kibeszélő önreflexió játszma kapcsolat nárcisztikus
Egy nárcisztikus embert képtelenség boldoggá tenni, és ő is képtelen boldoggá tenni másokat. Nem azért, mert nem akarja megtenni, hanem, mert a lelkében akkora űr tátong, hogy azt képtelenség betölteni.

Ő ezt úgy orvosolja, hogy a te energiádat szívja. Mivel önreflexióval nem rendelkezik, így ezt sosem látja be - vagyis mindig mindenért te leszel a hibás. 5 tipp, hogyan ismered fel a modern vámpírokat.

1. Elvárja, hogy minden úgy legyen, ahogy neki jó

Hogy neked úgy nem jó? Az nem számít. Egy nárcisztikus ember mellett hamar megtanulod, hogy akkor fog szeretni, ha úgy viselkedsz, ahogy ő elvárja. A szeretete feltételhez kötött. A feltétel pedig az, hogy minden úgy legyen, ahogy ő akarja. Ha pedig másképp viselkedsz, akkor szóvá fogja tenni. Az egészben a legnagyobb csapda, hogy bár mindent meg fogsz tenni, hogy megfelel neki, általában sosem leszel elég jó. Mindig meg fogja benned találni a hibát és ellened fordítja.

2. Eléri, hogy azt érezd, te látod rosszul a dolgokat

Amikor egy nárcisztikus emberrel élsz együtt, torzul a világképed. Ha összevesztek valamin, a végén mindig úgy alakítja, hogy úgy érezd, te látod rosszul a dolgokat, ő pedig ártatlan, mint a ma született bárány. Te vagy a hülye, te vagy a hibás. Hálátlan vagy, hisztis vagy, na meg túl érzékeny.

Ő a lelki zsarolás nagymestere. Annyiszor megkérdőjelez, hogy a végén teljesen összezavarodsz és elveszted az objektivitásod. Végül behódolsz, elveszíted önmagad, és bár egy belső kis hang azt súgja, nem így van, mégis igazat adsz neki.

Forrás: Shutterstock

3. Bosszút áll

Ha mégsem fogadod el az igazát, jön a bosszú. A nárcisztikus emberek ezt rendkívül jól csinálják. Az egyik legfőbb fegyverük a csend, amivel az őrületbe kergetik áldozatukat. Ignorál, nem hív, nem keres, csak hogy érezd, rosszul viselkedtél. A csenddel eléri, hogy elbizonytalanodj és bűntudatod legyen valami olyanért, amit valójában el sem követtél. A végén még te próbálod kiengesztelni őt, ő pedig élvezi a vergődésedet. Majd ha töltekezett a szenvedésedből, nagylelkűen megbocsát.

4. Eléri, hogy függj tőle

A nárcisztikus ember a legnagyobb manipulátor. Általában vonzó, a maga nemében sikeres, akit lehet csodálni. Ő pedig el is várja ezt a csodálatot. A kapcsolat elején talán még a csillagokat is lehozza, szenvedélyes, izgalmas - aztán jön a játszma, a feketeleves. Ő igazából a te energiádból táplálkozik, imádja érezni, hogy bármikor megkaphat, és játszadozhat veled. Érezni akarja, hogy korlátlan hatalma van feletted. Hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy minden helyzetben tudja, mit kell mondania és tennie ahhoz, hogy hatással legyen rád. A manipulatív kis játékaival eléri, hogy totálisan tőle függj.

5. Kifacsar, mégis képtelen vagy elszakadni tőle

Egy nárcisztikus kapcsolat során elkezded utálni magad. Utálod a gyengeségedet, hogy egy idegroncs lettél, mégsem tudsz elszakadni tőle. Nem értik a barátaid, a családod, miért vagy még mindig vele. Persze, ha vannak még barátaid és őket nem távolította el a közeledből. Olyan, mint a drog, amitől már csak szarul érzed magad, de képtelen vagy leszokni róla. Ő pedig teljesen kifacsar és élvezi, hogy szenvedsz, mert tudja, hogy ezt ő érte el, róla szól. Nem akar elengedni, akkor se, ha már nem vagy fontos neki, nem szeret. Az egójának kell, hogy örökké az övé maradj. Persze csak akkor, amikor ő akarja.

Ha felismered, hogy nárcisztikus párod van, kérj segítséget. Amint erőre kapsz, fordíts hátat és szakíts meg vele minden kapcsolatot. Csak így van esélyed, mert ő mindig erősebb lesz nálad.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.