Antónia kiállításon járt! Vajon ki az ismeretlen görl?

"Huncutságok a pesti éjszakában" Ez az alcíme a "görlök" világát bemutató kiállításnak, amely a két világháború közötti éjszakai élet kiemelkedő helyszíneit és alakjait mutatja be.

Van ebben egy furcsa kettősség: a fékevesztett züllöttség, a mindenre kapható prostitúció romlottsága, és velük szemben a legmagasabb szintű előadóművészet és látványvilág.

Virágzó korszak volt az 1930-as évek, mondhatni Budapest fénykora: fővárosunkat az újságírók Párizzsal, Londonnal és New Yorkkal hasonlították össze. Pezsgett az éjszakai élet, sokan csupán amiatt utaztak Budapestre, hogy megcsodálják a két luxusmulató, a Moulin Rouge és az Arizona hölgyeit. A fekete Vénusz, Josephine Baker is fellépett a Royal Orfeumban, 1928-ban. A színvonalas revü és varieté műsorokban énekesek, táncosok, illetve színészek szórakoztatták a nagyérdeműt. Többek között Rökk Marika, Kiss Manyi, Latabár Kálmán és Alfonzó is itt alapozták meg későbbi hírnevüket.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Az ismeretlen görl világa

Mikor betoppanunk a félig nyitott ajtón, eldönthetjük, hogy a dancing vagy az öltöző felé vesszük az irányt. A dancing maga a mulató, lépcsős színpaddal, táncparkettel, asztalokkal, diszkrét szeparéval és bárrésszel. Belelapozhatunk a Vörös Malom árlapjába, tanulhatunk néhány kifejezést a félvilág szlengjéből és kipróbálhatjuk, milyen érzés a mulató sztárjának lenni!

Forrás: Horváth Antónia saját képe

A legizgalmasabb rész mindig a kulisszák mögött van, így a táncos lányok öltözőjébe is beleshetünk. Kötélen száradó fehérneműk, fogason lógó tollboák és sétapálcák várják, hogy tulajdonosuk használatba vegye őket. A sminkeléshez jól megvilágított tükör mellett példaképek fotói, a pipere asztalon púderes szelencék, parfümös üvegek és kenceficék sorakoznak. Egy ilyen öltözőnek történelme van!

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Na, de kik voltak a görlök?

Az éjszakai mulatók ambíciózus kartáncosnői, akik gátlásaikat levetkőzve igyekeztek ismertségre szert tenni. Egyszerre lépő, egyszerre mosolygó, a sztárt bájos esetlenséggel körülugráló lányok, akik - mivel alacsonyabb társadalmi rétegekből származtak - bármit megtettek előrejutásuk érdekében. Ebben a korban mindenki színésznő szeretett volna lenni, de sajnos nagy részük a szépségen és a kecses mozgáson kívül nem rendelkezett más képességekkel, így nem jutottak a lokálok és mulatók színpadain túlra. Kellő elszántság függvényében bárkiből lehetett girl - és a követelményeket látva megállapíthatjuk -, hogy ez az elmúlt majdnem 100 évben fikarcnyit sem változott.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Szenzáció a pesti éjszakában

A mulatók az arisztokrácia és a külföldiek kedvenc találkozóhelyei voltak, ahol a jómódú férfiak csinos hölgyek társaságában múlatták az időt. A hazai pénzügyi és politikai elit, valamint a filmcsillagok is imádták ezt a miliőt, köztük - a saját magát szimplán az első magyar playboynak tituláló - ifjabb Bethlen István.

Aranyáron folyt a pezsgő: egy üvegért a bolti ár tízszeresét kérték, ám a legnagyobb fejfájást a sós mandula okozta. A palizab árát a lokáltulajdonosok ugyanis aktuális kedvük és hangulatuk szerint szabták meg. A színvonalas szórakozásra a vendégek nem sajnálták a pénzt: a walesi herceg egy éjszaka alatt elköltötte a kórusgörlök havi fizetését.

Hatalmas összegű bankók cseréltek gazdát és a tulajdonosok mindent megtettek, hogy elkápráztassák látogatóikat. A Moulin Rouge-zsal szemközti Arizonábanzongorabillentyűként működő lépcsők, liftes páholyok és forgó táncparkett is csalogatta a tehetősebb közönséget. Utóbbi ritkaságnak számított, hiszen akkoriban a Nemzeti Színházban sem volt még forgószínpad!

Budapesten a '30-as években tucatnyi szórakozóhely üzemelt, voltak köztük lokálok, mulatók és revüszínházak is.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Mit hozott a jövő?

A későbbi próbálkozások ellenére, Budapesten a második világháborúval a szórakoztatóipar csillaga végleg leáldozott. Néhány mulatónak csak foszlányokban sikerült megidézni legendás elődei sikerét. A Moulin Rouge 2015-ben végleg bezárt, jelenleg csak az Orfeum üzemel könnyűzenei koncertekkel és show műsorokkal.

"Az ismeretlen görl" egy sokszínű gyűjtemény, amely egy legendás kornak állít emléket. Betekintést nyerhetünk a pesti éjszaka titkokkal tűzdelt, szivarfüstös világába.

A kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban látható 2017. április 2-ig.

Érdemes megnézni! ;)

Forrás: Horváth Antónia saját képe

 Nyitókép: Horváth Antónia saját képe

Ezek is érdekelhetnek