Ha szilveszter, akkor pezsgő - Egy kis pezsgőtörténelem

Ünnepek idején a legtöbben szeretjük a különleges dolgokat. Az ízletes ételeket, a finom italokat és ugyan mivel lehetne jobban koccintani ilyen alkalmakkor, mint egy pohárka gyöngyöző pezsgővel.

Holnap lezárjuk a 2020-as évet és bár a nagy bulik most mindenhol elmaradnak, azért biztos vagyok abban, hogy amikor éjfélt üt az óra, mégis előkerülnek a ritkán használt talpas poharak és egy korty pezsgővel köszöntjük majd a 2021-es esztendőt. Ám mielőtt felnyitnánk azt a bizonyos üveget, nézzük meg kicsit jobban, mi rejtőzik a palackban.

Így készül a gyöngyöző pezsgő

A tradicionális pezsgő elkészítése hosszú és összetett folyamat, nem csoda tehát, hogy az igazán minőségi italok ára sem olcsó. A pezsgőkészítés első lépése, hogy a szakértő kiválasztja hozzá a megfelelő minőségű bort illetve borokat, ugyanis általában úgynevezett házasított borok alkotják a pezsgő alapját. Az alapborok a legtöbb esetben nem túl savasak és nem magas az alkoholtartalmuk sem, mivel a második erjesztés alkalmával ez utóbbi egyébként is nőni fog még.
Az alapborok kiválasztását követően az italhoz cukrot és élesztőt adagolnak, azaz úgynevezett tirázs likőrtadnak hozzá, majd palackozzák a folyadékot. A tirázs likőrnek köszönhetően beindul a második erjedés, ennek köszönheti a pezsgő a jellegzetes buborékokat.
Az igazán jó pezsgőt hosszú időn át érlelik megfelelő körülmények között, általában 15-36 hónapon át. Ezt már csak a seprő eltávolítása (degorzsálás) és a cukortartalom beállítása követi.

Forrás: Shutterstock

Egy kis pezsgőtörténelem

Az első palack pezsgő állítólag egy véletlennek köszönhetően jött létre, amikor a borászattal foglalkozó szerzetesek egy üveget a pince eldugott sarkában felejtettek. Az, hogy ez a legenda igaz-e, nem tudjuk, de tény, hogy már a XVII. században is készítettek szénsavas bort, sőt egyes források szerint száz évvel korábban is ismerték ezt az italt.
Egy biztos, a klasszikus pezsgő létrejöttePierre Perignonnak vagy ha úgy jobban ismerjük Dom Perignonnakköszönhető, aki a champagne-i borvidék egyik apátságának szerzeteseként fedezte fel, hogy a szénsavas bort olyan üvegbe kell érlelni, amelyet viasszal lepecsételt parafa dugóval zárnak le. Bár a módszert sokáig igyekeztek titokban tartani, a XVIII. századra már sokan ismerték ezt a trükköt, így az 1800-as években egész Európában elterjedt a pezsgőkészítés.

Modern pezsgő

Manapság már nagyon sokféle pezsgőt ihatunk, a legfinomabbak és legdrágábbak viszont még mindig a hagyományos módszer alapján készült típusok. A boltok polcaink azonban – pont a magasabb ár miatt – általában nem ezek a termékek sorakoznak, hanem az úgynevezett tankpezsgők, amelyeknél a másodlagos erjedés nem a palackokban történik, hanem rozsdamentes acéltartályokban.
S ha már pezsgő, akkor ne feledkezzünk meg a mostanában nagy népszerűségnek örvendő habzó- vagy gyöngyözőborokról sem, amelyeknél a buborék nem az erjedésnek, hanem az utólagosan a borba juttatott szén-dioxidnak köszönhető.

Dióhéjban tehát ennyi a pezsgő története illetve az elkészítésének módja, holnap pedig mindenki töltsön magának egy pohárka gyöngyöző italt és koccintsunk a kihívásokkal teli 2020-as év lezárására valamint az egészségben és sikerekben gazdag 2021-es esztendőre.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?