Christian Dior: Az evés iránti szenvedély és a hiúság ölte meg!

Miközben a Dior divatház minden idők egyik legsikeresebb vállalata, és nők milliói vágynak arra, hogy legalább egyszer életükben Diort viseljenek, a cég névadójának rövid életéről kevesen tudnak bármit is. Ma 62 éve halt meg Christian Dior.

Egyszer Coco Chanel azt mondta róla, hogy "Nem tud semmit a nőkről." Ez az állítás szerintem nem állja meg a helyét. Lehet, hogy az elcsábításukhoz nem értett, azonban kétségtelenül olyan kreációkat hívott életre, amikben a hölgyek szinte királynőként tündökölhettek. Ha nem értette volna a női lelket, képtelen lett volna erre... "Nem létezik csúnya nő - csak olyanok, akik nem tudják, hogyan tegyék magukat vonzóvá" - ez volt a hitvallása.

Minden egy jóslattal indult.

"Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni." 13 éves korában egy anekdota szerint ezt jövendölte neki egy jósnő. Így is lett. Talán ennek az első jóslatnak köszönhető, hogy egész életében mélységesen babonás volt. Semmilyen nagyobb döntést nem hozott meg anélkül, hogy előtte ne kérte volna ki kedvenc jövendőmondója, Madame Delahaye véleményét. Ez a hölgy választotta ki kollekcióinak kedvező bemutató dátumát, de ő adott tanácsot arra vonatkozóan is, hogy mikor váltson új virágárusra.

Forrás: AFPforum

Semmi nem állíthatta meg!

Bár igazi nagy kreátor volt, szabóként pocséknak bizonyult. Terveit többnyire nem is rajzolta, hanem összetűzte a modelleken, esetleg próbababákon - talán épp ezért voltak annyira szabadok, légiesek és újszerűek az alkotásai. Így a gyengeségéből voltaképpen előnyt kovácsolt. A külső nehézségeken ugyanilyen könnyedén lendült át, még a történelem viharai sem tudták megállítani.

 

Miközben a húga Párizsban az ellenállás aktív tagja volt, ő a nácik feleségeinek tervezett és adott el ruhákat, hiszen akkoriban ők tudták megfizetni a munkáját. Mindazonáltal rendkívül tisztelte húgát a bátorságáért, így első parfümét róla nevezte el Catherine-nek.

Forrás: AFPforum

Nem vetette meg az élvezeteket...

Tragikus, hogy jósnője tanácsát csak egyszer, éppen a halála előtt nem fogadta meg. Madame Delahaye hiába figyelmeztette, hogy ne utazzon Montecatinibe, ő mégis megtette. Pihenni szeretett volna az ottani spában, kicsit fogyni és helyretenni az egészségét. Ekkor már túl volt két szívinfarktuson. Orvosai pihenést és könnyebb ételeket tanácsoltak neki, ám Dior nagyon szeretett enni. Egyik legfőbb szenvedélye volt, hogy minőségi alapanyagokból főzött, és gyakran használta ételeiben a híres francia pezsgőt, a Dom Perignont.

Egyik kedves barátja visszaemlékezése jól példázza, hogy mennyire szenvedélyes volt viszonya az étellel. Dior egy kibírhatatlanul meleg napon 5 fogásból álló ebédet szolgált fel neki és feleségének, többek között osztrigát és libamájat. Majd az ebéd végeztével sétálni mentek, a tervezőnek pedig ekkor hotdogra támadt kedve, amiből ötöt el is fogyasztott...

Az utolsó vacsora

Tisztában volt vele, hogy a súlyfeleslegéből le kellene adnia, de a nagy étkezésekről nem tudott lemondani. Utolsó szerelme egy fiatal férfi, Jacques Benita volt, aki azt bizonygatta: úgy szereti Christiant, ahogy van, minden grammjával együtt.Dior végül mégis azért szánta rá magát, hogy Olaszországba utazzon és fogyjon, hogy jobban tetsszen a kedvesének.

Forrás: AFPforum

A legenda szerint, mely a halálához fűződik, pihenése utolsó napján, 1957. október 24-én megengedett magának egy "utolsó" nagy vacsorát, majd kanasztázni kezdett. Ám amikor éjfélt ütött az óra, kényelmes foteljében hátravetette a fejét, és elérte a harmadik szívroham. Mire a hotel orvosa odaért, már nem volt mit tenni. Mindössze 52 éves volt. Párizsban többezres tömeg kísérte el utolsó útján. Elégedett lett volna a látvánnyal, hiszen mindenki a legszebb ruhájában, virággal emlékezett meg róla.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitóklép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek