Amikor kipukkad a közös buborék, és beszabadul a kapcsolatba a rideg valóság

Időnként mindannyian hajlamosak vagyunk túlagyalni az élet dolgait, az emberi kapcsolatainkat, pláne, ha a párkapcsolatunkról van szó. Ilyenkor azonban érdemes elővenni a józan eszünket, és eggyel távolabbról megnézni: tényleg baj van? És ha igen, mennyire nagy a baj?

Minden párkapcsolatba előfordul, hogy épp (vagy már) nem úgy ég a tűz, vagy a sok egyéb teendő elviszi róla a fókuszt, esetleg a sok teher amit cipelünk, otthon bukik ki. Ezeket többnyire egy kis odafigyeléssel meg lehet oldani, ám vannak olyan korai jelek is, amelyek tényleg megkongatják a vészharangot, és ha nem kezdünk el foglalkozni velük, tönkretehetik az egész párkapcsolatot.

A szakítás pedig bár nem könnyű, de van, hogy elkerülhetetlen. Még mindig jobb pontot tenni egy nem működő kapcsolat végére, mint beleragadni a rosszba. Ez nem kudarc, csak egy új kezdet, egy új lehetőség, hogy ami korábban nem volt jó, végre az legyen.

Ahhoz, hogy így vagy úgy, de jobb legyen a helyzet, elengedhetetlen, hogy kíméletlenül őszinte legyél magadhoz, és azonnal foglalkozz a felmerülő problémákkal, mivel, ha figyelmen kívül hagyod, az hosszú távon csak ront a helyzeten.

Összegyűjtöttünk néhány jelet, amelyek arra utalnak, hogy nemcsak rossz időszakon mentek keresztül, hanem igazi problémákkal küzdötök. Ha látod ezeket a jeleket a párkapcsolatodban, ideje elkezdeni gondolkodni a megoldáson.

Már nem tesz erőfeszítéseket

Ez különböző módokon is megnyilvánulhat: nem akar randevúra vinni, vagy mindig az utolsó pillanatban mondja le a közös programot. De az is lehet, hogy már nem figyel oda, hogy tetsszen neked, vagy egyre kevésbé mutatja ki bármilyen módon a szeretetét.

Forrás: Shutterstock

Mindenki fontosabb nálad

Vannak kikerülhetetlen helyzetek, amikor nem te leszel a prioritás, ám, ha már az az alapvetés, hogy a fontossági sorrend legvégén kullogsz, akkor biztos, hogy valami megváltozott.

Minden hülyeségen összevesztek

Mindenkinek vannak hülye napjai, amikor butaságok miatt áll bele a másikba, de ha nem telik el úgy néhány óra, hogy valamin ne szólalkoznátok össze, az nem jó jel. Ha állandóan azon kapod magatokat, hogy ölitek egymást, akkor eljött az idő, hogy újraértékeld a kapcsolatodat. Ha úgy érzed, szeretnéd megmenteni a kapcsolatot, érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Már nem érdeklődik - vagy meg sem hallgat

Alapesetben egy párkapcsolatban mindkét fél érdeklődő a másik élete iránt, és fontosnak tartják, hogy tudják, miként telt a másik napja, mi foglalkoztatja éppen, milyen dolgok nyomasztják, merre jár. Ha viszont a párod hirtelen eltűnik órákra úgy, hogy azt sem tudja, merre vagy, mindenképp intő jel. Ha már nem kérdezi, hová mész, mit csinálsz, mikor érkezel, az bizony annak a jele, hogy nem is érdekli. Ha nem beszéltek erről, a távolság csak tovább fog nőni köztetek.

Kimerültnek érzed magad az együtt töltött idő után

A párunkkal töltött idő normál esetben feltölt, elfeledteti a problémákat, amelyek egész nap a vállunkat nyomták, és egy kedves, biztonságos buborékot képez a rideg külvilággal szemben. Ám, ha ez már nincs, hanem folyamatosan fáradtnak, kedvetlennek érzed magad, és unatkozol a kedvesed társaságában, normális, ha azon tűnődsz, kialudt-e a szikra köztetek. Persze az is lehet, hogy csak nagyon rutinszerűvé vált az életetek, vagy már nem alkottok olyan jó csapatot, mint korábban.

Érdemes átgondolni, hogy a kapcsolatod továbbra is megfelel-e az igényeidnek, és ki lehet-e javítani a kevésbé jó dolgokat, vagy eljött az idő, amikor tovább kell lépni.

 

Nyitókép: Shutterstock