döntések véletlenek választások út
Tévedni emberi dolog. Hibázhatunk a munkában, hozhatunk rossz döntéseket, választhatunk számunkra nem megfelelő párt és elronthatunk dolgokat. Hiszen a hibáinkból, tévedéseinkből tanulunk. Sok esetben, hiába rágják a szánkba, hogy mi is lenne a helyes, amíg saját bőrünkön nem tapasztaljuk meg, addig nem is fogjuk elhinni. Majd ilyenkor jön el az a pillanat, amikor elgondolkozunk azon, hogy mi lett volna, ha máshogy alakul.

Sosem tudhatjuk meg, hogy hogyan alakult volna, ha máshogy döntünk. Ha más irányba haladunk. Ha más emberekkel vesszük magunkat körbe. Ha másra esik a választásunk. Hiszen, minden akkor, abban az időben és azon a helyen volt olyan, amilyen.

Ha bármi is máshogy történt volna, más helyszínen, másokkal vagy más időpontban biztosan nem lett volna ugyanolyan. De valószínűleg valami okból kifolyólag így kellett lennie, ahogy lett. Véletlenek nincsenek.

Ha a saját életemet veszem példaként, biztosan nem ülnék most itt, ahol ülök és nem valószínű, hogy ugyanilyen lennék, amilyen most vagyok. Hiszen az átélt érzések, traumák, örömök, élmények és kalandok formálnak minket. Ezek révén lesz olyan a személyiségünk, amilyen. Ha más helyzetekbe sodor minket az élet, bizonyára máshogy is közelítünk meg egy-egy felmerülő problémát. Hiszen akkor, abban a szituációban ezt így oldottuk meg. A mai fejemmel biztosan máshogy alakítottam volna az életem. De ez most van. Akkor pedig az volt.

út, választás, döntés
Mi lett volna, ha máshogy alakul? Semmi, véletlenek nincsenek
Forrás: Shutterstock

Akkoriban csak úgy gondoltam, hogy a srác, akivel járok életem része lesz, hiszen olyan nagyon nagy a kötődés közöttünk. Ha akkor úgy döntök, hogy lezárom, biztosan sikeresebb lettem volna a párkapcsolatok terén is. Ha más emberekkel kezdek barátkozni a középiskolában, és más szakra jelentkezek az egyetemen biztosan teljesen más kalandokat élhettem volna át. Más területre sodort volna az élet.

Egy tizenéves manapság, hogy tudja eldönteni, hogy mi az, ami igazán közel áll hozzá? Mi az, ami igazán érdekli?

Sokszor gondolkozunk életünk során. Mi lett volna, ha nem abba az autóba ülünk be, amelyik nemsokára fának ütközik? Mi lett volna, ha nem megyünk el abba a buliba, ahol megismertük életünk szerelmét? Mi lett volna, ha nem szállunk fel arra a villamosra, amelyen ellopták a telefonunkat? Mi lett volna, ha igent mondunk egy állásajánlatra? Mi lett volna, ha másképpen viselkedünk szeretteinkkel? Száz meg száz hasonló gondolatmenet fut végig agyunkon, mégis válaszokat nehezen találunk.

És ilyenkor egyfajta bizonytalanság fog el minket. Biztos, hogy jól döntöttünk? Biztosan nem hibáztunk? Ha mégis, hogyan tudunk rajta változtatni?

Az egyetlen, amiben biztosan hihetünk, hogy akkor, abban a pillanatban, annak a dolognak úgy kellett történnie, ahogy történt. Hiszen, ez volt megírva a nagy könyvben. Ez az út az, amit nekünk dobott az élet. Lehet, hogy nehézségekkel teli az az út és az is lehet, hogy valamiért negatív hatással van életünkre. Minden a tapasztalatainkon alapszik. Lehet, hogy azért kellett a kihívásokkal teli ösvényre térnünk, hogy megtanuljuk kezelni a problémákat, megerősödjünk és amikor valóban szükségünk lesz erre az erőre, akkor már tudjuk használni.

De az is lehet, hogy épp egy-egy döntés olyan pozitív változásokat hoz az életünkre, ami kihatással lesz a jövőnkre is. Jó, ha sodródunk az árral. 

Nyitókép: Shutterstock


 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.