Egy kis napfény az őszben: Vincent napraforgói

Soha azelőtt nem festettek ilyen napraforgókat, amilyet Vincent van Gogh. És mindjárt egy egész sorozattal készített belőlük barátja, Paul Gauguin fogadására. Ő maga erről így írt: „Abban a reményben, és annak örömére, hogy Gauguinnel együtt lakhatunk a műtermünkben, egy képsorozatot tervezek. Semmi mást, csak nagy és színes napraforgókat fogok festeni."

Mi is történt 1888- ban?

Van Gogh elköltözött a délkelet franciaországi Arles-ba, ahol házat bérelt abban bízva, hogy megvalósíthatja egyik legnagyobb álmát, hogy műtermeket alakítson ki, ahova művészeket hívhat meg, akik békés együttélésben lakhatnának és alkothatnának.

Ebből se a "békés" se a "művészek" rész nem valósult meg. Az egyetlen művész, aki elfogadta meghívását Paul Gauguin volt, és vele is végigveszekedték az együtt töltött heteket.

Forrás: Origo

Eleinte minden jól indult:

Vincent nagyon szeretett volna imponálni Gauguinnek, ezért az ő szobájának díszítésére készült a négy napraforgós kép.

Forrás: Origo

Olyan vagyok, mint egy gőzgép

- tudatta lelkesen testvérével. Teljes mámorban festett, mire azonban Gauguin megérkezett Arles-ba, van Gogh mély depresszióba süllyedt. A festőtárs pedig nemhogy nem segített neki kilábalni ebből, de mivel semmi türelmet és megértést nem mutatott, inkább csak rontott a helyzeten! 

A Vincent által nagy gonddal és szeretettel berendezett kedves szobát és a csodás napraforgós képeket szóra sem méltatta, mindenért szitkozódott, mindennel elégedetlenkedett.

Forrás: Origo

A következő kilenc hétben a két férfi úgy festett, mint a megszállottak. A hangulat azonban továbbra is leírhatatlanul feszült maradt. Van Gogh a sok vita miatt éjjelente is csak hánykolódott - mivel a rossz hangulat ellenére nagyon félt attól, hogy barátja otthagyja.

Ez az áldatlan állapot aztán tragediába torkollott: van Gogh kétségbeesve egy borotvával támadt Gauguinre. Végül azonban a saját fülét vágta le... Ez volt pszichés zavarának első nagy rohama.

Forrás: Origo

Gauguin erhető módon nagyon megijedt barátja kirohanásától és azonnal elutazott.

Mint mindig, most is testvére volt Van Gogh segítségére, azonnal odautazott hozzá és gyógyintézetbe vitte.

Ez a ragyogó, expresszív napraforgó képek rövid története.

Még ha Gauguin nem is igazán értékelte ezeket a sárga különböző árnyalataiban pompázó csodákat, ezek váltak kesőbb Van Gogh márkajegyévé. Sőt, legutóbb egy japán műgyűjtő 28 millió eurót fizetett egy ilyen napraforgós festményért!

 

Forrás: Origo

 

Forrás: Origo

 

Forrás: Origo
Ezek is érdekelhetnek