Megxit: Jogos a népharag, mert Harry és Meghan saját életet akarnak?

Atombombával felérő közleményt adott ki Harry herceg és Meghan Markle: visszalépnek senior királyi státuszuktól, hogy a jövőben a maguk útját járják.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bejelentés hullámai a kanadai Vancouver-szigetek partjain is érződtek, ahol a hercegi pár a karácsonyi szünetet töltötte kisfiukkal. Rengeteg kérdés merül fel mind a következményeket, mind a jövőbeni szerepüket illetően. Az indulatok felkorbácsolásában pedig komoly szerep jut a vérszagra gyűlő sajtónak.

Rövid idő alatt a korona kedvenc párjából árulók lettek, akik semmibe veszik a monarchia évszázados tradícióit, tiszteletlenek a királyi családdal, és ami a legsúlyosabb: hátba szúrták a királynőt. A katasztrófazsurnalizmusra szakosodott Daily Mail - amelyet Meghanék egyébként bepereltek - élen jár a húsbavágó, könnyfakasztó headline-ok megjelentetésében.

Aki innen tájékozódik, bizonyára azt gondolja, hogy Harry és Meghan a királyi család szívtelen párosa, aki eddig boldogan költötte az adófizetők pénzét, élvezte a státusszal járó előnyöket, most pedig hálátlanul kifarol ebből, mert már kényelmetlennek érzi.

Egy családi vállalkozásban dolgoznak, nem lehet csak úgy ilyen bejelentéseket tenni - tucatszor hangzott el az a kritika azóta, hogy Harryékelőzetes konzultáció nélkül, Insta-hírként hozták nyilvánosságra döntésüket. A bírálatok kereszttüzében elsősorban Meghan áll, aki nem elég, hogy beférkőzött a királyi családba, most teljesen megbolondította Harry herceget. Pedig ahogy az emberek rajongtak Katalin szénbányász felmenőiért, ugyanúgy a Brit Birodalom sokoldalúságának bizonyítékát látták abban is, hogy Harry olyan nőt vesz el, akinek az ősei rabszolgák voltak.

Forrás: AFP/Jonathan Brady

Az viszont már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy Meghan nem lesz olyan, mint Katalin, aki tökéletesen követi a királyi családot generációk óta egyben tartó protokollt. Számos jele volt ennek, és úgy tűnt, az emberek kedvelik ezt a merőben újszerű gondolkodást.

Aztán egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a sussexi pár másképp gondolkodik a privát szféráról és a sajtó szerepéről. "Elvesztettem az anyámat, és most azt kell látnom, hogy a feleségem is ugyanazoknak az erőknek lesz az áldozata" - utalt Harry a kamerák és a paparazzók folytonos jelenlétére, ami állandóan arra emlékezteti, mi történt a néhai Diana hercegnővel. Ki ne emlékezne arra a 12 éves kisfiúra, aki az édesanyja koporsóját követi? És ki kövezné meg 23 évvel később azt a férjet és apát, aki a családját védelmezi?

A brit adófizetők, a királyi udvar szakértői és az izgatott amerikai hírolvasók most egy emberként tanakodnak azon, mit jelent a teljes anyagi függetlenedés a koronától. Egyáltalán hogyan lehetséges ez, hiszen a sussexiek megtartják közpénzen felújított, Windsorban lévő otthonukat, és mivel védett személynek minősülnek, védelmüket továbbra is közpénzből fedezik.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Döntésük miatt viszont a hercegi pár ezután teljes állást vállalhat - fizetésért, ami eddig tilos volt. A határ a csillagos ég - állítják egyöntetűen PR szakértők, akik szerint a kék vér és a hollywoodi fenség kombinációja egyedülálló brandet hozhat létre. Mindketten aktivisták, akik olyan komoly ügyeket karolnak fel, mint a mentális betegségek, az emberi jogok, a klímaváltozás vagy a nemek egyenlőségének kérdése. Egy megjelenés itt, egy beszéd ott, aztán jöhet egy dokumentumsorozat vagy memoár. Harry és Meghan saját népszerűségüket meglovagolva olyan elődök nyomába léphetnek, mint a Clinton, vagy még inkább az Obama házaspár.

Lehet vitatni a bejelentés tartalmát vagy annak módját. Nem tudni azt sem, hogy működni fog-e az új hibrid modell. Az azonban biztos, hogy Harry az anyja fia: ahogyan annak idején Diana Mekibe vitte a fiúkat, úgy Harry is meg fogja mutatni Archie-nak, hogy milyen az élet a koronán túl.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?