USA választások elnöknő Victoria Woodhull elnök-jelölt Hillary Clinton elnök elnök választás
Hol máshol fordulhatna elő olyan hajmeresztő történet, mint az Egyesült Államokban, hogy egy igen sötét múltú nő eljuthat az elnökjelöltségig? No, ne ijedjen meg a kedves olvasó, nem Hillary Clintonról szól az alábbi krónika. Mert hát nem ő az első hölgy, aki indult e rangos posztért!

1872-ben történt, hogy Victoria Woodhull első nőként kandidált a Fehér Házba.

Ez kissé merész vállalkozás volt a részéről, tekintve, hogy akkoriban a nőknek még szavazati joguk sem volt!

Ez önmagában már elképesztő vállalkozásnak tűnhet, ráadásul a hölgy addigi életpályája – finoman szólva – meglehetősen pikáns volt.

Forrás: Origo

145... 147... 149... jelezte a New York-i tőzsde épületének külső falán elhelyezett mechanikus kijelző. Ezt nagy érdeklődéssel figyelte egy igen titokzatos hölgy a fiákeréből. A kijelzőn megjelent a 150-es szám, tehát ebben a pillanatban 150 dollárba került egy uncia arany. Az arany ára már napok óta folyamatosan emelkedett, nem véletlenül tanácsolta megbízójának, Cornelius Vanderbiltnek (jegyezzük meg ezt a nevet, mert még lesz jelentősége!) a rejtélyes hölgy, hogy aranyba fektessen. Azonban azt is az iparmágnás lelkére kötötte, hogy 150 dollárnál adjon túl a részvényein!

Ugyan még valamennyicskét emelkedett azon a napon az ár – viszont a börze zárása előtt, mint egy hatalmas kő, a mélybe zuhant, és mindenkit magával rántott, aki nem szállt ki időben...

Ez volt a történelem első fekete péntekje.

Victoria Woodhull szemei azonban felragyogtak, és finom mosolya győzedelmes vigyorrá alakult. Egy pillanat alatt hihetetlenül gazdag lett. Megbízóját 1,3 millió dollárral gazdagította (ez az összeg ma kb. 10 millió dollárnak felelne meg), a nyereség egy részét pedig ő maga kapta meg.

Ki volt ez a titokzatos asszony, és vajon hogy tudta felismerni a gazdagság és a bukás közötti határt? Talán látnok volt? „Természetesen!” – válaszolta volna, ha őt kérdezzük. És nem is lódított volna olyan óriásit, hiszen ha nem is a túlvilágról, de a börze csillogó parkettjéhez viszonyítva egy egészen másik világból szerezte az információit:

A rossz nő és az ideák találkozása

Victoria a szegénynegyed gyermeke volt, aki 9 testvérrel nőtt fel; alkoholizmus, családon belüli erőszak, elhanyagoltság, rossz bánásmód határozta meg a kislány mindennapjait. A kisstílű, bűnöző apa igen korán munkára fogta csinos lányait, főleg a pörgő nyelvű, ravasz Victoriát, aki jóslással, asztaltáncoltatással, szellemlátással varázsolta el a nagyérdemű publikumot.

A 15 éves kislány megelégelte a családi terrort, és házasságba menekült, egy iszákos orvos felesége lett. De nem sok jó sült ki a dologból. Az újdonsült férj ugyanúgy gyötörte gyereklány feleségét, mint azelőtt a hirtelen haragú apa.

Victoriának – érthető okokból – gyorsan elege lett ebből az életből és a részeges férjéből, így a hóna alá kapta két gyermekét, majd Missouriban csodadoktori praxist nyitott, ahol jóslással és különböző kúrákkal „segített” az embereken.

Ebben a praxisban ismerte meg James Bloodot, azt a férfit, aki akkora lendületet adott az életének, hogy az egészen az elnökjelöltségig repítette. A férfi tekintélyes bíró volt, emellett pedig egy vasúti társaság elnöke. A felesége küldte el a csodadoktornőhöz, hogy az kisegítse egy kríziséből. Ez sikerült is – de egészen másképp, mint ahogy a feleség elképzelte.

A férfi Victoria szeretője, tanítója és menedzsere lett.

Az értelmiségi férfi és a félvilági nő kölcsönösen inspirálták egymást: Victoria éjszakákon át hallgatta a férfit, aki szenvedélyesen szónokolt rabszolga-felszabadításról, női választójogról, Marx Károlyról és a szabad szerelemről! Ezek a gondolatok pedig teljesen elbűvölték az okos fiatalasszonyt.

Gyakorlati boszorkányosság

A 19. század közepén a spiritualitás, a szellemekben való hit éppen a haladó szellemű úri körökben volt trendi. Úgy gondolták, ha felfedezték az elektromosságot, a vasutat, a távírót, az ipari forradalom összes csodáját, akkor miért lenne lehetetlen egy emberi médiumnak felvenni a másvilággal a kapcsolatot?

Azonban a Victoriának súgó szellemek nagyon is e világi természetűek voltak, hiszen információi New York bordélyainak világából származtak. Victoria és húga, Tennessee együtt szövögették kapcsolati hálójukat a piros lámpás negyed prostituáltjaival. És mint tudjuk, a kurvák minden titkok tudói!

A lányok pedig készségesen adták át az információkat a nővéreknek egy kis jóslásért, kábítószerért vagy fogamzásgátlóként szolgáló ecetes szivacsért cserébe. Így esett, hogy egy nagy vasútmágnás szeretője részletesen beszámolt Victoriának az aranyár spekulánsok által tervezett manipulációjáról.

Hát mi a boszorkányság, ha nem ez?!

Forrás: Wikipedia

A nagyvilági élet és a proletárasszony

A fekete pénteken szerzett nyereséggel Victoria és húga megnyithatták pénzügyi vállalkozásukat. Mivel Mrs. Woodhull briliáns szónok volt, az újságírókat könnyen az ujja köré csavarta: a lapok címlapsztorijai szinte kivétel nélkül róluk szóltak. A brókernők szenzációvá lettek, az emberek tolongtak az ablakaik előtt, hogy egy pillantást vethessenek a „pénzvilág királynőire”.

A testvérek pedig tudatosan rendeztek botrányokat maguk körül: hol férfiöltönyben jelentek meg, hol mindketten rövidre vágatták a hajukat, hol férfikíséret nélkül ültek be 18 óra után egy étterembe – micsoda vétségek a jó erkölcs ellen!

De a botrány nem csak az alsóbb rétegeket vonzotta. Sőt! Esti, társasági összejöveteleik egyre inkább politikai szalonná változtak. Filozófusok, szabadgondolkodók, szocialisták és anarchisták, kongresszusi képviselők találkoztak itt egymással. Természetesen a választójog is téma volt.

Victoria a feministák tempóját túl lassúnak találta. Gyorsan megelégelte a totojázást, és maga állt a mozgalom élére. Majd egy huszárvágással újsághirdetésben jelentette be, hogy jelölteti magát az Amerikai Egyesült Államok elnökének. Itt kezdődött csak az igazi mulatság!

Ha kíváncsiak vagytok, hogy meddig jutott tervei megvalósításában Victoria, olvassátok el a folytatást november 8-án, azon a napon, amikor az is kiderül, meddig jut Hillary ugyanezen az úton, az Amerikai Egyesül Államok elnöki székéért folytatott küzdelemben! ;)

Forrás: Origo

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.