Érdekességek az Elfújta a szélről: rasszizmus, hisztéria és három rendező

Az Elfújta a szél igazi könyv- és filmklasszikus, amely minden nőnek szól. Ugyanakkor Scarlett O'Hara története sokkal több, mint egy romantikus regény, hiszen az érzelmi szál(ak)mellett számos aspektusból világítja meg a női létet.

Margaret Mitchell 1936-ban megjelent regénye több szempontból is figyelemreméltó. Nem csupán az érzelmek árnyaltsága – amely igencsak életszagú - lenyűgöző benne, de bepillantást nyerhetünk általa az amerikai polgárháborúba is, persze Dél szemszögéből. Emellett azonban igazi lélektani és talán fejlődésregény is, amely bemutatja, hogyan lesz egy elkényeztetett kislányból, a végletekig küzdeni képes nő, kemény üzletasszony és mindenre fittyet hányó dáma. Aki nem olvasta, nem látta, az mindenképpen pótolja, mert szerintem alapmű és bizony nem elég vagy a filmet megnézni vagy a könyvet elolvasni...

Néhány érdekesség a könyvről

 • A könyv és a film bizonyos pontokon markánsan eltér egymástól, olyannyira hogy még az sem egyezik meg bennük, hogy Scarlettnek kitől és hány gyermeke születik. Én ezen mondjuk teljesen kiakadtam.
 • Margaret Mitchell nem azért írta meg a regényt, hogy kiadják, hanem azért kezdett bele, mert saját magát akarta szórakoztatni, amikor hosszasan ágyhoz volt kötve egy baleset következtében. Mindenkinek ilyen sikeres és jövedelmező lábadozást kívánok.
 • A könyvet már a maga korában is igencsak sok kritika érte azért, mert kifejezetten romantikusnak mutatta be a rabszolgatartás intézményét. Ez a nézet 2020-ban nagy port kavart ismét, amikor John Ridley, a 12 év rabszolgaság rendezője felszólalt a témával kapcsolatban.
 • Az írónő eredeti elképzelése szerint nem is Scarlett O'Hara lett volna a regény fő karaktere, hanem Melanie, aki az elkészült könyvben „elhalászta" Scarlett nagy szerelmét, Ashley-t. El sem tudom képzelni, milyen cselekménye lett volna a könyvnek a galamblelkű Melanie-val.
 • Mitchell a kéziratban sokáig Pansy-nek nevezte Scarlettet és csak később változtatta meg a főhős nevét. Hála az égnek...
 • A regény tíz évig készült, s bár a történet meglehetősen nyitott marad a végén, az írónő nem tervezett folytatást, sőt saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, hogyan alakulhatna a későbbiekben Scarlett és Rhett sorsa.

Lehet, hogy Rhett talált magának valakit, aki kevésbé problémás

Forrás: AFP

Néhány érdekesség a filmről

 • Rengeteg időt, energiát és pénzt fordítottak a szereplőgárda megtalálására, főleg ami Scarlett O'Hara figuráját illeti. Vivien Leigh azonban már akkor tudta, hogy ő akarja eljátszani Scarlett szerepét, amikor elolvasta a könyvet, így megkérte az ügynökét, ajánlja be a filmbe.
 • A férfi főszerepért már kevésbé kapkodtak a kor színészei. Gary Cooper például hatalmas bukást jósolt az egész filmnek, de Clark Gable is csak vonakodva vállalta el a Rhett figuráját, mivel félt, hogy a Butlerrel szemben támasztott irreális elvárások tönkreteszik a karrierjét. Végül a pénz beszélt...
 • Elég illúzióromboló, de tény, hogy az Atlanta égése jelenetnél King Kong kapuját láthatjuk, ahogyan a lángok martalékává válik. Abba már bele sem merek gondolni, milyen veszélyes lehetett abban az időben ezeket a képkockákat leforgatni.
 • A rasszizmus fogalma a filmmel kapcsolatban is felütötte a fejét. Állítólag külön illemhelyet építettek a fehér és a színes bőrű színészeknek, amelynek megszüntetéséért Clark Gable emelte fel a szavát.
 • A filmbemutatót Atlantában, azaz Délen rendezték meg, amely több problémát is szült, hiszen ezekben az államokban a hatvanas évekig keményen tartotta magát a rasszista szegregáció, így kétségessé vált, hogy egyáltalán részt vehetnek-e a film premierjén - amelyet egyébként is hisztérikus hangulat övezett - a fekete színészek.
 • Hattie McDaniel, azaz Mammy megformálója volt az első afro-amerikai, aki elnyerte az Oscar-díjat, ám az elismerést nem vehette át személyesen, mivel színes bőrűeket nem hívtak meg a gálára.
 • Az Elfújta a szél három rendezőt is elfogyasztott a forgatás két éve alatt. George Cukor, Victor Fleming és Sam Wood is dolgozott rajta, de egy jelenet erejéig még Alfred Hitchcock is rajtahagyta kézjegyét a filmen.

Az Elfújta a szél legendás regény és legendás film, amelynek nem csak a cselekménye kalandos, tanulságos valamint magával ragadó, de bizony egyik mű megszületésének körülményei sem mindennapiak. Olvassátok el és nézzétek meg, mert érdemes!

 

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: AFP

Ezek is érdekelhetnek