Jimi Hendrix: Vudu varázslattal sem tudta megtartania a szerelmét!

Jimi Hendrix valódi meteorként jelent meg a '60-as években. Vakító fénycsóvaként tűnt fel az éjszakai életben, hogy aztán néhány röpke év alatt elégjen a zeneipar pusztító légkörében.

Nemcsak a pszichedelikus rock kedvelői kapkodtak levegőért, ha gitárt vett a kezébe - a nők sem menekülhettek delejes karizmája elől.

Linda Keith, a jó tündér

Linda Keith New Yorkban, a Cheetah Clubban hallotta először Jimit. És hogy az élet milyen huncutságokra képes, mi sem bizonyítja jobban, minthogy ez a fiatal Vouge címlaplány nemcsak a blues szerelmese volt, de Keith Richards-é, a Rolling Stones gitárosáé is. A magánéletében visszahúzódó Jimi a színpadon teljesen átadta magát a zenének: improvizációi, féktelen előadásmódja és már-már erotikus szenvedélye Lindát is teljesen magával ragadta. Azonnal be is mutatta Jimit az Animals menedzserének. Innen már egyenes út vezetett a világhírnévhez.

Forrás: ANP/AFP/Kippa

A legenda szerint Keith Richards nemcsak Linda szerelmén osztozott Jimivel, hanem a fehér Fender Stratocaster gitárján is. A románcnak végül a nő édesapja vetett véget, amikor a Cafe Au Go-Góban tartott koncertről rángatta ki az alig 20 éves lányt. Jimi nem bánkódott sokat barátnője után, Londonba utazott, hogy letaszítsa trónjáról a Beatlest és átvegye tőlük a koronát. Itt ismerkedett meg valódi szerelmével, Kathyvel.

Kathy Etchingham, a Foxy Lady

Kathy már a megismerkedésük estéjén Jimi hotelszobájában kötött ki, reggel azonban Linda őrjöngve rájuk rontott. Ordibált, tört és zúzott, végül rájuk támadt a keze ügyébe kerülő fehér Fender gitárral. A hiszti azonban nem segített: Kathy és Jimi innentől kezdve egy párként éltek együtt. Az első hónapok csodálatos harmóniában teltek. A férfi először érezte úgy, hogy valaki igazán törődik vele. Nem csoda, mert alkoholista édesanyja elhagyta a családot, testvére intézetbe került, és onnantól bántalmazó édesapja nevelte.

Legendák szólnak arról is, hogy Jimi első gitárja egy felhúrozott seprűnyél volt, azonban a valódi első gitárját az apjától kapta. Autodidakta módon tanulta meg használni, ez a magyarázata annak is, hogy balkezesként jobbkezes gitáron, fordítva játszott.

A Kathyvel való kapcsolata mégsem tartott sokáig. Hiába a vudu szeánsz (levágott egy tincset a lány hajából, amit vudu rituáléval megbűvölt, hogy örökké együtt maradhassanak), sajnos nincs az a varázslat, ami hosszú távon egy drogos és alkoholmámorban élő férfi mellett tartson egy nőt. Így végül szétváltak az útjaik.

Az örök szerelem: a zene

Bár a nők váltották egymást az életében, a zenéhez örökre hű maradt. A delta és mississippi blues miszticizmusa volt rá a legnagyobb hatással, amit úttörő zenei megoldásaival (pl: torzító pedálok) újraértelmezett és fogyaszthatóvá tett. A színpadon valódi vudu sámánként bánt a gitárjával, hol a fogaival játszott, hol extázisban szétverte és felgyújtotta a hangszert. Őszintén hitte, hogy a zenéje az "elektronikus egyház és mágia"...

Devon Wilson, a grupi

Jimi végül Devon oldalán tűnt fel, akivel hamar rákaptak a heroinra. A lány hivatásos grupi volt, azok között is az egyik legkülönlegesebb, fekete bőrszíne miatt, és nyíltan felvállalta biszexualitását. Igazi nyitott kapcsolatban éltek, annyira, hogy állítólag Devon még a kedvese 27. szülinapi partijáról is elrohant, hogy szexeljen Mick Jaggerrel. Ez a kis fiaskó ihlette a Dolly Dagger című számot.

Ez az időszak már se fényes, se csodás nem volt Jimi életében: nemcsak a nőtől távolodott el, de szakmailag is elveszítette önmagát. Félresikerült koncertek, kiábrándultság és kudarcok jellemezték. Két nappal értelmetlen halála előtt szó szerint kifütyülték a koncertjén. 1970. szeptember 18-án aztán részegen túladagolta az altatóit, és belefulladt a saját hányásába.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek