zene festő művészvilág rejtély író szobrász összeesküvés-elmélet titok költő
Az összeesküvés elméletek trükkje az, hogy a hihetőség határán egyensúlyoznak, és olyan dolgokat állítanak, amelyek akár még valóságosak is lehetnének. Arra építenek, hogy az emberek pont ugyanannyira szeretik a rejtélyeket, mint megoldani azokat.

De most nem az illuminátusokról, szabadkőművesekről vagy a szíriuszi gyíkemberektől fogok neketek mesélni, hanem a művészetek leghíresebb/legvadabb/legbizarrabb összeesküvés elméleteiből válogattam egy csokorra valót!

Az irodalom visszavág, avagy J. K. Rowling nem is létezik!

Rowling története, amiben a szegénységből a sikerbe és gazdagságba jutott, olyan hihetetlen, mint egy tündérmese. Ha a Disney rendezné, biztos lenne benne egy-két táncos dalbetét is. Ezért néhányan úgy vélik, ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem is az...

Forrás: AFP/Justin Tallis

Szerintük egészen egyszerűen lehetetlen, hogy ezek a könyvek egyetlen nő alkotásai legyenek - állítja egy norvég filmrendező, Nina Grünfeld. Valószínűbb, hogy J. K. Rowling nem létezik, soha nem is létezett. A címlapokon szereplő nő pedig nem más, mint egy kirakatfigura, aki a Bloomsbury kiadó és a Warner Bros érdekeit szolgálja - miközben a könyveket több névtelen író dobta össze.

Grünfeld szerint a Rowling mögötti titkot jobban őrzik, mint Wonka Vilmos csokoládégyárának bejáratát (bár szerintem egy Gringotts Varázslóbankos hasonlat jobban ült volna), és csak akkor fog rá fény derülni, amikor a Rowlingot játszó színész belefárad a szerepébe, vagy a név mögötti írókon felülkerekedik az elismerés utáni vágy.

Ókori számtech

Hammurapi törvényoszlopán Samas isten egy egyest és egy nullát ad át a királynak, ami - mint tudjuk - a számítástechnika alapja.

Forrás: Origo

Egy a görög szobrot pedig azért hype-olnak nagyon, mert úgy vélik, hogy egy laptopot tart a kezében. Még a fülhallgató és mikrofon bemenet is felfedezni vélik az oldalán.

Forrás: Origo

Sokatmondó reneszánsz szobrok - Michelangelo Pietàja

Ha valahová, hát egy szoborba a legkönnyebb titkos üzeneteket elrejteni. Dan Brown Angyalok és démonokja "meg is mutatta", hogyan lehet reneszánsz műalkotásokba évszázadokon átívelő útmutatásokat belefaragni.

Ha közelebbről megvizsgáljuk Michelangelo Pietàját, feltűnhet, hogy Mária mennyivel fiatalabbnak tűnik Jézusnál.

Forrás: Origo
  • Ez persze fakadhat a szüzességéből és az erényéből, ami Michelangelo szerint fiatalságmegőrző hatással van a nőkre.
  • Vagy lehet annak is a következménye, hogy a nagy szobrász eredetileg nem Szűz Máriát és Jézust, hanem Mária Magdolnát és Jézust akarta márványba foglalni.

Ennek az elméletnek az alátámasztására egy 30 centis agyagszobrot szoktak felhozni, amely az elfogadott nézetek szerint a Pietà makettje volt.

Ezzel házalt Michelangelo a francia Jean de Bilhéres bíborosnál, hogy megbízatást kapjon tőle a szoborra. A szobrocskán Jézus és Szűz Mária mellett van egy harmadik alak is. Egy kis Cupido, akinek a feje és a szárnyai ugyan nincsenek meg, de az íj és a nyilak igen.

Valljuk be, eléggé bizarr ötlet lenne egy gyászoló anyát és halott fiát ábrázoló szoborpárhoz hozzácsapni egy pogány szerelemistent. De ha a nőalak nem az anya, máris értelmet nyer a harmadik alak jelenléte.

Tudatalatti befolyásolás, rejtett üzenetek és a nagy backmasking para

Ha valahol, hát a zeneművészetben igazán könnyű összeesküvésekre bukkanni, úgyhogy itt az egyik kedvenc sztorimat vettem elő, a backmasking vádakat.

A backmasking az a jelenség, amikor a felvételre visszafelé elmondva is felvesznek egy szöveget. Ezek a visszafelé felvett üzenetek pedig állítólag alkalmasak arra, hogy tudatalatt befolyásolják a hallgatókat, és rávegyék őket mindenféle bűnös cselekedetekre.

Az aggódó amerikaiak pedig nagyon hamar ugrottak a témára, és egyre több klasszikus rock zenekar számában véltek felfedezni titokzatos, olykor egyenesen sátánista üzeneteket.

Most legyinthetnénk, hogy túl paranoiásak az amerikai kisemberek, de nem csak ők vették komolyan a backmaskingos pletykákat, hanem a californiai és az arkansasi bíróság is. El is fogadtak egy törvényt, ami alapján a forgalmazók kötelesek matricával jelezni az albumokon, hogy azon backmasking üzenet található, - amely alapján a forgalmazó perelhető is.

Forrás: AFPforum/Mencarini/Leemage

A tudatalatti üzenetekkel sátánizmusra buzdító üzelmekkel megvádolt zenekarok a következőek: Led Zeppelin, The Beatles, Pink Floyd, Queen, The Rolling Stones, AC/DC, újabban Eminem és Britney Spears. És még sokan mások.

A cikk írása közben meghallgattam párszor Máté Péter Most élsz című számát visszafelé. Egyelőre még nem jelentkeztek rajtam semmilyen rémisztő tünetek.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.