Ábrázold a halált!

Meglehetősen paradox a viszonyunk a halállal. Gyakran igyekszünk elnyomni ugyan tudatunkban, másrészről viszont naponta szembesülünk vele elrettentő felvételeken a filmekben és a TV-ben.
A halál gondolata évszázadokon keresztül, minden időben foglalkoztatta az embereket, de a múltban - a járványok, háborúk és a mindennapokat meghatározó vallás miatt - egészen másként, mint manapság.
Mivel senki sem tudja, milyen is igazából a halál, így a művészek is csak a fantáziájukra hagyatkozhatva alkothatták meg műveiket.

A művészetekben az évszázadok alatt, a halál ábrázolásmódja sokat változott. Gondolok itt a középkori haláltáncra, a barokk kor elmúlásra emlékeztető csendéleteire, a megszámlálhatatlanul sok keresztre feszítésre. De egy valami mégis megmaradt:

az ismeretlenség bűvölete - amit a halál az emberekre gyakorol!

Nézzünk meg, néhány kifejező művet a témakörben:

Bernt Notke - HaláltáncForrás: Origo
A bázeli haláltánc a késő középkorból származikForrás: Origo
Ismeretlen német festő a 18. századból - HaláltáncForrás: Origo

A középkorban az emberek nagy része nem tudott írni-olvasni, ezért a szimbólumoknak fontos szerepe volt a képzőművészetben. A neves és névtelen művészek, mindenki számára jól érthető, képes beszámolókat készítettek "Ars moriendi" - a halál művészete címen.

Gustav Klimt - A halál és az életForrás: Origo

 

Hans Baldung Grien - A három életkor és a halálForrás: Origo
Ferdinand Hodler - Felesége képmása a halottas ágyánForrás: Origo

 

A halál legismertebben megszemélyesített allegóriája a kaszás, az emberi csontváz - legtöbbször kaszával és homokórával a kezében. A kasza a lelket választja el a testtől, miközben a homokóra az élet időbeli határát mutatja. 

Max Slevogt - A halál és a lányForrás: Origo
Egon Schiele - A halál és a lányForrás: Origo
Pierre Puvis de Chavannes - A halál és a lányForrás: Origo

A festészetben használt allegóriákhoz tartoznak az emberi élet mulandóságát és hiábavalóságát tükröző, úgynevezett Vanitas-szimbólumok is: a koponya, az elalvó gyertya, a homokóra, a hervadó virág, a pókháló, szappanbuborék, vagy egy romos épület.

David Bailly - Önarckép Vanitas szimbólumokkalForrás: Origo
Arnold Böcklin - HáborúForrás: Origo
Albin Egger Lienz - HaláltáncForrás: Origo

 Nyitókép: Origo