Szexi zsenik: Beth Hart - a második Janis Joplin

Beth Hart egy 45 éves Los Angeles-i csaj. Gyakorlatilag minden hangszeren játszik, és nem mellesleg úgy énekel, mint Janis Joplin... - Ha nem jobban.

Elég végignézni egy koncertfelvételt, és egyből magával ragad eszméletlen szexuális kisugárzása - pedig legkevésbé sem egy Playboy nyuszi alkat. Annyira együtt lüktet a zenével, hogy szinte orgazmus közeli állapotba kerül - egy szám alatt többször is.

Ő korunk egyik legnagyobb művésze, aki igazán maradandót alkotott a rock-blues-songwriter-jazz-show business szcénában. De bármihez nyúl, szenzációsat alkot, hiszen állandóan ihletett állapotban van: mintha a lelke állandóan extázisban lebegne.

Abszolút nő - vagy inkább nőstény. Árad belőle a nőség - ezer arca van, és ezer alakja. Néha csont sovánnyá fogyva, beesett szemekkel, mint önmaga kísértete jelenik meg a színpadon - máskor duci, csöcsös, későn érő kamaszlányként. Megint máskor femme fatale-ként, akár punk csajként vagy csak egyszerű stúdió blues zenészként.

És nemcsak én mondom, hogy ő az új Janis Joplin, hanem ez már szinte eposzi jelzőként tapad a nevéhez. A sors fintora, hogy Beth pont 27 éves volt, amikor megkapta a címszerepet a Szerelmes Janis Joplin című musicalben - hiszen a nagy példakép pont 27 évesen halt meg drogtúladagolásban.

Ez is egy közös pont Janis és Beth életében, de Beth végül szerencsésen lejött a szerről.

Zenei pályafutása

Fontos tudni róla, hogy a dalait ő maga írja, hangszereli és játssza. Már 1993-ban, tehát 21 évesen egy Los Angeles-i tehetségkutató versenyen elnyerte az első helyezést. Feltűnése óta ott van a legrangosabb toplisták élén, és 2014-ben nominálták is Grammy-díjra, valamint az év "Legjobb Kortárs Blues Énekesnő" díjára.


A 2000-es évek elejére már több platinalemeze van. És ami meglepő, hogy Európában is váratlan népszerűségre tett szert: a dánok teljesen beleszerettek a hangjába, és vezeti is az ottani slágerlistákat.


2011-ben találkozott a szenzációs blues gitárossal, Joe Bonamassával, aki a társa lesz az életben és a zenében is. Közös albumaik világsikert aratnak.

 

Beth Hart koncertezni fog idén Európában - sajnos Budapestre nem jön, de át lehet ugrani október 25-én Hollandiába (Zwolle) egy kis hamisítatlan Beth Hart élményért!

Jutoper Aladár

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?