3+1 hétköznapi eszköz első megjelenése

Ma van pontosan 62 éve, hogy a világ első Trabantja legurult a futószalagról. Ám a német állami autógyárak akkor még nem is sejtették, hogy a következő évtizedek a Trabantról fognak szólni. Ennek kapcsán pedig összegyűjtöttem még pár érdekes "első megjelenést".

A világ első Trabantja

A népautó sztorija nem egy bonyolult képlet, sokkal inkább a szájbarágás magasiskolájának ékes példája. A Német Demokratikus Köztársaság minisztertanácsa gondolt egyet és utasításba adta, hogy azonnal fejlesszenek ki egy kicsi járgányt. A cél az volt, hogy egy átlagos német család kényelmesen elférjen benne, ám a kocsi ne legyen nehezebb 600 kilónál, és ne fogyasszon többet 5 liternél 100 kilométer alatt. Fontos szempont volt az is, hogy évi 12.000 darab legyártása is lehetséges legyen, de ne kerüljön többe darabonként 4.000 márkánál.

Így aztán az elvtársak bevertek egy-egy erős feketét, felszívták magukat és létrehoztak egy olyan autót, ami tényleg megfelelt az összes elvárásnak. Az első jármű 1957. november 7-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom emléknapján villantotta meg magát, az utolsót pedig 1991. április 30-án gyártották. Az első P70-es és P50-es szériák után jelentek meg azok a három számjegyű típusok, amik a legkelendőbbek voltak: jött az 500-as, a 600-as, aztán a mindenki kedvenc 601-ese is. A Wikipédia szerint ebből összesen 2 774 821 darab készült.

Forrás: Shuttertsock

A világ első okostelefonja: Simon

Simont, azaz a Simon Personal Communicatort 1992-ben keltette életre az IBM. Ez volt az első olyan PDA, melyen keresztül telefonálni is lehetett - vagyis ha azt mondjuk, hogy Simon az okostelefonok öregapja, akkor nem tévedünk sokat. A készüléket egy digitális tollal lehetett irányítani, és e-mailezni vagy faxolni is lehetett vele.

A forradalmi technikai újítások miatt 2 évvel később már piacra is dobta egy telekommunikációs cég, de sajnos elhasaltak vele. Mindössze 50.000 példányt tudtak eladni, így 1995 februárjában leállították a forgalmazását. Valószínűleg azért bukott meg a dolog, mert túl nagy volt, az ára pedig egy mai csúcskategóriás okostelefon árával vetekedett.

A világ első weboldala

Nos, ahhoz képest, hogy mire számítottam, egész pozitív csalódás ért. Bár igaz, a világ első weblapja pontosan úgy néz ki, mint mikor kezd elfogyni a mobilneted - de őszintén szólva én ennél rosszabbat vártam. Az első weboldal 1991-ben látta meg a napvilágot, és szerencsére az 1992-es változatáról még fennmaradt egy archivált változat. A világ első működő webcíme a http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html volt, amely tájékoztató jellegű infókat tartalmazott a honlapok létrehozási lehetőségeiről, illetve a web alapvető működéséről.

+1 A világ első tévés reklámja!

Manapság már ahhoz vagyunk szokva - vagy legalábbis igyekszünk megszokni -, hogy egy filmet, egy sorozatot, de még egy klipet sem tudunk úgy megnézni, hogy ne kúszna be a képbe legalább egy reklám. Innen szemlélve teljességgel lehetetlen elképzelni azt az időszakot, amikor még nem voltak reklámok.

A tévés reklámok nem meglepő módon az USA-ból származnak. Itt már 1928 óta dübörög a tévézés, ám kereskedelmi engedélyt egészen 1941. július 1-éig egyetlen csatornának sem adtak. Ekkor egy baseball meccs közvetítése alatt került adásba a Bulova Watch Co. "Bulova Time Check" hirdetése.

Az exkluzív karórák készítésével foglalkozó cégnek szerencséje volt, ugyanis az akkori reklám költségek kifejezetten alacsonyak voltak: a 9 másodperces reklámért mindössze 9 dollárt kellett fizetni - melyből 4 dollárt a műsoridőre, 5 dollárt pedig az állomásdíjakra költöttek el.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?