Hatalom - szerelem helyett: Jackie és John Kennedy

Annak ellenére, hogy Jackie és Jack csak 3 évet töltött a Fehér Házban, Amerika legendás elnöki párjaként vonultak be a történelembe. Egy ország rajongott értük.

Szépek voltak, fiatalok és szerelmesek. Legalábbis ezt szerették volna elhitetni az emberekkel. Ma már tudjuk, hogy ez a képsokkal árnyaltabb volt. Hiszen kapcsolatuk cseppet sem mondható hétköznapinak, ám a sok magánéleti probléma és megpróbáltatás ellenére is együtt maradtak. Összetartotta őket az egymás, vagy inkább a hatalom iránti szeretet.

Két külön világ

Megismerkedésükkor két külön világ találkozott. Jackie, a New York-i elit tagjaként a finomság és a stílus megtestesítője volt. Arisztokratikus viselkedése és intellektusa elvarázsolta a leendő elnököt. Az ír családból származó Jack (ahogy John Fitzgerald Kennedy-t becézték) pedig imádta a partikat és a nőket. Főleg a nőket. A szigorú politikai élet nem igazán passzolt hozzá, de a vele járó hatalmat nagyon is szerette. Taszítaniuk kellett volna egymást, mégis szoros kötelék alakult ki közöttük. Másfél évvel megismerkedésük után összeházasodtak Rhode Islanden.

Forrás: AFPforum

Az első problémák

Házasságuk a kezdetektől fogva problémákkal tűzdelt volt. Családot akartak alapítani, de Jackie először elvetélt, majd első lányuk halva született. Férje pedig ahelyett, hogy felesége mellett lett volna a szülésnél, a testvérével vitorlázott. Több ezer kilométerre a vajúdó Jackietől.Magánéleti gondjai mellett a fiatal nő nagyon nehezen illeszkedett be a zárt és patriarchális Kennedy családba, ahol Jack apjának szava szent és sérthetetlen volt. Nem könnyítette meg a helyzetét újdonsült férje sem, akinek nőügyeitől volt hangos a politikai elit.

Ám az első évek megpróbáltatásai ellenére mégis együtt maradtak. Házasságukból később 2 gyermek született, és csak ezután következett életük legfontosabb és legmeghatározóbb 3 éve.

Forrás: AFPforum

Az elnökség, ami közelebb hozta őket

Washingtonba költözésük a házasságuknak is jót tett. ''Elnöknek lenni a legmagányosabb hivatás a világon'' - mondják. Vagy megerősíti a házasságot, vagy végérvényesen kettészakítja. Kennedy-ék az előbbit választották. A hivatal a legjobb formájukat hozta ki belőlük.

Villámgyorsan megtalálták a helyüket a fővárosban. Jack elnökként a hidegháború kellős közepén találta magát, amíg felesége a Fehér Házat vette kezelésbe. Jackie nemcsak felújította, hanem újradefiniálta az elnöki rezidenciát. Amerika végre megkapta azt a királyi párt, amelyre mindig is vágyott.

Habár Jackie távol tartotta magát a politikától, nagyon sokat tett férje sikeréért. A kemény tárgyalások utáni protokoll eseményeken lehengerlő stílusával bárkit megpuhított. Még magát Hruscsovot is elvarázsolta. Nem volt senki, aki ellen tudott volna állni neki. Tökéletes párt alkottak Jackkel.

Forrás: AFPforum

1963, a tragédiák éve

Annak ellenére, hogy sosem volt egy heves, érzelmekkel teli házasságuk, az elnökség és a megpróbáltatások egyre közelebb hozták őket egymáshoz. Kapcsolatuk szorosabb volt, mint valaha, nagyon szerettek volna még egy gyereket. Jackie várandós is lett '63-ban, azonban fia, Patrick koraszülöttként jött a világra, és pár óra után meghalt. Férjével együtt zokogtak a kórházi ágy mellett.

Jackie a tragédia után pár hónappal elkísérte férjét Texasba, ahol a közös történetük véget ért. Épp akkor, amikor igazán kibontakozhatott volna. Dallasban egy orvlövész megölte Jacket.

A temetés

Jackie mindig is hihetetlenül erős nő volt. Ezt a férje temetésekor is bebizonyította: mindent maga szervezett, semmit nem engedett ki a kezéből. A merénylet miatt mindenki óvta a nyilvánosságtól, de ő ragaszkodott hozzá, hogy Jacktől méltó módon vegyenek búcsút. Úgy, ahogy az egy elnökhöz méltó.

Nyitókép: Wikipedia

    Ezt olvastad már?