Szent-Györgyi Albert: tudós, államférfi, szoknyabolond

Szerencsésnek érzem magam, amiért biológus hallgatóként abban az épületben tanulhattam Szegeden, amiben Szent-Györgyi Albert is dolgozott. A nagyszerű magyar kutató ma 33 éve, hunyt el.

Hihetetlenül sokszínű életet élt, nem csupán a C-vitamin felfedezése kötődik a nevéhez, dolgozott költőként, fontos szerepet vállalt a második világháború során Magyarország érdekében, színházi társulatot is vezetett.

Imádta az életet, sokat tett például azért, hogy a lehető legtöbbet sportoljanak az emberek, mélyen hitt abban, hogy a testmozgás egészséges lelki élethez vezet, ezért ő maga is teniszezett, röplabdázott. Az izgalmakat sem vetette meg: a motorjával bejárta Európát, ráadásul rajongott a nőkért, olyannyira, hogy négyszer házasodott. De ne szaladjunk ennyire előre...

Forrás: Wikipedia

A kezdetek

Nem ő volt családjában az első, aki az orvoslás és általában a természettudományok iránt érdeklődött, anyai ágon nagyapja és dédapja is komoly, elismert orvos és kutató volt. 1917-ben szerezte orvosi diplomáját Budapesten, dolgozott Hollandiában, Prágában és Németországban is. Pályája utolsó, ám talán legfontosabb szakaszában az Egyesült Államokban élt és kutatott. A C-vitamin felfedezésén kívül komoly érdemeket szerzett a rákkutatásban, sőt, neki köszönhetünk sok mindent, amit az izomműködésről tudunk. Eredményeit többek között Nobel- és Kossuth-díjjal is jutalmazták.

Forrás: Wikipedia

Nem félt szakítani a megszokott formaságokkal és elvárásokkal. Az oktatás alapvető szemléletét is megváltoztatta: a tekintélyelvű, merev, szigorú stílus helyett vitára és önálló gondolkodásra ösztönözte a diákjait.

Majdnem 50 évvel fiatalabb feleség?!

A szerelemben sem volt visszafogott. Az első feleségével elhidegültek egymástól, ezért különváltak útjaik. Majd viharos viszonyba keveredett a férjezett Borbíró Mártával, aki - annak ellenére, hogy 2 gyereke volt - elvált a kedvéért, és összeházasodtak. Több, mint két évtizedig tartó boldogságuknak az asszony halála vetett véget. A tudós azonban ezután sem volt hajlandó magányosan élni. 72 évesen az oltár elé vezetett egy nála 47 évvel fiatalabb leányzót, ám a frigy nem lett sikeres. Mégsem ment el a kedve a házasságtól: Marcia Houston következett a sorban, aki 35 évesen ment hozzá a 83 éves tudóshoz. Ő volt az utolsó feleség.

Forrás: Wikipedia

James Bondként is megállta volna a helyét!

Bátorságát bizonyítja, hogy a második világháború alatt ellenállási szervezetet hozott létre. A szövetségesekkel Magyarország átállásáról tárgyalt, a háború után pedig kísérletet tett a demokratikus berendezkedés elérésére. Kémfilmbe illő, merész és hazafias munkát végzett akkor is, amikor Isztambulban tárgyalt a brit titkosszolgálat helyi vezetőjével Magyarország érdekében... Hitler személyesen adta ki a parancsot az elfogására, de szerencsére nem sikerült elfogni a németeknek, massachusettsi otthonában hunyt el, 93 évesen.

Szent-Györgyi Albert nemcsak különleges tudós, hanem különleges ember is volt, akit méltán tart számon a világ a legnagyobbak között.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek