ben megálmodott és piacra dobott fekete-fehér aszimmetrikus kollekciója hozta meg. Ezzel az ötletével olyan nagy port kavart, hogy nem sokkal később a Chanel egyik részlegvezetőjének kérték fel. Ez az együttműködés egész életén át elkísérte, hiszen 1985-től a haláláig a Chanel kreatív igazgatója volt.

Nemhiába nevezik a titokzatos Lagerfeldnek: a magánéletéről szinte soha nem beszélt. Azt azonban biztosan lehet róla tudni, hogy egyetlen szerelme Jacques Bascher modell volt, akit 1989-ben veszített el. A hírek szerint a modell AIDS-ben halt meg.

A nő halála után soha többet nem mutatkozott mással, de tagadhatatlan, hogy cicája lett a leghűbb társa és a múzsája is. A Chuopette névre hallgató birman macskát egy francia modelltől kapta ajándékba, és a gazdájával együtt ő is hatalmas sztár lett, számtalan ruhadarabon együtt szerepelnek.

Forrás: Karl Lagerfeld

 

A legenda 2019 februárjában, 85 éves korában, egy gyors lefolyású betegség után vesztette életét.

Makra Lídia

Nyitókép: Shutterstock