Tini bálványból a Földünk megmentője: érdekességek a szülinapos Leonardo DiCaprioról

„Nézed, és szerelmes leszel belé!" – mondta az egyik barátnőm, miközben néztük az 1996-os Rómeó és Júliát. Akkor még nem értettem. Ebbe a szőke hajú, nyálasképű bájgunárba? Ugyan, én biztos nem! Le voltam döbbenve, nők milliói rajonganak érte, én pedig egy kicsit sem véltem vonzónak, s nem figyeltem fel arra, amire a többiek már réges-régen. Ám az évek során egyre több filmjét láttam, újabb és újabb remek alakításokkal, amiket csak néztem, míg végül megadtam magam és beleszerettem.

Leonardo DiCaprio a XXI.századi filmipar egyik legmeghatározóbb alakja, egy megszállott maximalista, aki elképesztő mennyiségű munkabefektetéssel készül legújabb alakításaira. Folyamatosan le akarja nyűgözni a nézőket, ami általában könnyen sikerül neki, hiszen különös tehetsége és karizmatikus színjátéka folyamatosan megbabonázza a filmőrülteket. A színész zseni ma ünnepli 46. születésnapját, ennek alkalmából pedig összegyűjtöttem néhány érdekességet, amiket lehet, hogy nem tudtál Leoról!

Innen ered a különleges név

Hányszor hallottam már ezt:NEM, a másik Leonardo!" – da Vinci vagy DiCaprio mindkét úriember zseni, ez tagadhatatlan, sőt nem is járunk messze az igazságtól, ha az itáliai polihisztorra asszociálunk. Ugyanis a jóképű színész édesanyja, Irmelin éppen egy olasz múzeumban nézelődött, amikor egy Leonardo da Vinci festménynél ácsingózva elkezdett rugdalózni a kicsi DiCaprio, ekkor döntött úgy: Leonardonak fogja nevezni születendő kisfiát.

Ha, már a névnél tartunk...
Ő is azon sztárok közé tartozik, akik egészen kiskoruktól kezdve a rivaldafényben nőttek fel. Erről természetesen órákat lehetne zengeni, hogy a gyermekszínészekre milyen toxikus hatással van a korai hírnév, ám jelen esetben szerencsére erről szó sem volt. Tízéves korában azt javasolták neki, hogy változtassa meg a nevét valamire, ami kedvesebb és könnyedebb. Ki tudná megjegyezni azt a nevet, hogy Leonardo DiCaprio? - gondolták a filmesek. A stúdió a Lenny Williams-et ajánlotta, amelyet azonnal visszautasított. Vagy így, vagy sehogy alapon. Milyen jól tette!

Az egyik legnagyobb alakítása

Sok barátommal vitáztunk arról, vajon tényleg a Visszatérő című filmje volt az, amiért megérdemelte az Oscart? Nem volt még színész a szakmában, akinek ennyien drukkoltak volna azért, hogy végre elnyerje a díjat. Titanic, Viharsziget és a kasszasikerű Wall Street Farkasa, csak pár alkotás a filmográfiája közül, amelyben nyújtott alakításaiért már bőven bezsebelhette volna az aranyszobrot. A legutóbbit pedig különösen emlékezetesnek tartom, már csak azért is, hiszen Leo soha sem próbálta ki a drogokat. A Wall Street farkasa című filmben egy milliárdos brókert (Jordan Belfort) játszik, aki a nap minden pillanatában narkózik. A forgatás előtt egy kábítószerszakértő, valamint az igazi Belfort segített neki.

Forrás: FilmMagic/2019 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

A nőfaló

Leonardo egy igazi nagybetűs szívtipró. Nyílt titok, hogy több száz nő fordult meg a hálószobájában. Ennek okán még a legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy pont ő az, aki zavarba jöhet egy meztelen hölgy látványától. Kate Winslet azonban koránt sem így gondolkodott. Ugyanis, amikor először találkoztak a Titanic forgatása előtt, a színésznő nemes egyszerűséggel megmutatta csupasz testét, annak érdekében, hogy elkerüljék a közelgő és méltán híres pucér jelenet okozta kellemetlen pillanatokat.

Van egy kislánya

Kevesen tudják, de Leonardonak van egy "örökbefogadott" lánya. A Véres Gyémánt című film forgatása alatt több tucat árvával dolgozott együtt a kelet-afrikai Mozambikban. Az egyik kislányt pedig különösen a szívébe zárta, olyannyira, hogy ha nem is a megszokott formában, de örökbefogadta. Napjainkig minden hónapban pénzt küld neki, hogy megvehesse magának a számára fontos árucikkeket.

Ám nem csak az afrikai kislány az egyetlen, akit gőzerővel támogat...

Pár éve a Time magazin egyik újságírója készített vele egy mélyinterjút, melynek végén a riporter kissé csalódottnak tűnt. Csalódott, mert összedőlt benne egy idealizált kép? Az újságíró a beszélgetés után azt ecsetelte, hogy rendkívül unalmasnak találja, Leonardo görcsös környezetvédelmi akcióját, valamint azt, hogy ennyire foglalkozik a Földünk előtt álló környezeti kihívásokkal.
Sokan felháborodtak a kijelentés hallatán, köztük én is. Azért válik valaki szürkévé, mert foglalkozik a klímaváltozás borzasztó hatásaival, vagy mert több millió dollárral támogatja a környezetvédelmet? Példátlan tettei a Földünkért aligha megkérdőjelezhetőek. Sőt, talán ez teszi őt igazán érdekessé és sokszínűvé. De, hát kinek a pap, kinek a papné!

Ezek is érdekelhetnek