Whitney, a mélységek és magasságok királynője

A 90-es évek egyik legnagyobb sztárja hirtelen és tragikusan hunyt el, óriási űrt hagyva maga után.

Ő volt a világ egyik legsikeresebb női előadója, pályája során többek között 6 Grammy- és 2 Emmy-díjat nyert és körülbelül 200 millió lemezt adott el világszerte. Süllyedhetett a drogok legmélyebb poklába, nekem ő mindig az a gyönyörű nő maradt, aki a Több, mint testőrben az ujja köré csavarta Kevin Costnert!

Forrás: AFPforum/The Picture Desk/n/a/The Kobal Collection

Kamaszkoromban rengetegszer néztük meg a filmet VHS kazettán, és milliószor láttam az I Will Always Love You videoklipjét. A mai napig szeretem hallgatni a dalait, számomra van valami megnyugtató a hangjában.

Zenész családból a világhír felé

Whitney Elizabeth Houston mondhatni beleszületett a zenei világ sűrűjébe: édesanyja, Cissy Houston is Grammy-díjas énekesnő, tiszteletbeli keresztanyja pedig nem más, mint Aretha Franklin volt.

New Jersey-ben eltöltött gyerekkora után 22 évesen már meg is jelent első albuma, aminek nemes egyszerűséggel a Whitney Hosuton címet adta. És ez egyből akkorát robbant, hogy egyenesen a slágerlisták élére repítette a fiatal lányt.

A lemezen levő Saving All My Love For You című száma listavezető lett mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában. 1986-ban pedig meg is kapta élete első Grammy-díját, a legjobb női popzenei előadó kategóriában.

Utána nem sokat teketóriázott, és egy évre ár már jött is a következő nagylemez - és ennek is az igazán eredeti "Whitney" címet adta. Elvégre bevált recepten ne változtasson az ember lánya...

Karrierje csúcsa, a 90-es évek

Whitney folytatta a 80-as években elkezdett szárnyalást. Ezen felbátorodva, gondolta meghódítja a filmvilágot! A Több, mint testőrt hiába húzták le a kritikusok, azóta is kultuszfilmként sírják tele zsepijüket nők milliói az I Will Always Love You hallatán. Mellesleg 3 Grammy-díjat is hazavitt érte.

Magánélete is boldogan alakult, 1992-ben hozzáment Bobbi Brownhoz, akitől egy évvel később megszületett lánya, Bobbi Kristina Brown. Ezután hat évet kellett várnia a rajongóknak a My Love Is Your Love című nagylemezre, ami a változatosság kedvéért, még egy Grammy-t hozott az utánozhatatlan Whintey-nek.

Duettpartnerei között az évek során szerepelt például Stevie Wonder, Enrique Iglesias és George Michael. De a legnagyobb sikert a Mariah Carey-vel való közös dala aratta: az Oscar-díjas Egyiptom hercege című rajzfilm betétdala.

Magánéleti problémák és a felépülés

A 2000-es évek eleje sajnos már nem voltak annyira sikeresek Whitney számára, mint az előző évtizedek. Férje azelőtt sem volt rá jó hatással, az új évezred hajnalán pedig már látványos jelei mutatkoztak a züllésnek.

Pletykák keringtek arról, hogy az énekesnő drogokat használ, és amikor megjelentek a lesifotók a csontsovány Houston-ról, ezek be is igazolódtak. Mindenki aggódott érte.

Szerencsére az énekesnő fel tudott állni a magánéleti problémák után! Elvált férjétől, és újra a zenei pályájára összpontosított. 2009-ben megjelent hetedik, és egyben utolsó stúdióalbuma, az I Look to You, ami újra meghozta a sikert számára.

Már épp mindenki elkezdett reménykedni, hogy Whitney újra sínen van, amikor 2012. február 11-én egy Beverly Hills-i szállodában testőre holtan talált rá a kádban. A kiérkező mentők már nem tudtak segíteni rajta. Halálát vényre felírt gyógyszerek és alkohol kombinációja okozta.

Szerintem teljes szerkesztőségünk nevében mondhatom: Whitney, we will always love you!

Jónás Zsófi

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek