szerelem idill Jónás Zsófi hatalom Jackie Kennedy Jack Kennedy
Annak ellenére, hogy Jackie és Jack csak 3 évet töltött a Fehér Házban, Amerika legendás elnöki párjaként vonultak be a történelembe. Egy ország rajongott értük.

Szépek voltak, fiatalok és szerelmesek. Legalábbis ezt szerették volna elhitetni az emberekkel. Ma már tudjuk, hogy ez a képsokkal árnyaltabb volt. Hiszen kapcsolatuk cseppet sem mondható hétköznapinak, ám a sok magánéleti probléma és megpróbáltatás ellenére is együtt maradtak. Összetartotta őket az egymás, vagy inkább a hatalom iránti szeretet.

Két külön világ

Megismerkedésükkor két külön világ találkozott. Jackie, a New York-i elit tagjaként a finomság és a stílus megtestesítője volt. Arisztokratikus viselkedése és intellektusa elvarázsolta a leendő elnököt. Az ír családból származó Jack (ahogy John Fitzgerald Kennedy-t becézték) pedig imádta a partikat és a nőket. Főleg a nőket. A szigorú politikai élet nem igazán passzolt hozzá, de a vele járó hatalmat nagyon is szerette. Taszítaniuk kellett volna egymást, mégis szoros kötelék alakult ki közöttük. Másfél évvel megismerkedésük után összeházasodtak Rhode Islanden.

Forrás: AFPforum

Az első problémák

Házasságuk a kezdetektől fogva problémákkal tűzdelt volt. Családot akartak alapítani, de Jackie először elvetélt, majd első lányuk halva született. Férje pedig ahelyett, hogy felesége mellett lett volna a szülésnél, a testvérével vitorlázott. Több ezer kilométerre a vajúdó Jackietől.

Magánéleti gondjai mellett a fiatal nő nagyon nehezen illeszkedett be a zárt és patriarchális Kennedy családba, ahol Jack apjának szava szent és sérthetetlen volt. Nem könnyítette meg a helyzetét újdonsült férje sem, akinek nőügyeitől volt hangos a politikai elit.

Ám az első évek megpróbáltatásai ellenére mégis együtt maradtak. Házasságukból később 2 gyermek született, és csak ezután következett életük legfontosabb és legmeghatározóbb 3 éve.

Forrás: AFPforum

Az elnökség, ami közelebb hozta őket

Washingtonba költözésük a házasságuknak is jót tett. ''Elnöknek lenni a legmagányosabb hivatás a világon'' - mondják. Vagy megerősíti a házasságot, vagy végérvényesen kettészakítja. Kennedy-ék az előbbit választották. A hivatal a legjobb formájukat hozta ki belőlük.

Villámgyorsan megtalálták a helyüket a fővárosban. Jack elnökként a hidegháború kellős közepén találta magát, amíg felesége a Fehér Házat vette kezelésbe. Jackie nemcsak felújította, hanem újradefiniálta az elnöki rezidenciát. Amerika végre megkapta azt a királyi párt, amelyre mindig is vágyott.

Habár Jackie távol tartotta magát a politikától, nagyon sokat tett férje sikeréért. A kemény tárgyalások utáni protokoll eseményeken lehengerlő stílusával bárkit megpuhított. Még magát Hruscsovot is elvarázsolta. Nem volt senki, aki ellen tudott volna állni neki. Tökéletes párt alkottak Jackkel.

Forrás: AFPforum

1963, a tragédiák éve

Annak ellenére, hogy sosem volt egy heves, érzelmekkel teli házasságuk, az elnökség és a megpróbáltatások egyre közelebb hozták őket egymáshoz. Kapcsolatuk szorosabb volt, mint valaha, nagyon szerettek volna még egy gyereket. Jackie várandós is lett '63-ban, azonban fia, Patrick koraszülöttként jött a világra, és pár óra után meghalt. Férjével együtt zokogtak a kórházi ágy mellett.

Jackie Kennedy - aki nem ismerte azt a szót, hogy “lehetetlen”http://www.she.hu/kultur-mi/20170407-jackie-kennedy-first-lady-szimbolum-kultura-mutargyak-feher-haz.html

Jackie a tragédia után pár hónappal elkísérte férjét Texasba, ahol a közös történetük véget ért. Épp akkor, amikor igazán kibontakozhatott volna. Dallasban egy orvlövész megölte Jacket.

A temetés

Jackie mindig is hihetetlenül erős nő volt. Ezt a férje temetésekor is bebizonyította: mindent maga szervezett, semmit nem engedett ki a kezéből. A merénylet miatt mindenki óvta a nyilvánosságtól, de ő ragaszkodott hozzá, hogy Jacktől méltó módon vegyenek búcsút. Úgy, ahogy az egy elnökhöz méltó.

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.