Slampos grófnőből lett az első női programozó: Ada Lovelace

Valljuk be, Ada Lovelace bőven beleillett volna a vagány nőkről szóló cikkembe - ha királynő lett volna. De nézzük a dolog jó oldalát: így egy saját cikket kap. Íme, a legérdekesebb tények a nőről, akit a programozás ősanyjának tekinthetünk.

1. Híres apa híres lánya

Ada a híres-hírhedt költő, Lord Byron lánya volt - szülei nem voltak sokáig házasok: mikor egy hónapos volt, édesapja bejelentette, hogy egy színésznővel kíván viszonyt folytatni, ezért kiadta felesége útját. "A gyermek természetesen veled megy" - tette hozzá. Byron soha többé nem találkozott sem Adával.

Lord ByronForrás: Wikipedia

2. Inkább a tudományok, mint apád rossz vére!

Lady Anne Isabella Milbanke Byron, Ada édesanyja olyannyira tartott attól, hogy lánya az apja romantikus és kicsapongó természetét örökli, hogy érdeklődését tudatosan a tudományok felé terelte. Reál beállítottságú volt, így nem okozott neki gondot, hogy - persze, a legjobb tanítómesterek mellett - matematikát és fizikát tanítson a kislánynak már 4 éves korától. Az sem zavarta, hogy - a gyermek neméből adódóan - a 19. századi Angliában ez elég kirívó volt.

3. "Anya, én úgy szeretnék repülni!"

Bármelyik kislány mondhatna hasonlót, ám Ada máshogyan közelítette meg a repülés fogalmát, mint az átlag. 12 éves korában madarakat kezdett tanulmányozni, illetve különféle anyagokat (tollak, papír, selyem), amelyekből szárnyat lehet készíteni - majd ez alapján tervezett egy repülőgépet. Sajnos azonban édesanyja nem támogatta ezt a projektet, ő inkább a racionális tanok felé akarta orientálni csemetéjét - így a kis Ada nem foglalkozott tovább a repülés kérdésével. Pedig ki tudja: ha folytatja, talán a repülőgépet is ő találta volna fel...

Anne Isabella Milbanke ByronForrás: Wikipedia

4. A számítógép atyja volt a mestere

Lovelace 17 éves korában találkozott mentorával, a feltaláló és matematikus Charles Babbage-dzsel. A férfit lenyűgözte, hogy a fiatal Ada milyen hamar átlátta és megértette a számítógép egyik ősének - a "differenciálgépnek" - működését. Babbage-nek volt egy másik találmánya is, az analitikus gép. Ada lefordított egy erről készült tanulmányt olaszról angolra - mindeközben az irományt saját jegyzeteivel is kiegészítette. A kész írás így háromszor olyan hosszú lett, mint az eredeti tanulmány...

5. Megrögzött "álmodozó" volt

Lovelace úgy gondolta, hogy a modern számítógép nem csupán matematikai kalkulációk elvégzésére képes. Úgy hitte, hogy a masinával bármilyen tartalmat (legyen az zene, szöveg, képek vagy hangok) digitálissá lehetne formálni, és a gép dolgozni tudna ezekkel. Sajnos sem életében, sem halála után nem ismerték el felfedezéseit - egészen 1953-ig, amikor megjelentették a jegyzeteit. Ezután viszont programozási nyelvet is elneveztek róla: az Adát.

Forrás: Wikipedia

6. Volt egy "kis" problémája...

Ada bízott benne, hogy matematikai ismeretei segíteni fogják a fogadó irodákban is - hát, ez nem így történt. Elég csúnyán beszippantotta a szerencsejátékok világa, főleg a lóverseny. Egy alkalommal rossz lóra tett, ami miatt 3200 fontot veszített - gondolj bele, ez a mai világban is elég sok pénz, hát még a 19. századi Angliában!

7. Tényleg kocka volt...

Ha ezt másról nem is lehetett észrevenni, az öltözködéséről biztosan. Nem érdekelték sem a konvenciók, sem a külsőségek. Grófnő létére egyáltalán nem adott a divatra, melyet a házvezetőnője a következőképpen kommentált: "Nincs olyan jól öltözött, mint egy szobalány..."

+1 Dickens mesélt neki!

Ada olyan személyeket tudhatott a barátjának, mint Charles Dickens vagy Florence Nightingale.Dickens még Ada méhrákkal való küzdelme alatt, a halálos ágyán is felolvasott neki... 36 éves korában hunyt el, épp, mint az édesapja - és noha életében nem tartották a kapcsolatot, kérésére édesapja mellé temették.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?