Aragóniai Katalin királynő, akit apósa és sógora is el akart venni

534 éve született a történelem egyik legérdekesebb alakja, Aragóniai Katalin. Íme, 6 dolog, amit nem tudtál róla eddig.

1. Az egyik leghíresebb uralkodópár lánya volt!

Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd spanyol uralkodó lányaként látta meg a napvilágot, akik koruk talán leghíresebb királyi párja voltak. 3 éves korától kezdve tudatosan walesi hercegnőnek nevelték - szülei már ekkor megegyeztek a házasságáról az angol királlyal, az angol-spanyol kapcsolatok szorosabbra fűzése miatt. 16 éves volt, amikor elhagyta Spanyolországot, hogy feleségül menjen Artúrhoz, az angol trónörököshöz Angliában - és soha többé nem tért vissza a hazájába.

Forrás: Wikipedia

2. Pár hónap házasság után özvegy lett...

Férje röviddel az esküvő után meghalt. Ezzel elég bizonytalan lett Katalin helyzete: egy idegen országban volt, ahol mindössze pár hónap után tulajdonképpen feleslegessé vált, hiszen a férje meghalt, gyermekük nem született, és nem tudta beteljesíteni a politikai küldetését. Szimplán hazaküldeni viszont mégsem lehetett, hiszen fontos volt a szövetség az angolok számára, de évekig nem tudták, mihez kezdhetnének Katalinnal.

Forrás: Wikipedia

3. Apósa majdnem feleségül vette!

Amikor Artúr anyja, a királyné is meghalt, felmerült, hogy az özvegy király feleségül vehetné Katalint. Ezzel Katalin nem járt volna túl jól, hiszen mivel a király második fia volt a következő a trónutódlásban, aztán pedig az ő leendő utódai, ezért nem szülhetett volna trónörökösöket. Végül szerencséjére ez nem következett be.

4. Valószínűleg érintetlen maradt az első házasságában.

Később Artúr öccse, Henrik (az új trónörökös) vette feleségül, amihez a pápától kellett engedélyt kérni, hiszen Katalin Henrik rokonának számított amiatt, hogy a bátyja felesége volt. Az engedélyt csak úgy kapták meg, hogy azt állították, Katalin még szűz, így az első házassága tulajdonképpen érvénytelen volt. Később éppen ez vezetett bonyodalmakhoz.

Forrás: Wikipedia

Mert 20 évvel később Henrik - amikor már szabadulni akart a feleségétől -, arra hivatkozott, hogy mégsem szűzként ment hozzá Katalin. Így az ő házasságuk tulajdonképpen soha nem is volt érvényes... A mai napig a történelem egyik nagy kérdése, hogy mi volt az igazság.

5. Csak egy élő gyermeket tudott szülni a királynak...

Katalin fő feladata az volt, hogy fiút szüljön, akire a király halála után a trón szállhat. Ezt sajnos nem tudta beteljesíteni: számos vetélése volt, és több gyermekük is meghalt röviddel a születés után. Egyetlen lányuk élte meg a felnőttkort (Mária), aki végül mégis Anglia királynője lett.

+1 Boleyn Anna miatt söpörték félre.

A király 20 év Katalinnal töltött házasság után beleszeretett Boleyn Annába, aki nem adta magát könnyen - szerető helyett királyné akart lenni. Elérte Henriknél - arra hivatkozva, ő majd megadja a fiú örököst neki - hogy a Katalinnal kötött házasságát érvénytelenítse, így elvehette Annát. A sors fintora, hogy végül Anna sem tudott fiút szülni Henriknek - többek között ez okozta a vesztét.

Forrás: Wikipedia

Katalin végül betegen és kegyvesztetten halt meg egy olyan országban, amiért örökre elhagyta hazáját - és az egyetlen bűne mindössze az volt, hogy nem tudott fiút szülni a királynak.

Fehérvári-Varga Judit

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia