Nyálcsorgató lengyel kaják

Aki járt már Lengyelországban, biztosan osztja a véleményemet, miszerint ez az ország sok szempontból csodás! Nem véletlen, hogy népeink már évszázadok óta országos cimborák. A táj gyönyörű, a városok sokszínűek és folyamatosan fejlődnek, az emberek kedvesek, és még tengerük is van. Na, de a KAJA! Az mindent visz. De komolyan.

Én, ha nem a negyediken laktam volna - ahova 100 lépcsőfok vezetett, és lift persze nem volt - akkor az ott töltött egy hónap alatt, tutira minimum 5 kiló pluszt felszedtem volna. A lengyeleknél egyébként rengeteg konyha remekei megtalálhatóak, egészen a bolgártól az indiaiig, de most szorítkozzunk az ország jellegzetes ételeire!

A legtipikusabbak

Kezdjük talán a legismertebb lengyel tésztafélével, a pierogival! Ez a derelye szerű finomság általában hússal vagy káposztával van töltve, de a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt.

Forrás: iStockphoto/Richard Rudisill

Őszintén bevallom, hogy ez az egyetlen lengyel kaja, amit én nem szeretek, de mentségemre szóljon, hogy a tortellini, a gnocchi és a ravioli sem jön be.

Ott van viszont a bigos! Ez egy olyan egytálétel, ami leginkábba mi székely káposztánkra hasonlít, csak a savanyú káposzta mellett van benne fejes káposzta is. Na, ez nagyon bejött nekem - főleg, hogy pont akkor ettem, amikor már igencsak honvágyam volt.

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Gyógyír másnaposságra

A zurek a lengyelek legkedveltebb gyógymódja macskajajra. Ez nem más, mint egy rozsliszttel savanyított leves, melyben húsok, fehér kolbász és főtt tojás van. Ez a kedvencem, valami mennyei az íze! Alig várom, hogy újra visszatérhessek Lengyelországba, az ízlelőbimbóim táncot fognak lejteni örömükben!

Forrás: Radakovics Viki saját képe

A másik nagyon jellemző másnapos étel a céklaleves.Lengyel barátaink alapból is sok céklát fogyasztanak, hát miért pont levest ne készítenének belőle? Na, de nem úgy van ám az, hogy csak a céklalé, aztán csókolom! Tesznek bele hússal töltött kis gombóckákat - ezt csak a cékla miatt bocsátottam meg nekik, mert a gombóckák nagyon hasonlítanak a pierogira.

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Saláták minden mennyiségben

A salik közül nem emelnék ki egyet sem, mert egyszerűen annyi kombináció létezik, hogy valami elképesztő. Számomra a zurek mellett ez volt a másik hatalmas pozitív csalódás: meggyőződésem, hogy a lengyelek verhetetlenek salátában! Szerintem a meglepő és innovatív párosításokban rejlik a titkuk. Például egy sárgadinnye, avokádó, gránátalma, juhtúró kombóról te gondolnád, hogy milyen eszméletlenül finom?

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Az édesszájúak Mekkája

A lengyel édességekről minden bizonnyal a Krowka és a Wawel jut először eszedbe, ám desszertjeik jóval túlmutatnak a fincsi karamella rudacskákon és a csokin. Rengetegféle süteményt próbáltam, de amik a legjobban bejöttek, azok a palacsinták.

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Ezekből is a Manekin franchise-ban kaphatod a legjobbakat - ha Lengyelországba mész, mindenképpen nézz utána, hogy az adott városban van-e, és ha igen, nehogy kihagyd!

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Ja és persze, a pia!

A lengyelek elsősorban a vodkájuról híresek, ami nemcsak finom, de marha olcsó is. Vodka alatt ne csak a sima vodkát értsd, hanem annak minden válfaját! Az én kedvencem a Zubrowka, ami bölényfüves vodka, és ezen belül is a tölgyfakéreg és gyógynövény ízesítésű - sokkal finomabb ám, mint amilyennek hangzik! De a kocsmákban lehet kapni mindenféle szörppel és sziruppal ízesített vodkát is - ezek nekem túl édesek. Viszont tisztán is piszok jók - Picasso szerint is a 20. század három legjobb dolga közül az egyik a lengyel vodka!

Forrás: iStockphoto/SarapulSar38

A másik nagyon király alkohol Lengyelországban a sör. Ebből is van egy halom ízesített verzió, ami bevallom nekem nagyon bejött. De akik a markánsabb ízeket kedvelik, azok se csüggedjenek, mert ugyan a lengyeleknél is a világos lágersörök dominálnak, de itt is fellelhető a sűrű fekete sörtípus: a balti porter.

Ha a fentiek alapján nem döntöttél úgy, hogy most azonnal felcsapod az internetet, keresel egy lengyel utat és befizetsz rá, több lehetőséged is van, hogy lengyel ételeket és italokat próbálj ki.

  • Az egyik például, hogy ellátogatsz a Gdasnk Könyvesbolt-ba - ami a neve ellenére egyben kávézó is - hiszen lengyel sörök és ételek is fellelhetőek náluk.
  • A másik, hogy recepteket keresel a neten és az alapanyagok beszerzése után, elkészíted azokat saját magad. Én idáig még nem jutottam el, de a cikk írása közben felidézve az imádott ízeket, mégis kedvet kaptam.

 

Lehet, hogy legközelebb egy lengyel gastro cikk érkezik? ;)  

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?