Egy családirtó festő, aki miatt sorban haltak a nők - Czigány Dezső

1937 szilveszter éjjele. A Lendvay utca 3-ban gyors egymásutánban három pisztolylövés dördült. Majd csend következett. Mindenki biztos volt benne, hogy csak rosszul hallott, vagy nem is puskadörgés zaja ütötte meg a fülét. Alig telt el fél óra, és még egy lövés hangja süvített a levegőbe, azután már síri csend következett...

Vajon milyen okok késztették Czigány Dezső festőművészt arra a szörnyű tettre, ami megrendített mindenkit, aki csak tudomást szerzett a drámáról? Másnap minden újság főcímben hozta le a történteket. A neves művész megölte 13 évvel fiatalabb feleségét, a Franciaországból nem sokkal korábban hazaérkezett lányát és a kétéves unokáját. Ezután kikészítette a házmesternek szánt ajándékát, a liftpénzt és fiának írt búcsúlevelét, majd főbe lőtte magát.

Azt gondolnánk, csak egy őrült képes arra, hogy kivégezze a családját. A hozzá legközelebb álló, legszeretettebb embereket... De a festő nem volt bolond, még ha nagyon nehéz természet volt is. Ahogy Kassák Lajos írta róla: "Kétségtelen: a vadságig ingerlékeny, látható ok nélkül is komorságra hajló, démonikus szellemű lény volt - de mégis érthetetlen előttem, hogy a démon ennyire hatalmába keríthessen egy embert, aki naponta megfürdette lelkét Bach isteni zenéjében."

Már gyerekként is kezelhetetlen volt

A Nyolcak művészcsoport alapítótagja egy szegény bádogosmester fiaként, Wimmer Dezső néven látta meg a napvilágot. A család nem gátolta az ügyes kezű gyerek művészi fejlődését - szabad utat kapott, hogy festőnek tanulhasson. A fiúnak azonban folyamatosan gondja támadt az iskolákban. Nagyon rossz gyerek volt, magatartása miatt többször is útilaput kötöttek a talpára. A középiskolából, a Képzőművészeti Főiskoláról és a híres müncheni Akadémiáról is kipenderítették összeférhetetlensége miatt. Így Hollósy Simon müncheni magániskolájában csiszolta mesterségbeli tudását. A művésztanár figyelt fel először kiemelkedő tehetségére, és fiaként foglalkozott vele, még csellózni is megtanította.

Hollósy a festőnövendékeivel a nagybányai művésztelepen töltötte a nyarakat. Fiatal kedvence azonban itt sem bírt a vérével, és egy kocsmai verekedésben leütötte festőkollégáját, Thorma Jánost. Ezzel a Hollósy- körből is rövid úton elbocsátották. Mindezek ellenére sikerült ösztöndíjat szereznie és Párizsba utaznia.

Forrás: Wikipedia

Az első feleségét is ő ölte meg?

Hazatérése után ismerte meg első feleségét, Trebiczky Máriát. A szerelem hamarosan meghozta gyümölcsét, a lány gyermeket várt. Azonnal összeházasodtak, majd gyors egymásutánban megszülettek gyermekeik. Ám ettől kezdve az asszony élete pokollá vált. A festő nem tűrte a kötöttséget, állandóan magára hagyta családját, és nőügyeitől volt hangos a környék. Azt mondják, ha egy férfi csak egy fokkal szebb az ördögnél, akkor már vonzó - de Czigány művész úr nagyon sok fokkal volt csúfabb, mégis úgy vonzotta magához a nőket, mint mágnes a vasport.

A házaspár őrjöngő veszekedéseinek Mária különös öngyilkossága vetett véget. Sokan meg voltak győződve arról, hogy gyilkosság áldozata lett, és a tettes nem más, mint a zabolátlan férj.Füst Milán ezt írta: "Húsz évvel ezelőtt megmondtam Czigány Dezsőről, hogy gyilkos. Hogy ő ölte meg az első feleségét is. S most elment: a megbánás nélküli halálba." A főügyész is biztos volt benne, hogy a festő lőtte agyon az asszonyt, de a rendőrség öngyilkosságként zárta le az ügyet.

Halál, halál és halál...

Ezzel azonban nem volt vége a - finoman szólva - gyanús ügyek sorának. Czigány folytatta ámokfutását, másodszor is megnősült, azonban rövid idő múlva elvált az új arától. Megélhetéséhez tanítványokat vállalt, és hamarosan újra vér tapadt a kezéhez, még ha nem is közvetlenül. Egyik szerelmes tanítványa ugyanis öngyilkos lett, és búcsúlevelében a felé közömbös festőt okolta. Persze erről nem tehetett. De arról már igen, hogy egy külvárosi utcán összeverekedett két emberrel, majd előkapta a pisztolyát és egyikőjüket lelőtte. Állítása szerint ki akarták rabolni. Hittek neki, így ezt is megúszta: önvédelemnek minősítették az esetet.

A gyermekeit egyedül nevelő apa nemsokára feleségül vette a jómódú polgárcsalád lányát, Szilasi Borbálát. Habár a szülők egyáltalán nem örültek, hogy a hírhedt festő a családba kerül, mégis rendszeresen támogatták őket. A család a gyerekekkel együtt Franciaországba költözött, hogy önálló életet tudjanak élni és a festő alkotókedve is visszatérjen. Borbála ötlete bevált, a művész lelkesen festeni kezdett, és a hazaküldött képekkel sikereket ért el. Ezen felbuzdulva néhány év múlva hazaköltöztek Magyarországra, már a felnőtt gyerekek nélkül.

Leányarckép (Merengő)Forrás: Wikipedia

A Szilasi család anyagi támogatásának köszönhetően egy villa elegáns műterem lakásába költözhettek. Czigány ugyan elfogadta a segítséget, de nagyon megalázónak érezte, ami tovább terhelte szélsőséges lelkiállapotát.

Tetézte a bajt, hogy a feleségénél előrehaladott rákot diagnosztizáltak. Megműtötték ugyan, de nem sok időt jósoltak neki az orvosok. Ezek után érkezett meg a festő válás előtt álló lánya, a kétéves unokával. Az erős depresszióra hajlamos művész bizonyosan kétségbeesett a család jövője miatt. Kilátástalannak találhatta életüket, és ez vihette rá szörnyű tettére. Még a lányának sem adta meg az esélyt arra, hogy az életet válassza.

Vajon akkor is megtörtént volna ez a tragédia, ha az élete folyamán elkövetett erőszakos cselekedetei miatt legalább egyszer megbüntetik? Ki tudja? Az biztos, hogy alkotással teli évei alatt rengeteg önarcképet festett - talán az önmegismerés, önnön lelkének megfejtése motiválta ebben. Rejtélyes életét és zaklatottságának okát máig nem sikerült megfejteni. Ám az életmű, amit tehetségének köszönhetően ránk hagyott, kiemelkedő.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Wikipedia

    Ezt olvastad már?