„1997 óta próbálok kijózanodni” – Billie Joe Armstrong 15 évig pusztította magát

Billie Joe Armstrong ma már a legkevésbé polgárpukkasztó punk, akit valaha a hátán hordott a föld, de egykor pontosan olyan volt az élete, mint bármelyik rocksztáré. Ő sem úszta meg a drog- és alkoholmámorban töltött éveket, és egy nagyon emlékezetes színpadi összeomlást is produkált, mielőtt rehabra vonult volna.

25 perce tartott a koncert, amikor az American Idiot című szám közepén Billie Joe Armstrong abbahagyta az éneklést, és helyette mindenkit elküldött a francba. „Egy kib**tt perc maradt. Mi a franc? Én nem a kib**tt Justin Bieber vagyok! Hadd mutassam meg, mit jelent egy perc" – mondta, majd fogta magát, és szanaszéjjel verte a gitárját a színpadon. Az iHeartRadio Music Festivalon történt összeomlása legendássá vált, az ott történtekről készült videók azóta is a neten keringenek. Mi váltotta ki a kirohanást? Közvetlenül az, hogy bár a bandának 45 perc színpadidőt ígértek, 25 perc után egy kivetítőn jelezték nekik, hogy már csak 1 percük maradt. Mindezt azért, hogy Usher ki tudja tölteni a neki szánt időt. Billie Joe Armstong problémái azonban nem akkor kezdődtek.


1997 óta próbálok kijózanodni, de nem akartam részt venni semmilyen programban" – mondta egy évvel a botránya után, ami 2012-ben volt, vagyis akkorra már 15 éve tartott az őrült önpusztítása, nem csoda, hogy bekövetkezett a katasztrófa. Vényköteles gyógyszereket szedett, füvezett, és mindezt alkohollal öblítette le. „Elkezdtem kombinálni őket és eljutottam arra a pontra, hogy már azt sem tudtam, mit szedtem be éjszaka és mit nappal. A hátizsákomnak meg olyan hangja volt, mint egy óriási csörgőnek" – tette hozzá. Az alkohol folyékony bátorságot jelentett neki, ráadásul az ivás számára nem volt különös, mert annak idején otthon is ez vette körül.

 

Azt hittem, mindenki benne van a viccben, de én voltam egy vicc" – mondta. Természetesen kiborulása után azonnal rehabra küldte a menedzsere, és valószínű ennek köszönhetjük, hogy még köztünk van. Nem túlzás azt állítani, hogy ezután teljesen megváltozott az élete. Hosszú évekig maradt teljesen józan, egészen addig, amíg teljesen határozottan úgy nem érezte, hogy az alkohol már nem fogja átvenni felette soha többé az uralmat. A Green Day 49 éves frontembere ma már nem szégyennel telve tekint vissza arra, ami a fesztiválon történt.

Forrás: Getty Images for MTV/2019 Dave Hogan/MTV 2019/Dave Hogan/Mtv 2019

Most azt gondolom, hogy ez volt az elmúlt 10 év egyik legnagyobb punk rock pillanata. Tudom, hogy ez nehezebb más érintett embereknek, főleg a feleségemnek és a gyerekeimnek, de mint színház, úgy elképesztő volt" – árulta el Armstrong, aki bizony sokat köszönhet feleségének, Adrienne Nessernek, aki 1994 óta tart ki mellette jóban és rosszban. Szüksége is volt egy ilyen biztos pontra az életében, mert édesapja halála után az otthon számára már nem jelentett boldogságot. 10 éves volt, amikor 1982 szeptemberében nyelőcsőrákban elhunyt az édesapja, a Wake Me Up When September Ends című dalt az ő emlékére írta.Ő volt az az ember, aki Billie Joe Armstrong zenei pályáját megalapozta, hiszen jazzdobos volt, ráadásul tőle kapta élete első elektromos gitárját. Halála után azonban minden megváltozott, édesanyja egy olyan férfihez ment hozzá, akit Armstrong és testvérei szívből gyűlöltek, így az énekes számára sokáig tényleg csak a zene jelentett boldogságot. Ma pedig ennél még sokkal többet: gyógyírt, ellenszert. Az énekes úgy gondolja, hogy mindenkinek van egy olyan része, ami neurotikus, esetleg paranoid, netán bipoláris. A punk rock közeg számára az a hely volt, ahol összegyűltek a különböző problémával küzdő emberek."Bizonyos értelemben ez egy ellenszer a problémás embereknek" - mondta. Úgy gondolja, a Green Day is hasonlót nyújt: „Rengeteg gyötrelemről és kétségbeesésről énekelek - de megpróbálom viccesen csinálni." Ezért szerencse, hogy végül sikerült leszámolnia a függőségével, ami az együttes megalapítása óta kísérte, hiszen már a banda neve, vagyis a Green Day is a fű szeretetére utal.  Billie Joe Armstrong még időben tért le arról az útról, amin rengeteg rocksztár járt már, így zenéjével még hosszú ideig nyújthat rengereg embernek segítséget. Legutóbbi albumukat 2020-ban adták ki, és reméljük ezt még sok követi. 

Ezek is érdekelhetnek