Az egyszerűség varázsa: jobb lenne, ha egyetlen tablettával megoldhatnánk az étkezést?

étkezés, barátok
Utópia tabletta étkezés ízek
Akármennyire is szeretünk enni, biztosan mindenki fejében megfordult már, hogy de jó lenne egyetlen kis tablettát bevenni ahhoz, hogy jól lakjunk. Mennyi időt és pénzt megspórolnánk... Persze, amennyit nyernénk, annyit veszítenénk is: például a kulináris örömöket.

Képzeljük el egy pillanatra, hogy minden reggel csak egyetlen tablettát kell bevennünk, és azonnal kielégülnének a napi táplálkozási szükségleteink. Nem kellene többé órákat töltenünk a konyhában, munka után rohanni bevásárolni, hullafáradtan főzni vagy agyalni azon, mi is legyen a kaja. Egyszerűen csak lenyelnénk ezt a kis tablettát, és már készen is lennénk az étkezéssel. Csodásan hangzik, ugye? 

De vajon tényleg jobb lenne így?

Sokszor úgy gondolom, talán igen, hiszen megszabadulnánk az étkezés és az azt megelőző munkálatok terhétől és időigényétől. Nem kellene többé aggódni azon, hogy mit együnk, mennyit együnk, vagy hogy az ételünk elegendő-e a számunkra vagy nem eszünk-e túl sokat. Egy utópisztikus világban mindenki a saját igényeinek megfelelő bogyót kaphatna, nem lenne alultápláltság, vitaminhiány, elhízás és egy csomó ezzel járó civilizációs betegség. 

tabletta
Egy tabletta, és már jól is laknánk... 
Forrás: Shutterstock

Mennyi vitát megspórolhatnánk!

Ugye, mindenkinek ismerős a kérdés: Mi legyen az ebéd? Az étkezés körüli vita sok párkapcsolatban, családban állandó téma, és olykor komoly feszültséget okozhat. Valami enni kell, a főzéshez mindenki fáradt, ráadásul minél több tagú egy család, annál nehezebb közös nevezőre jutni, nos, ezt a problémát tényleg megoldaná az említett kis tabletta. 

Ám az étkezés lelki plusz is ad 

De mielőtt túl vonzónak találnánk a fenti gondolatmenetet érdemes elgondolkodnunk az étkezés mögött rejlő élményekről és értékekről is. Az étkezés nem csupán a testünk számára fontos tápanyagok bevitele, hanem sokkal több annál. Az étkezés közösségi tevékenység is, amely során összejövünk családunkkal, barátainkkal, és megosztjuk egymással aznap történt eseményeket. Az étel elkészítése és az azt kísérő illatok, ízek élményt jelentenek, amelyek örömet nyújtanak. Hiszen milyen jó a családtagjaink elégedett arcát látni, párunk elismerő szavait hallani, hogy megint milyen finomságot tettünk az asztalra. 

családi ebéd
Az étel elkészítése és a közös étkezés igazi közösségi, családi élmény is lehet.
Forrás: Dreamstime

Az ételeink kultúrát is képviselnek

Érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy miként a művészeteken, az étkezésen keresztül is közelebb kerülhetünk a hagyományainkhoz vagy éppen más kultúrákhoz. Ha egyetlen tablettával megoldhatnánk az étkezést, gazdag és sokszínű élményektől foszanánk meg magunkat. 

Így hát, bár a gondolat az egy tablettával való étkezésről csábító lehet, talán mégis érdemes értékelni az étkezés hagyományos módját, és élvezni mindazt, amit kínál nekünk.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.