3+1 feleség, aki bemutatott a királyi szabályoknak!

A név - és a rang - kötelez. A király, és persze az, aki a királyhoz hozzámegy, felelősséget vállal. Lemond intimitásról, szabadságról, jogokról, stb. Mindenki ezt várja el tőlük... de hol a határ? És mi történik azzal, aki az asztalra csap, és azt mondja: ebből elég? A történelemben volt pár királyné, aki megtette. De vajon jól tette?

1. A saját feleséged, mint váratlan vendég...

Ahasvérus király minden bizonnyal nagyot nyelt, amikor meglátta csodaszép nejét, Esztert a trónteremben. A törvény szerint az az asszony, aki a király hívása nélkül jelenik meg a férje előtt, halállal lakol. Mit tegyen most? Ha nem öli meg a királynét, akkor az udvarban híre megy gyengekezűségének, engedékenységének, és azt sugallja: simán lehet lázadni.

Ha viszont tartja magát a rendhez, meg kell ölnie az ország legszebb női közül választott nejét.Eszter végül kegyelmet kapott, a király pálcát nyújtott felé, ezzel jelezve szolgáinak, hogy nem kell fegyvert ragadniuk.

Forrás: Wikipedia

Eszter nem "polgárpukkasztásból" szegett törvényt: el akarta érni, hogy férje vonja vissza a zsidók kiirtását engedélyező parancsát. Bátor "lázadásával" megmentette népét.

2. A 16 éves királyné, akinek talán tetoválása is volt!

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, azaz, ahogy mindenki ismeri, Sisi ennél jóval több dolgot tett meg öntörvényűen, határfeszegetésből, "csak a hecc kedvéért". Persze, ez nagyjából érthető is: nem volt könnyű élete a 16 évesen királynévá, 18 évesen anyává váló nőnek az udvar - és a drága anyós - szigorú szabályai miatt.

A magyarokat megvető anyósának azzal "intett be", hogy kiválóan megtanult magyarul, magyarokkal vette magát körül, és legkisebb gyermekével is ezen a nyelven kommunikált. Betegségére hivatkozva állandóan utazott, amely nem volt akkoriban bevett szokás, mint ahogy a külön fodrász, a napi szigorú, rendszeres testedzés (udvarhölgyeivel naponta volt, hogy 6-8 órát is "túrázott"), a lovaglás, és egyéb hóbortok sem (egyes híresztelések szerint tetoválása is volt!).

Forrás: Wikipedia

A hercegnő, akiből férje halála hozta ki a lázadót!

Mária Karolina Ferdinanda Lujza nápoly - szicíliai királyi hercegnő Palermoban született. Hároméves volt, amikor édesanyját elvesztette: a 24 éves nő meghalt szülés közben - egy évvel később a fiúgyermek is elhunyt. Mária Karolina Ferdinanda Lujza édesapja udvarában növekedett fel, annak új feleségével és gyermekeivel. Fiatalon ment hozzá a 20 évvel idősebb Károly Ferdinánd francia herceghez, majd életet adott négy gyermeknek, akik közül csak ketten élték meg a felnőttkort.

Negyedik gyermekükkel volt várandós, amikor férjét egy felkelő halálra késelte. A fiatal özvegy ettől kezdve nem tartotta magát az udvari etiketthez: szerette az ünnepélyeket és fogadásokat, imádott a legújabb divat szerint öltözni, és sokat utazgatott: imádta a tengeri fürdőhelyeket. Nem csak a saját szórakoztatására szegte meg az udvari szabályokat: rengeteg építő jellegű tette is volt.

Forrás: Wikipedia

A bőkezű hercegné festőket, irodalmárokat, zenészeket és színinövendékeket támogatott, valamint gazdag könyvtárat hozott létre. A határokat tehát nem csak lázadásból feszegette, hanem előremutatóan, a köz javára téve is.

+1. A hercegné, aki nemet mondott a családi hagyománynak!

Meghan sussexi hercegné nemrég hozta világra első közös csemetéjét Harry herceggel - ám a szokásokhoz képest igencsak rendhagyó módon. Nem volt hajlandó a Szűz Mária Kórház Lindo szárnyában világra hozni a babát, azt pedig végképp elutasította, hogy a szülést követően 6-8 órával, tetőtől talpig felöltöztetve és kisminkelve pózoljon családostul a brit nép előtt. Persze emiatt kapott hideget meleget, hiszen Katalin és Diana is hajlandó volt ezt megtenni a hagyomány kedvéért - bár Diana később bevallotta, hogy utálta az egészet.

Forrás: AFP/Chris Jackson
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek