5 bizonyíték, hogy Vivien Leigh volt az igazi Scarlett

Vivien Leigh úgy keltette életre Scarlett O'Harát, ahogy senki más nem lett volna rá képes. Engem legalábbis teljesen lebilincselt az a dac és ellentmondást nem tűrő akarat, ami Scarlettben és Vivienben is megvolt.

Ezt hívják úgy: tökéletes alakítás egy tökéletes filmben. Soha nem felejtem el azt a híres zöld függönyruhát vagy azt a szúrós nézést, ahogy csak és kizárólag Vivien tudott nézni, ha ellenkeztek vele. 

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel

Talán azért is sikerült ilyen élethűre az alakítás, mert Vivien Leigh volt a valódi Scarlett O'Hara. Mindkét nő élete nagyon viharos és ellentmondásokkal teli volt, mind szakmai, mind magánéleti téren. Lehet, hogy ezért is tudott ennyire azonosulni a színésznő a karakterrel.

Több, mint egy csini pofi

Vivien már fiatalon eldöntötte: színésznő lesz. Ebbe senki nem szólhatott bele, és semmilyen ellenérvet nem fogadott el. Korának egyik legszebb színésznőjeként tartották számon, ami nagyon zavarta őt: inkább tehetségével, mintsem külsejével szeretett volna kitűnni a sorból. Ahogy Scarlett is több volt egy üresfejű déli szépségnél.

Makacs és kitartó

Végül a mindent elsöprő sikert az Elfújta a szél hozta meg Vivien számára. De nem ám véletlenül kapta meg álmai felkérését: Leigh kategorikusan közölte, hogy kell neki ez a szerep. (Valahonnan ismerős ez az elszántság...) David O. Selznick nagyon sokáig kereste a megfelelő embert a szerepre, amíg végre egymásra találtak Viviennel.

Forrás: Collection Christophel/ MGM

 

A forgatás embert próbáló volt, hiszen a film rekord hosszúságú, ráadásul távol kellett lennie férjétől is, Laurence Olivier-től. De megérte a sok fáradozás, a színésznő Oscar-díjas alakítást nyújtott.

Se veled, se nélküled

Annak ellenére, hogy nagyon szerették egymást, házassága Olivier-vel nagyon viharos és hullámzó volt - csak úgy, mint Scarlett és Rhett kapcsolata. Kölcsönösen megcsalták egymást, a házasságuk pedig lassan, de biztosan tönkrement.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel

Instabil idegek

A két erős egyéniség dolgát nem könnyítette meg Vivien mániás depressziója sem, ami nagyban befolyásolta kapcsolatukat.

Blanche és Vivien
Depressziója miatt az idegileg nem éppen stabil Leigh-nek nem volt túl jó választás Blanche DuBois szerepe A vágy villamosában. Saját bevallása szerint is sokat rontott az állapotán. A darabot először színházban játszotta, majd rögtön következett a nagy sikerű filmváltozat, amely híressé tette Marlon Brandót is. Szakmailag viszont teli találatnak bizonyult: megkapta érte a következő Oscar-díjat. 20 év után azonban elváltak Olivier-vel, de Vivien haláláig szerette, mindazok ellenére, ami köztük történt.

Soha el nem múló...

1967-ben tuberkulózis végzett a színésznővel, hálószobája padlóján talált rá akkori élettársa, John Merivale. Azonnal szólt Olivier-nek, aki annak ellenére, hogy éppen rákkal kezelték, rohant volt feleségéhez. A temetést is együtt szervezték meg.

Habár a könyv végén Rhett elhagyja Scarlettet - ahogy Laurence is elhagyta Vivient -, mindig is úgy gondoltam: ők ketten örökké szerették egymást. Pont ugyanúgy, ahogy Olivier és Leigh.

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek