emlékezés Pálfy Dalma Cesare Lombroso arc kriminológus bűnöző kriminológia évforduló
Történt már olyan, hogy egy rosszarcú emberről azt gondoltad, hogy tuti elkövetett valamit? Lehet, hogy utána volt is egy kis bűntudatod, hogy ismeretlenül ilyeneket hiszel valakiről.

A modern kriminológia atyja, a 184 éve született Cesare Lombrosoviszont meg volt róla győződve, hogy az arc alapján megállapítható a bűnözésre való hajlam. Szóval, a 19. század végén nem is számított akkora hülyeségnek ez a gondolkodás.

Lombroso ötlete onnan jött, hogy amikor egy lopásért és gyújtogatásért elítélt férfi holttestét boncolta, talált a koponya hátulján egy mélyedést, ami szerinte az emberszabásúak koponyáján láthatóhoz hasonlított. Ezután ötvözte az - azóta már áltudománynak számító - frenológiát és fiziognómiát, amik a koponya és arcberendezés alapján próbálták magyarázni az ember viselkedését, és létrehozta belőlük a kriminálantropológiát.

Az elméletei közül ma már nagyon sok nevetségesen hangzik. Szerinte például eleve mindenki született bűnöző, akinek nem teljesen szimmetrikus az arca.

Forrás: Wikipedia

Most nézz tükörbe, és lássuk, belőled vajon mit nézett volna ki!

A tolvajok

Arcuk különösen kifejező, kicsi, esetleg ferde formájú szemekkel és vastag szemöldökökkel, amik közel nyúlnak egymáshoz. Pisze, nyomott vagy netán szokatlan alakú orr, vékonyszálú haj vagy szakáll jellemzi őket. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező embereknél Lombroso szerint biztos, hogy lapul otthon pár eltulajdonított holmi.

Az orgiák kedvelői

Mit árul el a markáns állkapocs vagy a magas arccsont? Na, te kis komisz, biztosan nem veted meg az orgiákat! De ez még semmi! Lombroso biztos lenne benne, hogy ezzel együtt ellenállhatatlan vágyat érzel az öncélú gonoszságra is, ami a csonkításban, az áldozatod húsának tépésében és vérivásban nyilvánul meg.

Kriminaloidok

Lombroso elismerte, hogy nem minden bűnöző született annak, hanem többségüket a körülmények befolyásolták. Őket nevezte kriminaloidoknak, és az enyhébb bűncselekményeket tulajdonította nekik. Azért őket is le tudta írni külsőleg: kis szemek és orr, korai őszülés vagy kopaszodás, feminin vonások.

Bűnözői szokások

Nemcsak az arcberendezés, hanem egy hobbi is árulkodó lehetett. Biciklizés a bűnben című írásában Lombroso például kifejtette, hogy aki szeret kerékpározni, az a csalásig és rablásig meg sem áll. De tanai azokat sem kímélték, akik káromkodtak vagy tetoválást viseltek.

A született női bűnöző: a hazudós rosszlány

Írásaiban a született bűnöző női változatát a prostituáltak képezték. Úgy tartotta, ők nem mások, mint a fejlődésben visszamaradott férfiak, akik testfelépítésben gyerekesek maradtak. Koponyájuk és szellemi képességeik férfiasak, és a prostitúció mellett lopnak és hazudnak is.

Ehhez az elmélethez egyébként még akkor is tartotta magát, amikor csúnyán befürdött vele. A párizsi rendőrfőnök prostituáltakról küldött fényképeket neki, mire büszkén kijelentette, hogy ránézésre megmondaná mindről, hogy rosszéletű. Később viszont kiderült, hogy tévedésből az üzletnyitási engedélyt kérők aktáit kapta meg...

Forrás: Wikipedia

Talán nem is véletlen hiba volt, hogy más képeket kapott, hiszen már a saját korában sem értett egyet mindenki a nézeteivel. Többen próbálták cáfolni, sőt, az orosz író, Tolsztoj, még ki is gúnyolta "Feltámadás" című regényében. Sok szélsőséges és hibás meglátása ellenére Lombroso nagy hatást gyakorolt a kriminológia tudományára azzal, hogy ő volt az első, aki a bűnelkövetőket önálló kutatási területként kezelte. Ezzel vált a tettes személyét és veszélyességét szemlélő, a megelőzést előtérbe helyező pozitivista kriminológia atyjává.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.