Örkény István élete életút Herczeg Zsuzsa író
Örkény egyik legismertebb műve a Tóték, de az Egypercesekről is rögtön ő jut az eszedbe. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy végzettsége szerint valójában gyógyszerész és vegyészmérnök volt.

Eleinte csak úri kedvtelésből írogatott, és próbálkozásait nem ismerték el. Végül József Attila vette a szárnyai alá, mert tehetségesnek tartotta, és kiadta első jelentős novelláját - a Tengertáncot - a Szép Szó folyóiratban.

Csábító feleség

Örkénynek - jó néhány más fiatal íróval ellentétben - nem voltak anyagi gondjai, mivel jómódú, polgári családból származott. Amikor például megismerte a 19 éves Gönczi Flórát, és egymásba szerettek, egy berendezett lakást kaptak a férfi szüleitől nászajándékba - cselédlánnyal együtt. Ráadásul kedvükre utazgathattak szépséges és fiatal feleségével. Ekkor még úgy tűnt, zavartalan az idill köztük - annak ellenére, hogy a nő szinte megbabonázta a férfiakat.

Volt olyan, aki vörös rózsacsokrot küldetett neki, amikor Európa egyik felkapott síparadicsomában üdült Örkénnyel. Na, de melyik férjnek tetszene ez? Az írót is zavarta, és fel is hívta rá a felesége figyelmét, aki megsértődött, mondván, ő észre sem vesz mást. Persze hamar megbékültek, és az asszony szerelme jeléül közölte, hogy felfelé, a szobájukba menet minden hetedik lépcsőn meg kívánja csókolni Istvánt.

Gyilkossági kísérlet - sajttal...

Szegény író nem is gondolta, hogy egy év múlva már máshoz húz a nő szíve. Pedig így történt. A szerető nem volt más, mint annak a baráti házaspárnak a férfi tagja, akikkel összejártak, ráadásul a feleségek gyerekkoruk óta a legjobb barátnők voltak. Ez annyira banális történet, hogy akár ma is megtörténhetne - azonban a folytatás már komédiába illő.

Örkény feldúltan vette magához a pisztolyát, azzal a szándékkal, hogy megöli a párocskát. Unokahúga azonban kérte, hogy előbb mosakodjon meg. Csak azután mondta meg, hol találja a gaz csábítót és Flórát, miután az író rendbe tette magát. Így indult útnak Örkény, hogy végezzen velük.

A helyszínen azonban, amikor nyúlt a pisztolyáért, csak egy doboz mackósajtot tudott előrántani. Az unokahúg ugyanis, hogy elejét vegye a tragédiának, kicserélte a pisztolyt mackósajtra...

Mondani sem kell, mennyire kínos lehetett ez Örkénynek. Nem volt mit tenni, el kellett válni, Flóra ugyanis legalább annyira szerelmes volt Pálóczi-Horváth Györgybe, mint annak idején Örkénybe.

Forrás: Origo

De ki is volt ez a férfi?

Nem más, mint Teleki Pál miniszterelnök bizalmi embere, és a Magyarország című kormánylap külpolitikai rovatának vezetője. A brit hírszerzés kapcsolattartója, aki a háborúból való kiugrást készítette elő. Valószínűleg szükség lehetett egy gyanún felül álló csinos fiatalasszonyra is, hogy megvalósíthassák terveiket, így beszervezték Flórát. Szerelmük azonban nem bizonyult tartósnak, a szeretőnek menekülnie kellett az országból, amikor gyanússá vált.

Nem sokkal később Örkény is elhagyta az országot, mivel zsidó munkaszolgálatosként a doni frontra vezényelték. Majd orosz hadifogságba került, de még a táborban is írt: magyar nyelvű újságot szerkesztett a honfitársaival. "... a haláltól való félelmet nevetségessé kell tenni." - írta.

Amíg a lágy tojás megfő, olvass el egy egypercest!

Amikor sikerült hazajönnie, még kétszer megnősült, de Flórával is jó viszonyt ápolt. A csábítónak viszont nem bocsátott meg. Aztán amikor bírálni merte az '56-os események megítélését, jó ideig nem engedték publikálni. Így került az egyesült Gyógyszer és Tápszergyárba, ahol új készítményekről írt szakmai tájékoztatókat.

Ekkor kezdett bele az egypercesekbe is, melyekhez igen jó használati utasítást csatolt: "A mellékelt írások rövidségük ellenére is teljes értékű alkotások. Előnyük, hogy az ember időt spórol, mert nem igényelnek hosszú hetekre-hónapokra terjedő figyelmet. Amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, olvassunk el egy Egyperces Novellát."

Később szerencsére újra engedték kibontakozni, és művei elismeréseképpen még életében két József Attila-díjjal tüntették ki. 1969-ben Párizsban a Fekete Humor Nagydíját is megkapta, 1973-ban pedig Kossuth-díjjal jutalmazták a munkáját. De most legyen ennyi elég - mert amíg mindezt elolvastad, a lágy tojás is megfőtt, és Örkényhez igazodva, csupán 1 percben próbáltam átadni néhány érdekes információt róla.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.