Flóra iránt érzett szerelme hajszolta halálba József Attilát?

Nevét említve legtöbbünk számára József Attila ugrik be elsőre, pedig nemcsak az ő nagy szerelme, de Szabó Lőrinc sokáig titkolt múzsája és Illyés Gyula hitvese is volt.

Flóra filozófiából doktorált, majd a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát is elvégezte. Az egyik tanára bízta meg - több művésszel együtt - József Attila kivizsgálásával is. Az általa elvégezni kívánt teszt kudarcba fulladt a költő furcsábbnál furcsább válaszai miatt. Kettejük kapcsolata pedig ezt követően románcféleséggé avanzsált.

Az ismeretségük mindössze kilenc hónapon át tartott. A nőt épp annyira riasztotta Attila habitusa, vehemens szerelme, mint amennyire hízelgő volt számára a neki íródott költemények hada. A költő szinte ismeretlenül, már a második találkozásuk alkalmával feleségül kérte. Bár a nő világossá tette, hogy részéről ez a kapcsolat baráti természetű, a levélváltásaik, találkáik nem szakadtak meg. Belvárosi találkozók, Duna-parti séták, kórházi és otthoni látogatások követték egymást.

József Attila furcsán, kettősen viselkedett a nővel: hol ostromolta, hol féltette, óvta, hol két kezével fojtogatta, hol épp a halálos szerelmével üldözte Flórát. Levélváltásaikból tökéletesen érződik, hogy József Attila mennyire kétségbeesetten, mégis őszintén és komolyan vágyott erre a nőre. Ugyanakkor határtalan szerelme - kvázi rajongása - hatalmas terhet rótt a pszichológusnőre.

Flóra hol baráti szeretetből, hol szakmai elhivatottságból nem tudta magára hagyni a költőt, mert pontosan tudatában volt annak, hogy a világon - legalábbis József Attila világában - ő az egyetlen, aki örömöt, fényt, boldogságot hozhat az életébe, nélküle minden értelmét vesztené.

Flóra jelentette a reggeli ébredést, az éjjeli nyugalmat, ő jelentette az életet, a mindenséget. Ezért nem tehette meg, hogy magára hagyja azt, aki rá tette fel az életét. De a heves szerelmi vallomások, a világmindenséget jelentő érzelmek ellenére többször is előfordult, hogy József Attila nem jelent meg az előre lebeszélt randevúkon, ami miatt a fiatal nő csalódott volt.

Vajon mi zajlik le annak a lelkében, aki ilyen jellegű, ijesztő, mázsás súlyú szerelmi teherrel kénytelen élni? Vajon Flóra belement volna kettejük kapcsolatába, ha nem érzi fenyegetve Attila életét? Vajon boldog házasságban éltek volna, ha a tragédia nem következik be?

József Attila is pontosan érezte, hogy Flóra szerelme valójában nem az övé, hiába ígérte neki a kezét, és hiába hagyta, hogy a közös jövőjüket, a karácsonyi esküvőjüket tervezgesse. Illyés Gyula volt az, aki Flóra szívét birtokolta, de mivel a pszichológusnővel együtt aggódott a költő életéért, ezért beleegyezett kettejük házasságába.

De a sors közbeszólt: József Attila élete idejekorán tragikus véget ért. Flórát és későbbi férjét mindvégig kísértették a történtek, a tragédia után életük kvázi pokollá vált - sokan kettejüket okolták a költő szerencsétlensége miatt. Illyés Gyula halálát követően felesége napvilágra hozta a József Attilával való levelezésének megmaradt darabjait - a becsületük tisztázása végett.

Fotó: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek