magazin szilveszter pezsgő bor ital
Ünnepek idején a legtöbben szeretjük a különleges dolgokat. Az ízletes ételeket, a finom italokat és ugyan mivel lehetne jobban koccintani ilyen alkalmakkor, mint egy pohárka gyöngyöző pezsgővel.

Holnap lezárjuk a 2020-as évet és bár a nagy bulik most mindenhol elmaradnak, azért biztos vagyok abban, hogy amikor éjfélt üt az óra, mégis előkerülnek a ritkán használt talpas poharak és egy korty pezsgővel köszöntjük majd a 2021-es esztendőt. Ám mielőtt felnyitnánk azt a bizonyos üveget, nézzük meg kicsit jobban, mi rejtőzik a palackban.

Így készül a gyöngyöző pezsgő

A tradicionális pezsgő elkészítése hosszú és összetett folyamat, nem csoda tehát, hogy az igazán minőségi italok ára sem olcsó. A pezsgőkészítés első lépése, hogy a szakértő kiválasztja hozzá a megfelelő minőségű bort illetve borokat, ugyanis általában úgynevezett házasított borok alkotják a pezsgő alapját. Az alapborok a legtöbb esetben nem túl savasak és nem magas az alkoholtartalmuk sem, mivel a második erjesztés alkalmával ez utóbbi egyébként is nőni fog még.
Az alapborok kiválasztását követően az italhoz cukrot és élesztőt adagolnak, azaz úgynevezett tirázs likőrtadnak hozzá, majd palackozzák a folyadékot. A tirázs likőrnek köszönhetően beindul a második erjedés, ennek köszönheti a pezsgő a jellegzetes buborékokat.
Az igazán jó pezsgőt hosszú időn át érlelik megfelelő körülmények között, általában 15-36 hónapon át. Ezt már csak a seprő eltávolítása (degorzsálás) és a cukortartalom beállítása követi.

Forrás: Shutterstock

Egy kis pezsgőtörténelem

Az első palack pezsgő állítólag egy véletlennek köszönhetően jött létre, amikor a borászattal foglalkozó szerzetesek egy üveget a pince eldugott sarkában felejtettek. Az, hogy ez a legenda igaz-e, nem tudjuk, de tény, hogy már a XVII. században is készítettek szénsavas bort, sőt egyes források szerint száz évvel korábban is ismerték ezt az italt.
Egy biztos, a klasszikus pezsgő létrejöttePierre Perignonnak vagy ha úgy jobban ismerjük Dom Perignonnakköszönhető, aki a champagne-i borvidék egyik apátságának szerzeteseként fedezte fel, hogy a szénsavas bort olyan üvegbe kell érlelni, amelyet viasszal lepecsételt parafa dugóval zárnak le. Bár a módszert sokáig igyekeztek titokban tartani, a XVIII. századra már sokan ismerték ezt a trükköt, így az 1800-as években egész Európában elterjedt a pezsgőkészítés.

Modern pezsgő

Manapság már nagyon sokféle pezsgőt ihatunk, a legfinomabbak és legdrágábbak viszont még mindig a hagyományos módszer alapján készült típusok. A boltok polcaink azonban – pont a magasabb ár miatt – általában nem ezek a termékek sorakoznak, hanem az úgynevezett tankpezsgők, amelyeknél a másodlagos erjedés nem a palackokban történik, hanem rozsdamentes acéltartályokban.
S ha már pezsgő, akkor ne feledkezzünk meg a mostanában nagy népszerűségnek örvendő habzó- vagy gyöngyözőborokról sem, amelyeknél a buborék nem az erjedésnek, hanem az utólagosan a borba juttatott szén-dioxidnak köszönhető.

Dióhéjban tehát ennyi a pezsgő története illetve az elkészítésének módja, holnap pedig mindenki töltsön magának egy pohárka gyöngyöző italt és koccintsunk a kihívásokkal teli 2020-as év lezárására valamint az egészségben és sikerekben gazdag 2021-es esztendőre.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.