kibeszélő szülővé válás bátorság anyaság döntés
- Mi a baj? Nagyon megváltoztál az utóbbi hetekben. Bármit mondok vagy kérdezek, az csak egy flegma válaszra érdemes részedről.

- Tudod, anya... - Kinga az elmúlt napokban már ezerszer elpróbálta, hogyan fogja elmondani a nagy hírt az anyjának. Tudta, hogy tovább már nem halogathatja a mondandóját. Éppen ezért, nagylány módjára belefogott. - Tudod, anya, úgy döntöttem, elköltözöm.

- Honnan szeded ezt a hülyeséget? Mégis hova? Hogy gondolod ezt? Miből fogsz megélni?

Kinga édesanyjának a vérnyomása pillanatok alatt az egekbe emelkedett. Az arca kipirult, és mint valami sportolónak, még az izmai is megfeszültek. Kérdések ezrei cikáztak benne, hirtelen azt sem tudta, melyiket vágja a lánya fejéhez. Érezte, hogy ez most nem valami tinilányos vicc, és hogy a düh átveszi a teste és a józan esze felett az irányítást.

- 21 éves vagyok. Egyszer végre hallgass már végig ebben a rohadt életben! Nem vagyok már gyerek. Összeköltözünk Tomival. Terhes vagyok.

A hír villámcsapásként érte. Kinga anyja nem tudta eldönteni, hogy sírjon vagy üvöltsön. Legszívesebben felképelte volna a lányát, de a kezében csak annyi erő maradt, hogy meg tudjon támaszkodni a konyhaasztalon. Kudarcot vallott. Az elmúlt 25 év erőfeszítései, minden amit a lányáért tett, felesleges volt. Csődöt mondott. Az ő kislánya, a család szeme fénye terhes.

Az egész környék a lány csodájára járt, dicsérték az eszét, a szépségét. És erre tessék. Micsoda szégyen! Ennél nagyobb megaláztatást aligha okozhatott volna neki Kinga. Mindenki rólunk fog majd pletykálni - gondolta.

- Erről szó sem lehet. Mégis mit képzelszt te magadról? - kezdte cseppet sem nyugodt hangon. - Mi lesz a főiskolával? Az utolsó évben otthagyod?! Ezért fizettünk ki apáddal több százezret, hogy még egy rendes szakmád se legyen?

Forrás: Shutterstock

- Anya, Tominak van munkája, jól keres. Meg fogunk élni, ne aggódj, nem leszünk a terhetekre. Mi már megbeszéltük és döntöttünk. Megtartjuk a gyereket, ha tetszik neked, ha nem. Az ő szülei támogatnak bennünket.

- Eldöntöttétek? Mind a ketten otthon éltek, mégis miről döntötök ti? És ha már itt tartunk, Tomi ide be nem teszi többé a lábát. Három hónap után felcsinál, te meg hagyod és asszisztálsz ehhez az egészhez? Erre neveltünk?! Takarodj a szemem elől! Remélem, akkor is ilyen bátor leszel, mikor apádnak meséled el a történteket.

Nem ezt az életet szánta a lányának. Tisztességes iskola, tisztességes munkával, egzisztenciával. Esküvő, család, gyerekek - ebben a sorrendben. Erre jön ez a taknyos, és úgy csinál, mint aki ért az élethez. Mintha bármi fogalma is lenne arról, hogyan működik a világ. Egy normális kapcsolata sem volt, most meg babás-mamást akar játszani. Aztán majd egy év múlva nevelhetem én fel a gyereket. Hát abból bizony nem eszik, betelt a pohár!

Az újdonsült nagymama némán hergeli tovább magát, miközben a megszokott rend szerint nekiáll főzni a konyhában. Mert ugye, olyan nem lehet, hogy nincs meleg vacsora az asztalon.

Kinga egy újabb vereséggel a zsebében bevonult a szobájába, hatalmas ajtócsapással kiegészítve a teátrális jelenetet. Telefonnyomkodás, üzenet Tominak. Azonban az üzenet tartalma most eltért az eddig megszokottól: Felnőttem. Kiálltam magamért és a gyermekünkért!

Kinga történtetét B. Barbi jegyezte le.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.