70 év szerelem: II. Erzsébet és Fülöp herceg

Amikor II. Erzsébetet megkérdezték, hogy mi a 70 éve tartó házasságának a titka, ezt válaszolta: a humor, a tolerancia és a türelem. Az biztos, hogy ezekre nagyon is szüksége volt a királyi párnak az elmúlt évtizedekben...

A kezdetek

Erzsébet alig volt 13 éves, amikor édesapjával, VI. György királlyal meglátogatta a Dartmouth-i Tengerészeti Akadémiát, ahol a 18 éves Fülöp állomásozott. A fiatal hercegnő azonnal beleszeretett a magas, jóképű hercegbe, és levelezni kezdtek. Azonban jött a II. világháború, ahol Erzsébet autóvezetőként, Fülöp pedig haditengerészként harcolt. De a kapcsolat nem szakadt meg kettejük között.

Forrás: AFP

Egy nem támogatott házasság

A háború után 1946-ban Fülöp megkérte Erzsébet kezét, aminek Erzsébeten kívül nem sokan örültek. Házasságukat ugyanis sem a palota, sem a kormány nem támogatta. Hiszen Fülöp egy nincstelen görög és dán herceg volt, akit úgy menekítettek ki a hazájából egy narancsos ládikában. De legalább rendelkezett nemesi címmel...

A legnagyobb problémát mégis német származása jelentette, amit a nácikkal való háború után nem fogadtak kitörő örömmel a palotában. Egyik testvére még a náci párt tagja is volt. Egy szó, mint száz, nem igazán ilyen férjet szántak Nagy-Britannia leendő királynőjének.

De Erzsébet nem tágított, Fülöpöt akarta, és meg is kapta. Kompromisszumként Fülöp lemondott minden addigi címéről, és felvette az anglikán vallást. Következő évben megtartották az esküvőt a Westminster-apátságban. A háború sújtotta országnak nagyon jót tett, hogy végre kicsit ünnepelhetett.

Forrás: AFP

Egy királynő férjének élete

Házasságuk első évei nyugodtan teltek. Máltán éltek, ahol Fülöp szolgált. Az idillt azonban megtörte a király tüdőbetegsége és halála. Erzsébet alig 26 évesen királynő lett, ami a házasságuknak nem tett túl jót. A határozott egyéniséggel rendelkező Fülöp nehezen viselte, hogy most már saját felesége árnyékában kell élnie, és már nem ő a család feje. Mindig is tudta, hogy egy leendő királynőt vesz el, ám azt nem sejtette, hogy ennyire gyorsan landol felesége fején az a bizonyos korona.

Ám az eleinte még félénk királynőnek nagyon sok támogatásra volt szüksége férjétől. Fülöp mindig Erzsébet mellett állt, annak ellenére, hogy az első évek nem voltak könnyűek a királyi párnak. Aztán szépen, lassan megtanulták mindketten, hogy hogyan egyeztessék össze magánéletüket az uralkodói szereppel.

Forrás: AFP

70 év...

Házasságuk nem azért tart 70 éve, mert tökéletes. Sőt! Fülöp a pletykák szerint nem is egy nővel csalta Erzsébetet az évek alatt. Beleértve a Buckingham-palota fél személyzetét is.

Sajátos humoráról nem is beszélve. Legendás sztorik vannak arról, hogyan hozta kényelmetlen helyzetbe a feleségét egy-egy hivatalos úton vagy vacsorán. Talán pont ezért is működik ilyen jól a párosuk. A kissé hűvös és távolságtartó Erzsébetet tökéletesen kiegészíti laza és fesztelen férje.

Forrás: AFP

Egyszer például Fülöp simán megkérdezte egy kenyai futónőtől, hogy egyáltalán nő-e. De nem kíméli a saját népét sem. A skótokkal egyszer közölte, hogy csak a skótok képesek túlélni a helyi oktatási rendszert. Ám mi sem maradhattunk ki a jóból. Amikor a királyi pár Magyarországon járt, egy britnek lazán odaszólt, hogy nem lehet itt régóta, mivel nincs még sörhasa.

A királynő azonban mindezt megbocsátja férjének, akit mindezek ellenére (vagy éppen ezért) nagyon szeret. Érdemes megnézni azokat a képeket, amelyeket tavaly készítettek róluk. Sugárzik róluk a szerelem. Példaértékű, ahogy egymásra néznek még ennyi idő után is.

Forrás: AFP/Ronny Hartmann
Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezek is érdekelhetnek