5 dolog, amit a szerelmes filmekből tanultam.

Ha romantikáról van szó, a filmgyárak inkább olcsó happy endet kínálnak, minthogy tükröt tartsanak a keserédes valóságnak.

Azért ezzel együtt is születnek a műfajban hiteles filmek. Vigyázat, az alábbiak némi spoilert tartalmaznak - cserébe viszont fontos tanulságokkal szolgálnak a szerelemről...

The Big Sick (Rögtönzött szerelem)

Aki még nem látta a pakisztáni származású amerikai komikus, Kumail Nanjiani 2017-es romkomját, sürgősen pótolja! A főszerepet játszó - és egyben a forgatókönyvet szerző - Kumail megtörtént események alapján írta a történetet, ami a feleségével való találkozását és a kapcsolatuk kibontakozását foglalja össze.

Sem humornak, sem fordulatoknak nincs híján: kulturális különbségek, az elutasító család és egy rejtélyes betegség hátráltatják az egymásra találást. És mivel az élet írta, még igazabb a film tanulsága: Ha két embernek egymás mellett a helye, a sors segíteni fog.

Nem, ez nem azt jelenti, hogy mostantól tapadj rá a kiszemeltedre, hogy ezzel is rásegíts a dolgokra. Ellenkezőleg! Ha együtt kell lennetek, az élet még a leglehetetlenebb helyzetekben is képes meglepetést okozni - mint ahogyan Kumailékkal történt.

The Notebook (Szerelmünk lapjai)

A romantikus filmek klasszikusa nálam kicsit kakukktojás. Elhiszem Allie és Noah történetét - egészen addig, hogy Allie otthagyja a jó fej, jóképű, gazdag, emberséges és lelkes vőlegényét, hogy visszatérjen évek óta nem látott szerelméhez. A többit már nem annyira, mert tapasztalatom szerint az emberek felnőnek és változnak... A filmből annak a nyárnak a történetét szeretem, amikor a két fiatal egymásra talál, és sóvárogva - meg kicsit hisztisen - imádják egymást. Ilyen az első nagy fellángolás - és emlékének mindig lesz külön rekesz a szívünkben.

Ha valaki, akit szerettünk, ígér nekünk valamit, ami nem teljesül, azt soha nem felejtjük el: a hiánya örökre bennünk marad. Ezért aztán óvatosan a szerelmi mámorban tett ígéretekkel, kedves hölgyeim és uraim!

La La Land

Valaki imádta, valaki utálta a 2016-os év kasszasikerét - gyanítom, hogy akinek nem tetszett, éppen a "boldogan éltek, amíg..." befejezést hiányolta. Pedig a szerelmespár boldog a történet végén - csak nem együtt. Az én sokat megélt és melankolikus lelkem meg tudott békélni Sebastian és Mia döntésével: mindkettőjüknek két álma volt, amikből csak az egyik teljesülhetett - és ők közös megegyezéssel nem egymást, hanem a hivatásukat választották.

Néha jobb megőrizni a másikat a tökéletes álomvilágban, mint megélni együtt a töredékes valóságot. Hogy ez a "néha" mikor gyáva biztonsági játék, és mikor húsbavágó döntés, azt mindenkinek magának kell éreznie.

P.S. I love you

Szerencsére nem ért soha olyan veszteség, mint a főszereplőt, Holly-t, akinek fiatalon kell eltemetnie a férjét. De egy ilyen tragédia túléléséhez mindenkinek kötelezővé tenném ezt a filmet. Benne van a gyász és a szerelem számos árnyalata, a legsötétebbtől a legvilágosabbig, ami - azt hiszem - az újjászületés. És a történet szépsége az, hogy Holly-t a már halott férje, Gerry segíti végig ezen az úton.

Ha szeretünk valakit, még abban is tudnunk kell neki segíteni, hogy elengedjen minket, ha éppen ez kell az ő boldogságához. Ez ám a valódi kihívás - csak haladó szintű szerelmeseknek!

Casablanca

Az 1942-es mű tempója olyan friss, a karakterei olyan erősek, és a film üzenete olyan halhatatlan, hogy sosem fogják tudni letaszítani a klasszikusok trónjáról. A II. világháború árnyékában egy szerelem születik, de nem teljesedhet ki: a nő házas, a férfinak meg olyan hatalma és annyi felelőssége van, amit már nem tud maga mögött hagyni. A két főszereplőt játszó színész, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman néma, de annál erősebb szexuális izzása teljesíti ki a film jeleneteit. Megunhatatlan. Ahogy a tanulsága is.

Van, hogy az életünkbe berobban egy őrült vonzódás - aztán nem lesz belőle semmi. Igen, egy ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" üzenettel zárom a cikket: hiszen a szerelemnél nincs titokzatosabb!

Nyitókép: Afpforum

Ezek is érdekelhetnek