Nők, akik nem féltek meghódítani a világűrt!

A világon eddig nagyon kevés embernek adatott meg az a feledhetetlen élmény, hogy saját szemével is megcsodálhassa Földünket a világűrből. És ennek a kevés embernek is csak körülbelül 10%-a volt nő.

A NASA adatai alapján a legtöbb nőt - szám szerint 60-at - az USA, a Szovjetunió, Oroszország, valamint Kína küldte az űrbe. Íme, néhány olyan hölgy, aki szó szerint a lehető legmagasabbra jutott.

Valentyina Tyereskova

Az első női űrhajóssal a szovjetek büszkélkedhetnek, ahogy Jurij Gagarinnal is. Tyereskovát 400 jelentkezőből választották ki, hogy 1963-ban - a Vosztok-6 fedélzetén - 48-szor megkerülje a Földet. Ő járt először civilként az űrben, bár a hobbija az ejtőernyőzés volt. Ráadásul ő volt az első, aki manuálisan, maga vezette az űrhajóját. Ezek után szerintem az a minimum, hogy krátert neveztek el róla a Holdon.

Forrás: Wikipedia

Sally Ride

Az amerikaiak 20 évet várattak magukra az első női asztronautájukkal. Ride volt a világ 3. női űrhajósa, és 32 évesen az akkori legfiatalabb ember az űrben. Az ő nevét is egy kráter viseli a Holdon - az, ahol a GRAIL űrszonda becsapódott.

Forrás: AFPforum

Szvetlana Szavickaya

A szovjetek eléggé elhúztak a versenyben: Ride utazása után egy évvel Szavickaya már több, mint 3 és fél órát sétált járművén kívül az űrben. A "Szovjetunió Hőse" érdemrenddel kétszeresen is kitüntetett űrhajósnő szintén tinédzserkori ejtőernyőzéssel kezdte pályafutását. Nevét a Naprendszerünk 4118 Sveta aszteroidája viseli. Talán te is láttad már őt a tv-ben: a 2014-es Szocsiban rendezett téli olimpián ő volt az egyik űrhajós, aki felvonta az orosz lobogót.

Forrás: Wikipedia

Claudie Haigneré

Az első európai nő csak 1996-ban jutott ki az űrbe: először a Mir űrállomásra, majd 2001-ben Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repült. Az űrben tartózkodó nők száma egyébként 2010-ben volt a legmagasabb: ekkor egyszerre négyen is szolgáltak az ISS-en.

Forrás: AFP/Sergey Chirikov

Peggy Whitson

A Nemzetközi Űrállomás első női parancsnoka volt. Több rekordot is tart: 57 évesen ő volt a legidősebb asztronauta nő. 2017-ben megdöntötte a leghosszabb űrrepülés női rekordját, sőt, a legtöbb időt is ő töltötte az űrben: összesen 665 nap, 22 óra 22 percet. Máig a NASA legtapasztaltabb asztronautája - idén júniusban ment nyugdíjba.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Sunita Williams

Williams tartja a női űrhajósok közül a legtöbb űrséta (7 alkalom) rekordját. Ami miatt mindenképp meg akartam említeni, az egy tudományosan kevésbé hasznos, ám annál szokatlanabb rekord: 2007-ben ő futotta az első maratont... az űrben. Hivatalosan regisztrált a bostoni maratonra, majd valós időben, az ISS-en teljesítette a távot. Egy évvel később pedig megmutatta, hogy a Földön is megy neki.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Judith Resnik, Christa McAuliffe, Kalpana Chawla és Laurel Clark

Sajnos vannak olyan asztronauták is, akiknek nem a sikeres misszióik miatt ismerjük a nevét. Eddig 4 nő vesztette életét űrrepülés közben: Resnik és McAuliffe 1986-ban szenvedett katasztrófát, 73 másodperccel az űrhajójuk indítása után. Chawla és Clark a 2003-as Columbia űrrepülő katasztrófájának áldozatai voltak.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezek is érdekelhetnek