Hogy lehetett Freddie Mercury élete szerelme egy nő?

Freddie Mercury - Farrokh Bulsara - neve ma már talán mindannyiunknak ismerősen cseng. A legendás Queen zenekar frontembereként vált híres énekessé.

Extravagáns stílusával és egyedi, mai napig utánozhatatlan hangszínével pedig hamar a közönség szívébe lopta magát. Olyan közismert világslágerek fűződnek az ő nevéhez, mint például a Bohemian Rhapsody, a Somebody to Love, a We Are the Champions vagy a Don't Stop Me Now... és persze még naphosszat sorolhatnám a szerzeményeit.

Ám zseniális szerzői vénája ellenére később mégis inkább a magánélete került reflektorfénybe. A legtöbb feljegyzés homoszexuálisként könyveli el őt, ám feleségeként is emlegetett Mary-hez fűződő viszonya miatt nálam mégis inkább a biszexuális oldalra billen a mérleg.

Az akkori sajtónak is komoly fejtörést okozva egymással teljesen ellentétes nyilatkozatokat tett a nemi identitását illetően. Az egyik pillanatban azt nyilatkozta, hogy: "Meleg vagyok, mint a kályha, drágám." A következő nyilatkozatában pedig már Mary-t említi élete szerelmeként.

Bohém rapszódia c. filmForrás: Collection Christophel/© GK Films / New Regency Pictures / Queen Films Ltd/Gk Films / New Regency Pictures

Így pedig könnyen felmerült bennem is a kérdés: hogy lehet az, hogy a homoszexualitás egyik legnagyobb ikonja élete szerelmeként egy nőt tartott számon?! "Minden szeretőm azt kérdezte, miért nem tudnak Mary helyébe lépni, de ez elképzelhetetlen volt számomra. Ő volt az egyetlen barátom, a feleségem, tiszteltük, bátorítottuk és szerettük egymást. Soha egy férfit sem szerettem annyira, mint Mary-t" - nyilatkozta az énekes.

Szerelmük még a kezdetekhez vezethető vissza, a Queen megalakulása előtt 1 évvel ismerkedtek meg. A lány akkor még csak 19 éves volt, mégis őszinte szerelem fűzte őket egymáshoz a 70-es évek elején.Mary mindig is rajongott Freddie egzotikusnak mondható stílusáért és külsejéért. Az énekes pedig a legbelsőbb és legsötétebb titkait is megoszthatta vele.

A zenekar sikeres debütálása után nem sokkal Freddie megkérte a kezét - noha feleségül sosem vette. Csak ezután keletkeztek zavarok a fiú szexualitását illetően. 7 évig tartó szerelmük után, a szakításukat megelőzően, végre színt vallott neki a biszexualitásáról. Szakításuk ellenére azonban az elkövetkezendő években is nagyon szoros viszony fűzte őket egymáshoz. Freddie egészen haláláig a feleségeként emlegette a nőt.

Ámde a sztár életében - egyes feljegyzésekkel ellentétben - korántsem Mary volt az egyetlen nő. Gyengéd viszony fűzte őt Barbara Valentin német színésznőhöz is, akivel akkor jött össze, amikor Münchenben épp a szóló lemezén dolgozott. A hölgyet meggyőző szépsége miatt akkoriban gyakran emlegették a német Brigitte Bardot-ként is. Viszonyuk pedig szenvedélyes, mély és botrányokkal teli volt.

Forrás: AFPforum/ Verwendung weltweit, usage worldwide/Ursula Duren

Mindezek ellenére a 80-as években mégis több homoszexuális kapcsolatára is fény derült. A legtartósabb viszony - egészen a haláláig - egy Jim Hutton nevű londoni férfihoz fűzte. Annak is komoly előzményei voltak, hogy elkapta az AIDS-et. Éjt nappallá téve bulizott, és akár napi 3-4 szeretőt is elfogyasztott egyszerre.

Az egyik leghírhedtebb bulija 1978-ban volt, ahol a feljegyzések szerint tényleg minden volt: transzvesztita sztriptíz táncosok, prostituáltak, nyers májjal megtöltött medencében iszapbirkózó meztelen lányok, és a vendégek között pedig törpe felszolgálók cikáztak ezüst tálcával a fejükön.

Csak épp nem ételt vagy italt kínáltak, hanem kokaint, amiből bárki szippanthatott. Elton John, egykori legjobb barátja csak így nyilatkozott róla: "A legnagyobb tiszteletem és szeretetem iránta. De ha olyan kicsapongó életet élsz, amilyet ő, mindig az AIDS kockázatával játszol."

Forrás: NurPhoto/Tony Mottram/Photoshot/NurPhoto/Tony Mottram

Úgy gondolom, hogy Mercury sosem tudott igazán leszámolni a saját belső démonaival. Talán Mary volt az utolsó olyan személy, aki még az egykori "normális" életére emlékeztette őt, és ezért is ragaszkodott ennyire a lány szerelméhez.

Ha pedig a kevésbé naiv magyarázatot választom, akkor arra a következtetésre jutok, hogy a szerelem és a testi vágy valójában két teljesen különválasztandó dolog. És képes működni az egyik a másik nélkül is. Tehát képes volt tényleg úgy szerelmes lenni mindvégig a feleségébe, hogy közben szexuálisan a férfiakhoz vonzódott. Hogy vajon ez lehetséges-e? Azt mindenki döntse el saját maga.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum