párkapcsolat kibeszélő eljegyzés lánykérés
24 éves vagyok, egy hét múlva lesz az esküvőm. Ebben persze semmi különleges nincs - maximum annyi, hogy nem a vőlegényem kérte meg a kezemet, hanem én az övét.

Mindig is határozott típus voltam. Középiskola első osztályától tudtam, mi akarok lenni, ahogy azt is, hogy 24 évesen házasodni, 26 évesen pedig szülni szeretnék. A szüleim felvilágosult, modern emberek, tizenévesen annyit buliztam, amennyit akartam. Pasik is jócskán kerültek a képbe, de hamar kiderült mindegyikről, hogy nem ő az igazi.

Húszévesen aztán megismertem Dávidot. Járni kezdtünk, de egy ideig tudatosan távol tartottam magamtól érzelmileg, nehogy elvakítson a rózsaszín köd, mielőtt jobban megismerem. Két hónap együttlét után azonban nem bírtam tovább, be kellett látnom, hogy szerelmes vagyok. Szerencsére addigra sok mindent megtudtam róla - szándékosan rázós helyzetekbe hoztam, hogy lássam, milyen természet valójában, és hogy mire hogyan reagál.

Volt minden: expasi felbukkanása, hajléktalanszállón bevállalt önkéntes meló, látogatás egy sztriptízbárban... Egyik esetben sem tudta, hogy megrendezett szitukba csöppen, utólag azonban bevallottam neki. Alaposan meghökkent, mégsem haragudott. Azt mondta, így imád, a különcségeimmel együtt - én pedig akkor és ott

eldöntöttem, hogy ő lesz a férjem.

Forrás: Shutterstock

Hol marad a lánykérés?

Minden csodásan működött köztünk, idővel azonban rá kellett jöjjek, hogy Dávid - szinte egyetlen - hibája a halogatás. Egy pillanatig sem volt kétségem afelől, hogy szeret, és komolyan veszi a kapcsolatunkat, mégis, ha konkrétumok jöttek szóba, folyton elmismásolta a témát. Tudtam, hogy a szülei elváltak kiskorában, így hamar megértettem, hogy valamiféle tudatalatti félelem tartja vissza attól, hogy kimondja a döntő szót.

Rájöttem, sehová sem vezet, ha továbbra is szemet hunyok a halogató taktikája felett. Úgy döntöttem, nem várok tovább, hanem helyzetbe hozom: ha nem képes feleségül kérni, majd férjül kérem én... Egy nap, amikor aludt, lemértem az ujja körméretét, majd megvettem a gyűrűt. Aztán vártam egy hónapot, akkorra voltunk ugyanis hivatalosak a barátja esküvőjére.

A lagzin egymás után hangzottak el a pohárköszöntők, és persze ment a poénkodás, vajon melyik fiú lesz a következő áldozat. Ekkor megkocogtattam a poharamat, felálltam, és

azt mondtam Dávidnak, hogy mindennél jobban szeretem, legyen a férjem - és azzal a lendülettel letérdeltem elé.

Hatalmas csend lett, mindenki megrökönyödött. Tudtam, hogy kockázatos, amit teszek, de sosem voltam beszari - most is úgy gondoltam, hogy csak nyerhetek a bátorságommal. Ha Dávid szeret, úgyis legyőzi a félelmét, és igent mond. Ha pedig nem... az jobb, ha időben kiderül, bármilyen fájdalmas is. Szerencsére az első döbbenet után rögtön látszott rajta, mit érez. Megkönnyebbült volt és boldog, amiért feltettem helyette a kérdést. Igennel felelt.

Nem állítom, hogy példaértékű a történetem, és mindenkinek úgy kéne csinálnia, ahogyan én tettem. A barátnőimet elnézve viszont megfordul néha a fejemben, hogy a lányok egy része túlságosan passzívan áll a dologhoz. Házasságot, gyereket szeretne, mégis a végletekig vár, ha a férfi nem biztos magában, miközben gyűlik benne a düh és a sértettség, ami lassan aláássa a kapcsolatot. Ha minden jól működik, és biztos vagy a másik érzéseiben, szerintem egyszerűbb a végére járni, képes-e átlépni a félelmein. Erre pedig a legjobb módszer az, ha döntéshelyzetbe hozod.

Emese történetét Greta May jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.