Mozart, aki eljátszotta a saját halálát, hogy menekülhessen...

228 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg a férfi, akinek saját Varázsfuvolája volt, és akinek golyóiért a mai napig rengetegen rajonganak. Ahogy Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart kicsapongó életét, úgy halálát is számos rejtély veszi körül.

Egyesek szerint a világhírű zeneszerzőt riválisa mérgezte meg. Állítólag Mozart a halála előtt pár nappal idegenkezűségre gyanakodott, és erről még feleségének is beszámolt. Évekkel később aztán, a képzeletbeli vádlotti padon a pályatársat szabadkőművesek váltották fel. Persze sem a higanymérgezés ténye, sem Mozart feleségével folytatott beszélgetése, sem pedig a szabadkőműves összeesküvés nem vált bizonyítottá.

A halála okaként a halotti bizonyítványában "heveny kásahimlő" szerepel, de számos korabeli vizsgálati irat ír gyulladásos reumás lázról, ízületi duzzanatokról - illetve sokan beteges gyerekkorát jelölik meg halála közvetett okaként. Bizonyos források pedig ételmérgezésről, veseelégtelenségről szólnak.

Forrás: Wikipedia

De akkor mi is okozta a halálát? Több, mint 200 év elteltével ezt már senki nem tudja teljes bizonyossággal megmondani, teret adva ezzel számos további találgatásnak.

Egyébként a zeneszerző holttestét egy olyan sírba temették - az akkori takarékossági és egészségügyi rendeletnek megfelelően -, amelybe több másik koporsó is elhelyezésre került, majd a sírhelyet évek múltán újra kiadták. A legenda szerint a temetésen szinte senki, még a felesége sem vett részt. Az asszony csak évekkel később ment ki a temetőbe, de a pontos sírhely addigra már feledésbe merült.

Nem csupán a halála okát és sírhelyét, de halálának időpontját illetően is több legenda maradt fenn. Az egyik ilyen szerint túlélte a saját halálát. Nagy szerencsejátékos hírében állt, az italt és a szórakozást sem vetette meg. Ugyan tehetsége és művei révén rengeteg pénzt zsebelt be, mégis tele volt biliárd adósságokkal. A hitelezői elől akart elmenekülni, ezért eljátszotta saját halálát.

Eredeti terve az volt, hogy még a temetés során feltámad, ezzel újabb hírnevet - egyúttal pénzt és munkát - szerezve magának. A nyilvános temetést azonban megtiltották, így a dicsőség is elmaradt. A helyzetén az sem sokat segített, hogy mindezt a szeretőjével találta ki, de a tervet a felesége is megtudta. Az asszonnyal sikerült megegyezniük: a hallgatásáért cserébe ő örökli a zeneszerző minden vagyonát.

Forrás: Wikipedia

Ezután Mozart éveken keresztül Theophil Zamrot (Amadeus görögül Theophil, még a Zamrot a Mozart anagrammája) néven utazgatott és munkálkodott, még Budán is hosszabb időt eltöltött.

Később albérlőként tért vissza a feleségéhez, de a világ számára soha többé nem tudta bebizonyítani, ki is ő valójában. Zamrot műveit csupán kiváló Mozart utánzatnak tartották a korabeli szakértők. Az első halála után több, mint 40 évvel, szegényen halt meg, cserébe a sírhelye ezen legenda szerint pontosan ismert.

Mozart és az ő golyója

Hogy mi köze Mozartnak a róla elnevezett golyóhoz? Alapvetően semmi, azon kívül, hogy szerette az édességet. Életében kevésbé volt közkedvelt, de ez évekkel a halála után megváltozott. Ezt a népszerűségi hullámot lovagolta meg Paul Fürst salzburgi cukrász is. Elsőként készítette el a Mozart névre hallgató nugátkrémes, marcipános, csokis gömböt, amivel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Az igazi Mozartkugel csomagolása kék és ezüst színű, és megtalálható rajta az "original" felirat - ilyet kizárólag Salzburgban készítenek. Minden más golyó - bármennyire is finom -, szimpla hamisítvány. Ami abból adódik, hogy Fürst nem védette le a "Mozartkugel" nevet.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek