Clint Eastwood, aki egy óceánba zuhant repülőből is megmenekült

Clint Eastwood olyan, mint Elvis Presley a popkultúrában: örökidők óta velünk van. Úgy testesíti meg a hatvanas évek lázadó szellemét, hogy közben a férfiasságnak is szobrot állít. A ma 90 éves ikon titka talán az, hogy számos kortársához hasonlóan sosem vált önmaga paródiájává.

Férfi a vásznon

Eastwood karrierje meglehetősen későn, a harmincas évei közepén indult be. De aztán hamar elnyerte Amerikában Redfordhoz hasonló isteni státuszát. A western plakátfiúja, háborús hős, hidegvérű zsaru, cinikus ügynök. Ha Clint megjelenik a vásznon, kileng a tesztoszteron inga. Ha férfias karakter megformálásáról van szó, nehéz nála maszkulinabb színészt elképzelni, mégsem vállalta James Bond vagy Superman szerepét. Utóbbira alkalmatlannak tartotta magát, előbbiről pedig ő is úgy vélte, hogy csak brit játszhatja el.

Sergio Leone spagettiwesternjei végleg felrakták a mozicsillagok világtérképére, a Piszkos Harry-sorozat erőszakos filmjeivel pedig mindkét nemnél sikereket ért el. A nők az ágyukba akarták cipelni, a férfiak pedig rá akartak hasonlítani. Pedig nem volt egyértelmű, hogy ő bújhat Harry Callahan bőrébe. Többen futottak a bunkó zsaru szerepéért. Végül azzal hívták fel Eastwoodot, hogy Frank Sinatrának kézproblémái vannak (nem tudta rendesen tartani a pisztolyt), így övé a szerep.

1971-ben debütált rendezőként a Játszd le nekem a Mistyt! című thrillerrel. A pozitív fogadtatás után beindult a rendezői verkli: jöttek a sikerek, az első Oscar-díj és a többi.Eastwood figuráiban rendre visszatérnek a felszínes férfiak, akik szexuálisan kihasználják a nőket, illetve az impotens rendőrök, korrupt politikusok és pszichopaták.

Férfi az életben

Eastwood a privát életében is számos bizonyítékát adta férfiasságának. Megerősíti ezt két felesége, nyolc gyereke és számtalan kapcsolata. Ne kerteljünk, a színész leginkább a legyet is röptében kategóriába sorolható. Bár mindössze két hosszú házassága volt, a nők gyakorlatilag egymás kezébe adták nála a kilincset. A válási papírokon még meg sem száradt a tinta, amikor a költöztetők megérkeztek. Afférok és titkolt gyerekek sora tarkította Clint életét, néhány botránnyal kiegészítve. A sármjából mit sem vesztő színész ugyan nem a hűség szószólója, a gyerekeivel azonban kifogástalan a kapcsolata.

Forrás: AFP/Robyn Beck

A magas, jóképű Eastwood minden választása, döntése felér egy maszkulin vallomással. A középiskola után volt teherautó-sofőr, favágó, kazánfűtő, de úszómedencékhez is ásott alapot - hogy ruhában vagy félmeztelenül, azt a filmes rajongók képzeletére bízom. Kosarazott és versenyszerűen úszott, aminek később is hasznát vette. A koreai háború idején a hadseregben szolgált életmentőként, úszásoktatóként. Egy alkalommal az óceánba fordult a csatarepülőgép, amelyen utazott. Elromlott a rádió, kifogyott az oxigén és az üzemanyag. Három mérföldet úszott a hideg vízben, hogy megmeneküljön.

Bátorsága a szárazföldön sem hagyta cserben, kétszer is életet mentett. Egy ízben kollégáját figyelmeztette egy közelgő veszélyre, néhány éve pedig egy golfversenyen mentette meg egy férfi életét, méghozzá Heimlich-manőverrel.

A vásznon lelkesen puffogtató Eastwood az életben a fegyvertartás szigorítását támogatja. Emellett nagyon egészségtudatos, nem dohányzik, és több mint negyven éve meditál. A több filmjének zenéjét szerző színész ma is rajong a jazzért - ha meghívna magához egy italra, bizonyára a zongora mögül méregetne acélos tekintetével.

"Az embernek ismernie kell a korlátait" - mondta egyszer. Úgy fest, neki egyelőre nincsenek.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. ;)

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?