Létezik szerelem első látásra?

Vannak, akik hisznek az első látásra szerelemben, míg mások számára teljesen lehetetlennek tűnik a gondolat. Akad, aki már tapasztalt ilyet, de olyan is, aki sohasem. Vajon lehetséges, hogy pusztán a fizikai vonzalmat keverjük össze ilyenkor a szerelemmel? Vagy előfordulhat, hogy a „szerelem első látásra" mégiscsak létezik?

Mit jelent a „szerelem első látásra"? Egyes pszichológiai kutatások eredményei arra világítottak rá, hogy a jelenség valóban létezik, legalábbis bizonyos emberek tényleg képesek belőlünk azonnal ösztönös vonzalmat kiváltani.

A vonzalom felébredésében, illetve kifejezésében először általában a szemkontaktus felvételének van a legjelentősebb szerepe, nyilvánvalóan ez szükséges ahhoz, hogy egyáltalán felfedezzük valakinek a tulajdonságait, illetve a ránk és jelzéseinkre adott reakcióit.

A kölcsönös vonzalom szemkontaktus általi kifejezése révén tehát már abban a pillanatban létrejöhet egy azonnali, kimondatlan érzelmi egyesülés. Erre mondhatjuk, hogy „szerelem első látásra".

Szerelem vagy szimpátia?

Elliot D. Cohen úgy vélekedik a szerelemről, mint egyfajta gondoskodó attitűdről, ami magában foglalja a hűséget, következetességet, őszinteséget, megbízhatóságot, figyelmességet, empátiát és azt, hogy ott vagyunk egymás számára.

Az első ismeretség során kialakuló „szerelem" egyfajta romantikus szerelem, amiben megjelenik az egymás iránti szexuális vonzalom, ami hiányzik másfajta szeretet-kapcsolatokban (pl. szülő-gyermek kapcsolat).

Forrás: Shutterstock

Másrészről viszont a szeretetteljes kapcsolatokra jellemző mély gondoskodás nincs jelen az első ismeretség során kialakuló szerelemben, mivel hiányzik az idő, ami által kialakulhat ez az átható törődés.

Valójában a szerelem művelése időigényes folyamat, és az első ismeretség alkalmával egyszerűen nincs elég idő arra, hogy a szerelem összetevői – mint a hűség, következetesség, őszinteség, megbízhatóság stb. – kialakuljanak.

Fontos azonban, hogy noha a vonzó külsőnek eleinte nagyon jelentős szerepe van, idővel egyre csökken a súlya. Hasonlóképpen, ha valaki nagyon humoros, az vonzó lehet, ám az idő múlásával már egyre jelentéktelenebbé válhat, mivel más jellemvonások is előtérbe kerülnek. A felületes ismerkedést előbb-utóbb mindenképp felváltja a komolyabb megismerés, ami sajnos néha fájdalommal jár.
Nem könnyű felismernünk, hogy a kép nem olyan, mint ahogy azt a fejünkben összeraktuk. A hiányzó részletek, amiket a képzeletünkkel töltöttünk ki, nem mindig egyeznek a valósággal.

Ennek ellenére a szerelem első látásra is vezethet hosszú távú, boldog párkapcsolathoz – amennyiben a későbbiek során nem csalódunk a partnerünkben a vágyott tulajdonságokat illetően. Így vagy úgy, mindenképpen kognitív torzítás áldozatai vagyunk, hiszen a szerelem minden esetben idealizált.

Nyitókép: Shutterstock