Érdekességek az Elfújta a szélről: rasszizmus, hisztéria és három rendező

könyv romantika magazin érdekességek Elfújta a szél film klasszikus
Az Elfújta a szél igazi könyv- és filmklasszikus, amely minden nőnek szól. Ugyanakkor Scarlett O'Hara története sokkal több, mint egy romantikus regény, hiszen az érzelmi szál(ak)mellett számos aspektusból világítja meg a női létet.

Margaret Mitchell 1936-ban megjelent regénye több szempontból is figyelemreméltó. Nem csupán az érzelmek árnyaltsága – amely igencsak életszagú - lenyűgöző benne, de bepillantást nyerhetünk általa az amerikai polgárháborúba is, persze Dél szemszögéből. Emellett azonban igazi lélektani és talán fejlődésregény is, amely bemutatja, hogyan lesz egy elkényeztetett kislányból, a végletekig küzdeni képes nő, kemény üzletasszony és mindenre fittyet hányó dáma. Aki nem olvasta, nem látta, az mindenképpen pótolja, mert szerintem alapmű és bizony nem elég vagy a filmet megnézni vagy a könyvet elolvasni...

Néhány érdekesség a könyvről

  • A könyv és a film bizonyos pontokon markánsan eltér egymástól, olyannyira hogy még az sem egyezik meg bennük, hogy Scarlettnek kitől és hány gyermeke születik. Én ezen mondjuk teljesen kiakadtam.
  • Margaret Mitchell nem azért írta meg a regényt, hogy kiadják, hanem azért kezdett bele, mert saját magát akarta szórakoztatni, amikor hosszasan ágyhoz volt kötve egy baleset következtében. Mindenkinek ilyen sikeres és jövedelmező lábadozást kívánok.
  • A könyvet már a maga korában is igencsak sok kritika érte azért, mert kifejezetten romantikusnak mutatta be a rabszolgatartás intézményét. Ez a nézet 2020-ban nagy port kavart ismét, amikor John Ridley, a 12 év rabszolgaság rendezője felszólalt a témával kapcsolatban.
  • Az írónő eredeti elképzelése szerint nem is Scarlett O'Hara lett volna a regény fő karaktere, hanem Melanie, aki az elkészült könyvben „elhalászta" Scarlett nagy szerelmét, Ashley-t. El sem tudom képzelni, milyen cselekménye lett volna a könyvnek a galamblelkű Melanie-val.
  • Mitchell a kéziratban sokáig Pansy-nek nevezte Scarlettet és csak később változtatta meg a főhős nevét. Hála az égnek...
  • A regény tíz évig készült, s bár a történet meglehetősen nyitott marad a végén, az írónő nem tervezett folytatást, sőt saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, hogyan alakulhatna a későbbiekben Scarlett és Rhett sorsa.
Forrás: AFP

Néhány érdekesség a filmről

  • Rengeteg időt, energiát és pénzt fordítottak a szereplőgárda megtalálására, főleg ami Scarlett O'Hara figuráját illeti. Vivien Leigh azonban már akkor tudta, hogy ő akarja eljátszani Scarlett szerepét, amikor elolvasta a könyvet, így megkérte az ügynökét, ajánlja be a filmbe.
  • A férfi főszerepért már kevésbé kapkodtak a kor színészei. Gary Cooper például hatalmas bukást jósolt az egész filmnek, de Clark Gable is csak vonakodva vállalta el a Rhett figuráját, mivel félt, hogy a Butlerrel szemben támasztott irreális elvárások tönkreteszik a karrierjét. Végül a pénz beszélt...
  • Elég illúzióromboló, de tény, hogy az Atlanta égése jelenetnél King Kong kapuját láthatjuk, ahogyan a lángok martalékává válik. Abba már bele sem merek gondolni, milyen veszélyes lehetett abban az időben ezeket a képkockákat leforgatni.
  • A rasszizmus fogalma a filmmel kapcsolatban is felütötte a fejét. Állítólag külön illemhelyet építettek a fehér és a színes bőrű színészeknek, amelynek megszüntetéséért Clark Gable emelte fel a szavát.
  • A filmbemutatót Atlantában, azaz Délen rendezték meg, amely több problémát is szült, hiszen ezekben az államokban a hatvanas évekig keményen tartotta magát a rasszista szegregáció, így kétségessé vált, hogy egyáltalán részt vehetnek-e a film premierjén - amelyet egyébként is hisztérikus hangulat övezett - a fekete színészek.
  • Hattie McDaniel, azaz Mammy megformálója volt az első afro-amerikai, aki elnyerte az Oscar-díjat, ám az elismerést nem vehette át személyesen, mivel színes bőrűeket nem hívtak meg a gálára.
  • Az Elfújta a szél három rendezőt is elfogyasztott a forgatás két éve alatt. George Cukor, Victor Fleming és Sam Wood is dolgozott rajta, de egy jelenet erejéig még Alfred Hitchcock is rajtahagyta kézjegyét a filmen.

Az Elfújta a szél legendás regény és legendás film, amelynek nem csak a cselekménye kalandos, tanulságos valamint magával ragadó, de bizony egyik mű megszületésének körülményei sem mindennapiak. Olvassátok el és nézzétek meg, mert érdemes!

Ti láttátok vagy olvastátok az Elfújta a szél c-ű klasszikust?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.