Erotika és művészet - Boucher: Pihenő lány

A szemérmesség igazán nem volt XV. Lajos rokokó udvarának jellemzője. Sőt, az érzékiség szinte része volt az etikettnek.

Így ez a művészetekben is meglátszott. Francois Boucher volt a női test ábrázolásának kiemelkedő mestere - így nem meglepő módon az ő nevéhez kötődik a művészettörténet első, férfiúi érzékeket alaposan felcsigázó pin-up girljének megörökítése. Bár már korábban is számos akt készült, azonban ilyen módon még soha. 

Francois BoucherForrás: Wikipedia

Az ábrázolás meglehetősen bátor: egyrészt - a szokásoktól eltérően - nincs mitológiai témába csomagolva. Másrészt a modell csóktól piros ajka, kerek hátsó fertálya és szétterpesztett lábai igazi, félreérthetetlen szexuális felhívásra utalnak. A lány frivol és dekoratív, éppen a nemes urak ízlésének megfelelő.

Forrás: Wikipedia

De ki ez a lány?

A 18. századi festmények modelljeinek a nevét általában nem ismerjük. Ám ez esetben nem más, mint Giacomo Casanova memoárjai lebbentik fel a fátylat arról, hogy kit is ábrázol a kép: Marie-Louise O'Murphy-t. Hogy honnan tudta a híres velencei hódító, hogy ki ez a titokzatos lány? Onnan, hogy Casanova maga rendelte meg az aktot róla - mivel annyira elvarázsolta őt a lány szépsége -, és persze a skalpjai közül sem maradt ki.

CasanovaForrás: Wikipedia

Marie-Louise amúgy egy ír bevándorló lánya volt, aki varrónőként kereste kenyerét, amikor XV. Lajos udvari festője felfedezte, és alig 14 évesen a modellje lett.

Ezen a festményen teljesen pucéran láthatjuk a fiatal lányt, aki lazán heverészik egy drága szövetekkel és berendezéssel dekorált szobában. Közben önfeledten játszadozik a hajából kibomlott kék szalaggal, mellette a földön a nőiesség jelképe, egy kinyílt rózsa hever. Mindenesetre az értékes bútorok és anyagok biztosan nem a kis varrónő mindennapi környezetének berendezései, sokkal inkább egy párizsi palota enteriőrje.

A meztelenség és az izgató póz jól láthatóan egyáltalán nem zavarja a lányt, szórakozottan mereng a szoba azon sarkába, amit mi már nem láthatunk. A festő csak sejteti, hogy ott lehet még valaki - akár ő, de lehet, hogy az ágyból éppen felkelt szerető. Ezzel a művész el is érte a célját: felkeltette a néző kíváncsiságát.

És akkor jött Madame Pompadour...

A képet a király híres-hírhedt ágyasának testvére vásárolta meg. Mint tudjuk, XV. Lajos egyáltalán nem vetette meg a fiatal lányokat, így elsőszámú szeretője egyfajta előremenekülési stratégiát választott, hogy biztosítsa saját helyzetét: Madame de Pompadour azon fáradozott, hogy az uralkodó szexuális étvágyát kielégítse - és ehhez nem csak saját varázsát használta fel.

Madame PompadourForrás: Wikipedia

Ő maga gondoskodott arról, hogy mindig "friss hús" álljon a király rendelkezésére. A festményt megpillantva pedig ideális "szerető alapanyagnak" ítélte meg az akkor 14 éves Marie-Louise O'Murphy-t.A lány két évig maradt Lajos szeretője - még gyermeke is született tőle. Miután azonban megpróbálta az elsőszámú ágyast, Pompadourt kiszorítani kivételezett helyzetéből, az azonnal összeházasította egy vidéki nemessel, és ezzel végleg eltüntette Lajos környezetéből.

XV. LajosForrás: Wikipedia

Végül azonban Marie-Louise mindenkit túlélt: a saját gyermekeit, két férjet, két királyt és azoknak az összes szeretőjét, a francia forradalmat és még a császárságot is. 77 éves korában halt meg. A róla készült festmény pedig máig a művészettörténet leghíresebb művei közé tartozik.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek