sorozat Sally Rooney kibeszélő magazin Paul Mescal normal people Daisy Edgar-Jones Normális emberek blogbejegyzés
Sally Rooney regénye egy igazi se veled se nélküled szerelemet mesél el.

Amikor 2018-ban megjelent a Normális emberek című regény pillanatok alatt hatalmas sikert aratott. Az íreknél az év sikerkönyvének választották.

A legtöbben úgy vélik, hogy egy olyan mű született, amely egy teljes generációt bemutat és meghatároz. Amolyan korszakos mű, amelyet aki eddig a kezébe vett biztos, hogy egy ültő helyében végig is olvasta.

A regény, amellyel egy napjainkban játszódó tündérmesébe csöppenünk bele megismertet velünk két érzékeny és őszintén szerető embert, akiknek a sorsa sem együtt sem külön-külön nem hagyja nyugodni a fantáziánkat.

A regény olyan nagy sikert aratott, hogy a filmes szakemberek sem tudtak elmenni mellette. Így az írónővel együttműködve elkészült a történet ihlette sorozat is. A 2020-ban gyártott mini-sorozatban Daisy Edgar-Jones, és Paul Mescal kapták a szerelmeseket játszó főszerepet.

A romantikus történet Írország egyik aprócska megyéjében Sligo-ban kezdődik. Itt, a középiskola folyosóin találkozik először Marianne és Connell, akikről első ránézésre senki sem mondaná meg, hogy szenvedélyes érzelmek kötik össze őket. Marianne az idealista társaságból kirekesztett lány, akivel a legtöbb esetben csak azért foglalkoznak az osztálytársai, hogy gúnyt űzzenek a megjelenéséből, vagy a visszafogott viselkedéséből. Vele ellentétben Connell a gimi sztár pasija, akit minden lány szeretne megkapni.

Sok közös van bennük, de mégis teljes ellentétei egymásnak. Mindketten egyedülálló édesanyjukkal élnek, és az osztály legjobb tanulói. Családi helyzetük azonban merőben más, hiszen a lány nagyon gazdag családból származik, sőt éppen hozzájuk jár takarítani Connell édesanyja, akit munka után a fia visz haza.

Ezek a találkozások változtatják meg a fiatalok kapcsolatát. Egyre jobban megismerik egymást, majd természetesen egymásba szeretnek. Kezdetét veszi egy olyan ciklikusság, amelyben hol szakítanak, hol kibékülnek. Igazi se veled, se nélküled kapcsolat az övék. Kapcsolatuk minden konfliktusa fajsúlyos problémát dolgoz fel és a szakításaik mindig valós életszerű szituációkban következnek be.

Forrás: Hulu Originals, BBC

Végeláthatatlanul hosszú utat járnak be együtt azért, hogy éppen az együtt átélt pofonok által normális emberekké váljanak.

Mindkettőjük életét nagyban meghatározza a gyerekkoruk, egyikük érzelmi másikuk anyagi nélkülözésben nőtt fel.

Connell egy kamaszkori teherbeesés következménye, aki szinte meg sem ismerhette az édesapját, de anyukája mindent megtesz azért, hogy fia ne nélkülözzön semmit az életben. A fiú képtelen eldönteni, hogy mit kezdjen magával, a középiskolai évek után csak sodródik az árral és még akkor is csak Maianne az egyetlen biztos pont az életében, amikor nincsenek egymás mellett. Ahogy olvassuk a könyvet, vagy nézzük a sorozatot rájövünk, hogy tulajdonképpen mindent Marianne mozgat. Ő az, aki értelmet az Connell életének. Vissza-visszatér hozzá, és életet lehel a fiúba. Kettejük kapcsolata lesz az, ami mindkettejükben begyógyítja a múltnak azokat a sebeit, amiket gyerekkoruk óta hordoznak.

Bizalommal és feltétel nélküli szeretettel fordulnak egymás felé. Képesek megbocsátani, második esélyt adni, és egymáson keresztül önmagukat is jobban megismerik.

A Normális emberek egy olyan 21. századi szerelmes mese, amely egyszerre mutatja be az őszinte szerelmet két ember között, és azt, hogy milyen hétköznapi és egyéni harcokat kell megvívnunk. Hogyan dolgozzuk fel a kirekesztést, az elutasítást, a gyászt, a magányt, és ami a legfontosabb, hogyan fogadjuk el és szeressük önmagunkat.

A Connellről és Marianneről szóló fejlődéstörténet, éppen azért ennyire szerethető és könnyen fogyasztható, mert nem akar több lenni annál ami. Nincs benne semmi erőltetett, mesterkélt, vagy olyan szituáció ami a való életben ne fordulna elő.

A sorozat főszereplő színészei pedig tökéletesen belebújnak a fiatalok bőrébe, és olyan színészi játékot nyújtanak, amivel 25 részen keresztül képesek fenntartani a figyelmünket. A Normális emberek egy szomorú de mégis szeretnivaló és őszinte történet, amiért nem csak a romantikára éhes olvasók és nézők rajonganak.

Makra Lídia

Nyitókép: Hulu Originals, BBC

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.