Alábbhagyott a lendület a hálószobában? Ez lehet az oka!

élet PR cikk szexuális vágy nemi vágy libidó
A romantikus együttlétek minden párkapcsolat fontos elemei, hiszen növelik az intimitást, sőt egyes kutatások szerint azok a házasságok, amelyekben rendszeres a szex, kisebb eséllyel végződnek válással. De a páros tagjaira külön-külön is jó hatással lehet: csökkenti a stresszt, javítja az alvásminőséget, a hangulatot és még az immunfunkciókra is pozitív hatással van.
Forrás: 123rf.com

Éppen ezért, ha valamilyen oknál fogva a hálószobai lendület már nem a régi, mihamarabb érdemes utánajárni a dolognak. Mi minden okozhatja a jelenséget, és mit tehetünk, hogy visszatérhessünk a régi kerékvágásba?

Mi történhet a férfi lendülettel?

Teljesen természetes, hogy olykor kevesebb kedvünk van a romantikázáshoz, mint általában. Aggodalomra inkább akkor van ok, ha hosszú időn át tapasztaljuk a kedvetlenséget, az érdeklődés hiányát. Mi állhat e mögött?

Tesztoszteron-változások

A probléma leggyakrabban a hormonháztartásban keresendő: a legfontosabb férfi nem hormon a tesztoszteron, aminek hiánya jelentős hatással lehet a nemi vágyra. A tesztoszteron főként a herékben termelődik, felelős a férfi nemi jellegek kialakulásáért, az izom- és csonttömeg felépítéséért, de a spermiumtermelésért is. Ha csökken a tesztoszteronszint – 300 nanogramm per deciliter már alacsonynak számít –, akkor a szexuális vágy is alábbhagy. Ez a csökkenés megtörténhet például a kor előrehaladtával, de egyes gyógyszerek – például bétablokkolók, vérnyomásra ható gyógyszerek – mellékhatásaként is.

Ma már szerencsére többféle tesztoszteronszint-növelő készítményt is találhatunk, amelyek helyrebillentik a hormonháztartásunkat és ezáltal újra kedvet hoznak az együttlétekhez.

Mentális vonatkozások

Azt gondolhatnánk, hogy a férfiakat nem kifejezetten a pszichés állapotuk mozgatja ilyen téren, de a mentális problémák igenis hatással lehetnek a libidóra. A depresszió például az élet minden területére hatással van, így a szexuális vágyra is, hiszen a depressziós ember alig mutat érdeklődést az olyan gyakorlatok iránt, amelyek egykor örömmel töltötték el. Az alacsony libidót ugyanakkor egyes antidepresszánsok is okozhatják. Éppen ezért a probléma elsőszámú megoldása egy megbízható pszichológus felkeresése lehet.

Krónikus betegségek

Egyes komoly, krónikus kondíciók is vezethetnek a nemi vágy csökkenéséhez: olykor a fájdalmak miatt, olykor pedig a mentális teher miatt. Ilyen lehet például a diabétesz, az elhízás, a magas vérnyomás, a rákos megbetegedések, de a krónikus szív-, tüdő-, máj- és veselégtelenségek is. Ha a mi esetünkben is ez áll fenn, egyrészt nagyon fontos a párunkkal való folyamatos és transzparens kommunikáció, másrészt pedig érdemes lehet egy szexuálterapeutával is felvenni a kapcsolatot.

Alacsony önbecsülés

Ha nincs elég önbizalmunk, ha a testképünk negatív, az a mentális és fizikai állapotunkra is kihat. Amennyiben nem érezzük magunkat kellően vonzónak vagy kívánatosnak, akkor azt sem akarjuk majd, hogy a párunk intim helyzetben lásson minket vagy akár hozzánk érjen. Az „egyszerű” önértékelési problémák idővel súlyos mentális gondokhoz vezethetnek – sőt akár függőségekhez is –, ezért célszerű ezesetben felkeresni egy pszichológust, hogy a végére járhassunk az érzést kiváltó okoknak.

Mindennapi szokások

Számos olyan dolog érhet minket a mindennapokban, ami aláássa a libidónkat. Klasszikusan ilyen például a stressz, ami könnyen negatív spirálba taszíthat minket: ha sokat aggodalmaskodunk, nehezebben alszunk el, nem pihenjük ki magunkat, és előfordulhat, hogy olyan szerekhez nyúlunk, mint az alkohol vagy a kábítószer. Ezek hatással vannak a mentális állapotunkra és a tesztoszteronszintünkre is – tehát minden mindennel összefügg.

Ezek megoldására persze alkalmazhatunk tesztoszteronszint-növelőket, de a legjobb, ha a probléma forrását keressük, és oldjuk meg. Meditációval, jógával vagy egy jó pszichológus segítségével önmagunkon dolgozva is csökkenthetjük a stresszt.

Mi játszódhat le a nőkben?

A libidó szintje az életünk során folyamatosan változik, olykor magasabb, olykor pedig alacsonyabb, de az is előfordulhat, hogy a mi elvárásaink nem egyeznek a párunk elvárásaival. A nők esetében ugyanaz igaz, mint a férfiakéban: akkor érdemes jobban a probléma mögé nézni, ha hosszabb időn át tapasztalják, hogy a nemi vágy alábbhagyott.

Hasonló indokok

A nőknél, csakúgy, mint a férfiaknál, a libidó alacsony szintjét okozhatják az olyan tényezők, mint a mentális problémák, a krónikus betegségek, az önbizalom hiánya, illetve a különböző életmódbeli szokások. Ha ezeket sejtjük a probléma hátterében, már tudjuk is, hogy mi a teendő!

Hormonális változások

A nők szervezetében nem a tesztoszteron a leginkább meghatározó a nemiség szempontjából – bár kis mennyiségben jelen van –, hanem az ösztrogén. A nők az életük során rengeteg hormonális hullámvasutazást csinálnak végig, kezdve a mensturációs ciklusokkal, végighaladva a terhesség majd a szoptatás időszakán és végül a menopauzán. E változások során az ösztrogén szintje folyamatosan ingadozik, a menopauza során például annyira lecsökken, hogy különösen nagy az esély a libidó elvesztésére. De ez a folyamatos alakulás a hüvelyszövetet is megváltoztathatja, ami kényelmetlen, sőt akár fájdalmas közösüléshez is vezethet.

Ha az ösztrogénszinttel van problémánk, figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra és a rendszeres, közepes vagy alacsony intenzitású testmozgásra! (Ez egyébként a férfi libidón is segít!) De ma már számos olyan étrend-kiegészítőt is találunk a boltok polcain, amelyeknek kifejezetten ez a célja.

Párkapcsolati kérdések

A legtöbb nő számára különösen fontos, hogy biztonságban érezze magát a kapcsolatában – ha ez teljesül, több kedvük van a szexhez és jobban is élvezik azt. Ha viszont ez nem áll fenn, a libidó is csökkenhet. Ennek feloldása csak rajtunk áll: beszéljünk nyíltan a párunkkal, próbáljuk meg együttes erővel megoldani a problémát, hogy visszatérhessünk a régi lendületünkhöz!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.