A nőnap valódi története - Mert van mit ünnepelni!

Azon emberek közé tartozom, akik imádnak ünnepelni. Nekem teljesen mindegy, hogy szülinap, névnap, évforduló vagy éppen a nőnap az aktuális apropó. Virágot kapni jó, és kész!

Már ha nem felejti el az ember kedves párja, ugye... Idén minden óvintézkedést megtettem az ügy érdekében: hangosan sóhajtoztam, hogy én írom a nőnapi cikket, úgyhogy reménykedem a legjobbakban!

Gyerekkoromból csupa szép emlékem van erről a napról. Általános iskolában egyszer attól a fiútól kaptam virágot, akiért nagyon odáig voltam, és sosem felejtem el azokat pici, édes hóvirág csokrokat, amiket akkor árultak. Számomra ezek egyet jelentettek a nőnappal. Nos, azóta felnőttem, a hóvirág is tiltólistára került, de március 8-án még mindig szeretek arról megemlékezni, hogy nőnek születtem.

Forrás: iStockphoto/Martin Dimitrov

A nőnap története

A nőnapot megúszni próbáló férfiak legtöbbször hangoztatott érve a következő:

Ez úgyis csak egy komcsi ünnep, én nem tartok ilyeneket!

Nos, uraim, van egy nagyon rossz hírem: a nőnapnak semmi, de semmi köze a kommunizmushoz! Sokkal régebbre nyúlik ugyanis vissza, mint ahogy azt gondolnánk.

A nőnap életre keltői a nők egyenjogúságáért és szabad munkavállalásáért vívott küzdelmének szerettek volna emléket állítani. Bizony, ez a harc már nagyon régen folyik, és sajnos még mindig tart. Egy klasszikus után szabadon: az ég kék, a víz nedves, a nők pedig az egyenjogúságért küzdenek.

Minden New Yorkban kezdődött, 1857-ben, amikor textilipari munkás hölgyek jobb munkafeltételekért és több fizetésért tüntettek. A 19. században erősödő emancipációnak köszönhetően az I. Internacionálén határozatot fogadtak el a nők munkavégzésének jogáról. Bizony ám, már 150 éve kimondták: mi nők nemcsak főzni és gyereket nevelni tudunk, hanem sok minden másban is nagyon tehetségesek vagyunk.

Forrás: iStockphoto/Wavebreakmedia

Jó sok évet kellett ezek után várni, hogy létre is jöjjön az első nemzeti nőnap. Az Amerikai Egyesült Államokban tartották 1909-ben, akkor még nem márciusban, hanem február 28-án.

Ezzel majdnem egyidőben jött a következő állomás. A II. Internacionálén határoztak a nemzetközi nőnap hivatalossá tételéről, felhívva a figyelmet a nők választójogért vívott küzdelmére.

A rákövetkező évben Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban megtartották az első nemzetközi nőnapot. Ironikusan abban a Svájcban, ahol Európában egyik utolsóként kaptak szavazati jogot a nők...

Már csak a március 8-i dátum létrejötte a kérdéses

Az első világháború harmadik évében, március 8-án, a háború és éhínség sújtotta Oroszországban nők tüntettek kenyérért és a békéért. 4 nappal később II. Miklós cár lemondott, az utána jövő kormány pedig szavazati jogot adott a nőknek. Ezért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot március 8-án.

Forrás: iStockphoto/Nito100

Magyarországon már a világháború előtt is tartották a nőnapot, de kötelező jelleget csak a Rákosi-korszakban kapott. Gyanítom, innen jön a "komcsi ünnep" kifogás. Az ENSZ kicsit késve ugyan, de 1977-ben elismerte a nemzetközi nőnapot, és felvette a világnapok sorába. Sokszor hallom: ha van nőnap, akkor miért nincs nemzetközi férfinap is? Én egyébkent abszolút híve vagyok az egyenjogúságnak, így a nemzetközi férfinapnak is látom értelmét.

Ilyenkor a teremtés koronái büntetlenül nézhetnék a meccset egy pohár sörrel a kezükben, életük párja mellett. Bár az én esetemben ez egy 3 órás golf közvetítés lenne. Lehet, hogy ezt az ötletet revidiálni fogom...

Manapság már kicsit megkopott ugyan a fénye, de szerintem igenis ünnepeljük március 8-án azt, hogy nőnek születtünk! És azt is, hogy hála elődeinknek, sokkal szabadabb életet élhetünk, mint 150 évvel ezelőtt!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek