Szakítás megcsalás után - Kinek jár a második esély?

Mit is jelent pontosan a megcsalás? Nincs rá egyetemes definíció. Ha valaki a párja háta mögött mással létesít szexuális kapcsolatot, akkor biztosan hűtlenségről beszélünk.

De mi van, ha a kedves elmegy egy masszázsra, ami "happy finish"-sel végződik? Mi történik, ha nem flörtöl ugyan, de ellenkező nemű ismerősével osztja meg munkahelyi, családi problémáit, minden egyéb hátsó szándék nélkül? Van, akinek ez is megcsalás. Mi van akkor, ha nem tesz semmit, de fantáziál róla? Annyira, de annyira bonyolult ez a kérdés, hogy mindenki csak maga érezheti, hogy neki mi fér bele a hűség fogalmába.

Emberek vagyunk, a világ legbonyolultabb teremtményei. Ráadásul az egyetlen lény a földön, aki rendelkezik szexuális fantáziával. Millió oka és motivációja lehet a megcsalásnak. Egy viszony jelentheti a kapcsolat végét, de akár rávilágíthat olyan problémákra, amelyekkel a felek tudati szinten nem voltak tisztában. Így egy új kezdet is lehet.

Az emberek nagyon nagy százaléka szerint a megcsalás nem elfogadható, és monogámnak definiálják magukat - ahogyan én is. Ám legalább ugyanennyien vallják be, hogy bizony léptek már félre - ahogyan én is. Azt hiszem, ez a világ talán legellentmondásosabb témája. Ki merem jelenteni, hogy egy igazán jól működő kapcsolatnak vagy házasságnak semmiképpen nem vetnék véget egy ilyen kihágás miatt.

Hiszem, hogy mindenki hibázhat - ahogy én is megtettem már-, de sajnos ezt sokan úgy értelmezik, hogy akkor mellettem mindent szabad. Mintha csak ez a két út létezne: monogám párkapcsolat vagy szabad szerelem. Pedig közel sem így van.

Attól, hogy nem vagyok az a fajta nő, akiből árad a féltékenység, még nem szeretnék nyitott kapcsolatban élni. Képes vagyok bizonyos helyzetekben együttérezni a másikkal, és meg tudom érteni a cselekedeteit, de ettől még szeretnék egyetlen lenni a számára.

Forrás: Shutterstock

 Miért lépünk félre, és miért olyan nehéz ezt feldolgozni? Régen a házasság egy gazdasági közösség volt, és azon kívül élték meg az emberek a szerelmet. Ma, amikor legtöbbször már szerelemből kötjük össze az életünket, a megcsalás traumatikus élménnyé vált. Hiszen nemcsak az anyagi, hanem az érzelmi biztonságunk is veszélybe kerül ilyenkor.

Hogyan lehet ezt megoldani, esetleg túllépni rajta? Ez megintcsak rejtélyes. Mert vannak kapcsolatok, amelyekben egy elcsattant kósza csók is az abszolút véget jelenti. Míg máshol akár egy hosszabb viszony után is egy sokkal szebb és fényesebb jövő következik. Ilyenkor mindkét fél képes egy új fejezetet kezdeni a régi partnerével.

A nyílt kommunikáció sokat segíthet, de csak okosan. A bántó, még több fájdalmat okozó kérdések helyett ("Jobb volt az ágyban, mint én?") inkább azt célszerű megkérdezni: "Mit hiányolsz a szexuális életünkből?" "Mik azok az értékek, amik miatt egykor mellettem döntöttél?"

Ha adottak a közös célok, az azonos értékrend, a kölcsönös akarás, és mindkét fél önbizalma kellően a helyén van, egy megcsalás nem kell, hogy véget vessen egy kapcsolatnak. Viszont, ha a pár a közös folytatás mellett dönt, akkor elengedhetetlen, hogy a történtek feldolgozását együtt csinálják végig, és utána már csak előre tekintsenek.

Nyitókép: Shutterstock