film legyőzhetetlen inspiráció erő Fehérvári Varga Judit kitartás
Miért szeretem az életrajzi filmeket? Mert inspirálóan hatnak rám az olyan történetek, amik valós személyekről szólnak. Hoztam nektek egy válogatást, amiben elképesztően érdekes férfiak életútját ismerhetjük meg.

A mindenség elmélete

A film Stephen Hawking életét mutatja be, aki 21 évesen tudja meg, hogy motoros neuronbetegségben szenved, ez korlátozni fogja a járásban és a beszédben is, ráadásul az orvosok jóslata szerint nem sok ideje van hátra.Stephen mégis tanul, tudományos kutatásokat végez, szerelmes lesz, és családot alapít. Bár lassan minden tevékenységben mások (különösen a felesége) segítségére szorul, mégsem adja fel, és a világ egyik legismertebb tudósává válik.

Kinsey

Alfred Kinsey nevét nem sokan ismerik, pedig a biológus professzornak nagyon érdekes élete volt: a szexualitással foglalkozott egy olyan korban, amikor ez a téma még teljesen tabunak számított. A film nemcsak az életét mutatja be, hanem azt is, hogy az érzékiséggel kapcsolatos kutatásai milyen hatással voltak más emberek sorsára...

Szerelemben, háborúban

Ebben a filmben Hemingway életéből ismerhetünk meg egy rövid időszakot. Az író még csak 18 éves volt, amikor részt vett az első világháborúban, és ott beleszeretett egy nála hét évvel idősebb ápolónőbe, Agnes von Kurowskyba. A film jól mutatja be, milyen felfokozott is tud lenni egy szerelem fiatalon, különösen háborús időkben, amikor az emberéletek csak egy hajszálon múlnak.

A nyughatatlan

A Johnny Cash életét bemutató film egyszerűen megunhatatlan. Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan lett minden idők egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenei előadója, de a magánéletébe is beleláthatunk. Bár bőven akadt problémája az alkohollal és a drogokkal, végül élete nagy szerelmének, June-nak a kedvéért képes volt leküzdeni függőségét.

Legendás volt a szerelmük. Mindketten házasságban éltek, amikor megismerkedtek, de hiába próbálták, nem tudták leküzdeni az egymás iránti mély vonzódást, így hosszú idő után végül egy pár lett belőlük. Még a közös munka sem ártott meg a kapcsolatuknak - sőt, a lánykérés is a színpadon történt, egy fellépés során.

Kötéltánc

Philippe Petit neve talán nem mindenkinek ismerős, pedig amit tett, az elképesztő. Ő az a kötéltáncos, aki 1974-ben 45 percig sétálgatott egy kifeszített acélkábelen a Világkereskedelmi Központ tetején az ikertornyok között, irtózatos magasságban. A film az ő életét mutatja be, különös tekintettel persze a WTC tornyai között végrehajtott elképesztő mutatványra.

Fehérvári-Varga Judit

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.