kutya kisállat kötődés
Hála az égnek, nem engem ért atrocitás amiatt, mert meggyászoltam a házi kedvencem halálát. Ha nekem szóltak volna be, hogy ne sirassam annyira a jobblétre szenderült macskámat, akkor az illető már gyufásdobozban lenne.

Egy ismerősöm tett ki nemrég egy képet pár megható sorral a tavaly elhunyt macskájáról. Imádta. Büszkén fel is vállalta - ahogy sokan mások -, hogy neki családtag volt, sőt, egy kicsit olyan, mintha a gyermeke is. Egy szó mint száz: szerette. Erre jött egy érzelmi-intelligenciahiányos komment arról, hogy mégis meddig rinyál még a macskája halála miatt. Hiszen tudja, hogy rövid ideig élnek. Különben is "csak egy macska" volt, nem egy gyerek, örüljön neki.

Abban a pillanatban nagyon szerettem volna vele valami olyat csinálni, amit erősen cenzúrázni kellene. Értem, hogy nem mindenki van "beleszerelmesedve" a kisállatába, és vannak olyan józanabb gazdik, akik nem tartják gyermeknek vagy családtagnak. Oké. De miért kell megtiporni azt a gyászolót, aki meg igenis odáig volt az állatért?

Méghozzá annyira, hogy nem is olyan régen pszichológushoz fordult, mert nem bírja túltenni magát a történteken. Nem egy magányos nőt kell elképzelni, akinek a macskájából állt az élete, mert van családja - de létezik az a szeretet és kötődés, ami nem múlik el csettintésre.

Dilis lenne azért, mert szakértő segítségét kéri a gyász feldolgozásában?

Nem. És attól sem válik azzá, hogy nem emberrel, hanem állattal kapcsolatban kért segítséget. Voltak aggodalmai, hogy kiröhögi érte a szakember, de szerencsére nem történt ilyen. Mert nyilvánvaló: egy szeretett állat elvesztése igenis ugyanolyan megterhelő lehet a lélekrenézve, mint egy ember eltávozása.

Csak azért, mert macskáról van szó, kisebbnek kellene lennie a fájdalmának? Pláne úgy, hogy az a cica öt évet volt vele, és egy durva betegség vitte el? Pont úgy szenvedte meg vele az utolsó hónapokat, mint ahogy egy emberrel tette volna. Bár a macskusz nem tudta azt mondani, hogy fáj vagy félek, de ugyanúgy szenvedett - és gazdijának végig kellett néznie mindezt. Aztán egy nap úgy döntött: elaltatja, mert nem maradt más út számukra.

Forrás: Shutterstock

Én nemrég vesztettem el a család kutyáját. Hét évig volt jelen az életemben. Bár nem kimondottan az én kutyám volt, de nagyon szerettem. Ott voltam vele az utolsó pillanataiban. A kezeim között lehelte ki a lelkét. Már üres volt a tekintete, szapora volt a légzése, a szívverése, és én egyre csak sírtam felette azt suttogva: minden rendben lesz. Nemsokára véget ér. Azt hittem, megzavarodok.

A halálát követően hosszú időbe telt, hogy ne sírjak, mikor rágondoltam - vagy szomorúan konstatáltam, hogy nem vár csaholva a kapuban. Nemrég még ott szaladgált a kertben és játszadoztunk, a következő percben meg egy daganat miatt már a karjaimban haldoklott. Merte volna nekem akkor valaki megjegyezni, hogy mit picsogok, "csak egy kutya" volt! Igen, tudom - ahogy a többi állattartó is -, hogy nem élnek sokáig, "ez az élet rendje", de egy gyászolót ezek nem vigasztalnak. Csak bosszantják ez az orra alá dörgölt érzéketlenség.

Jár nekik is a gyász.

Engedni kell, hadd búcsúzzanak el a szeretett kutyától, macskától, malactól, lótól, kanáritól stb. Nem ciki. Sőt! Érző lélekre vall. Kell, hogy az ember megemlékezzen róla, kisírja a szemét miatta, és akár egészen elmerüljön a fájdalom tengerében. Csak utána fog tudni újra a felszínre jönni egy jó nagy levegőért. Előbb-utóbb mindenki eljut erre a pontra, akit szerető, támogató környezet vesz körbe. Akik nem kinevetik, kigúnyolják, hanem átsegítik.

Pontosan ugyanúgy működik a gyászfeldolgozás, mint egy embernél. Annyi különbséggel, hogy idővel, ha készen állsz, újra a szívedbe fogadhatsz egy másik kis életet, aki vidámsággal és szeretettel tölti meg az életedet. Igen, ennyivel másabb az ember kontra állat elvesztése - és nem a fájdalom mértékében. Vétek lebecsülni olyannak a szenvedését, akinek a szíve az elhunyt kisállata miatt vérzik.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.